Kan zwemmen een bevalling opwekken?

Als je super zwanger bent met het einde in zicht, is het vrij normaal dat je niet meer zwanger wilt zijn, vooral in de zomermaanden. Er zijn weinig dingen die erger zijn dan super zwanger zijn in de zomerse hitte, maar een zwembad helpt. Hoe fijn zou het zijn als de bevalling snel kwam nu het zo warm is. Zou zwemmen in een zwembad een bevalling kunnen veroorzaken?

Kan zwemmen een bevalling opwekken
 

Zwemmen veroorzaakt geen bevalling

Hoewel zwemmen in het algemeen geweldig is voor zwangere mensen, kan het helaas geen bevalling veroorzaken. Hoewel we niet alle mechanismen die betrokken zijn bij het initiëren van de bevalling volledig begrijpen, weten we wel dat hormonale veranderingen een grote rol spelen. Zelfs je zwaardere oefeningen veranderen de hormoonspiegels niet merkbaar, en zwemmen zeker niet. De verminderde zwaartekracht van het zwembad, die de druk op de baarmoederhals vermindert, kan in ieder geval het begin van de bevalling op korte termijn nog minder waarschijnlijk maken.

 

Zwemmen helpt wel tijdens de zwangerschap

Het helpt dus niet alleen niet om de bevalling op te roepen, maar het kan zelfs voorkomen dat de bevalling doorgaat. Maar zwemmen tijdens je zwangerschap heeft veel voordelen, behalve jezelf koel houden. Zwemmen geeft je verlichting van de zwaarte van je baarmoeder, en je zult je gewichtloos voelen door het drijfvermogen van het water. Andere gerapporteerde voordelen van zwemmen tijdens de zwangerschap zijn onder meer het verlichten van zwelling van de enkel en voet, het verminderen van ischiaspijn, het verminderen van ochtendmisselijkheid, het koel houden en het verbeteren van jouw uithoudingsvermogen – wat zal helpen wanneer het tijd is om de baby eruit te duwen.

Chloor in een zwembad is veilig voor zowel moeder als baby. Chloor dient een zeer belangrijk doel in zwembaden en zwemmen in niet-gechloreerd water zou aanzienlijk gevaarlijker zijn.

 

Zwem absoluut niet nadat je vliezen zijn gebroken

Maar als je vliezen breken terwijl je in een zwembad bent, of als je in een zwembad wilt springen nadat je vliezen zijn gebroken is absoluut niet aan te raden. Ten eerste is vruchtwater een lichaamsvloeistof, en het zou niet raadzaam zijn om opzettelijk lichaamsvloeistof in een gemeenschappelijk zwembad of ander water te deponeren. Ten tweede, zelfs wanneer gechloreerd, zijn er bacteriën en andere insecten in het zwembadwater. Je zak met vruchtwater is de belangrijkste barrière tussen je baby en de ziektekiemen van de buitenwereld. Zwemmen nadat de zak met vruchtwater is gebroken, nodigt uit dat ziektekiemen de baarmoeder binnendringen, wat kan resulteren in een maternale of foetale infectie.

Als je aan het zwemmen bent wanneer jouw zak met vruchtwater breekt, moet je onmiddellijk uit het zwembad komen en contact opnemen met jouw verloskundige.

 

Ga vooral wel zwemmen als je zwanger bent

Hoewel er veel andere voordelen zijn aan zwemmen in een zwembad tijdens de zwangerschap, is het opwekken van weeën er helaas niet een van. Maar geniet er wel van om koel te blijven en de druk op jouw gewrichten en baarmoeder tijdens de zwangerschap te verlichten. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief