Zacht pittige makreel met bloemkool en rijst

Wow, wat lekker. Het was het eerste wat ik zei na mijn eerste hap van dit gerecht. Dit is een van mijn favorieten en gelukkig is mijn vriendin dit met mij eens. Vis is heel erg goed tijdens de zwangerschap, maar het moet ook lekker blijven en dat zit met dit gerecht helemaal goed.

Helaas is dit gerecht niet langer volgens de richtlijnen van het voedingscentrum voor zwangere vrouwen. In 2016 is makreel op de lijst geplaatst van verboden voedsel tijdens de zwangerschap.

Buiten dat het gerecht zo ontzettend lekker is zitten er ook goede bouwstoffen in voor de ontwikkeling van de baby tijdens de zwangerschap. Door de combinatie van vis en bloemkool krijg je omega 3 vetten, ijzer, calcium, vitamine B2 en vitamine B12 binnen. Verder zit er in bloemkool ook vitamine C als antioxidant. Juist de combinatie van vis en bloemkool is erg goed, bloemkool is namelijk nitraatarm en onderzoek heeft aangetoond dat het eten van vis in combinatie met nitraatrijke voeding risico’s met zich meebrengt voor de mens. Er kunnen hierdoor namelijk schadelijke verbindingen ontstaan die kankerverwekkend kunnen zijn.

Dat vis tijdens de zwangerschap goed is is over het algemeen bekend, maar wist je ook dat moeders die vette vis tijdens de zwangerschap twee keer per week vette vis aten kinderen hebben die een betere motorische ontwikkeling hebben en zich soepeler bewegen? Vis draagt hier dus aan bij, maar ook aan de ontwikkeling van de hersenen van de baby en de latere gezichtsscherpte. Met zacht pittige makreel met bloemkool en rijst heb je in elk geval een heerlijk en gevarieerd gerecht. Eet smakelijk!

 

Wat heb je nodig voor Zacht pittige makreel met bloemkool en rijst?

 • 350 gram makreel (ik heb verse makreel van de visboer gehaald, deze is ontveld en ontgraat)
 • 1 bloemkool
 • 250 gram cherrytomaten
 • 2 uien
 • 250 gram rijst
 • 2 eetlepels ketjap manis
 • 2 theelepels kerriepoeder
 • 1 theelepel sambal

 

Hoe maak je Zacht pittige makreel met bloemkool en rijst?

 1. Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking
 2. Kook de bloemkool beetgaar in 6 minuten
 3. Was de tomaten en snij ze door de midden
 4. Pel de uien en snij de ui in ringen
 5. In een koekenpan met wat olijfolie bak je de uien 3 minuutjes
 6. Voeg de tomaten, sambal en kerriepoeder toe en bak 2 minuten
 7. Voeg de ketjap manis en makreel toe. Zorg dat alle makreel in het prutje zit
 8. Voeg de laatste minuut nog even de bloemkool toe
 9. Roer verder zo min mogelijk en na een paar minuten kan je het gerecht opdienen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief