Mag ik abrikoos eten tijdens de zwangerschap?

Abrikozen zijn over het algemeen een heel gezond product, boordevol essentiële voedingsstoffen zoals foliumzuur, calcium, jodium, ijzer en eiwitten. Normaal gesproken zouden ze lievelingsfruit zijn, maar dingen veranderen tijdens de zwangerschap. Als je zwanger bent, zijn er meestal veel beperkingen op het voedsel dat je normaal gesproken zonder na te denken zou eten, en je begint je zorgen te maken of je ook abrikozen zou moeten eten. In dit artikel zullen we zien of het oké is om abrikozen te eten gedurende die negen maanden, en zo ja, hoeveel we zouden moeten eten.

abrikoos
 

Abrikozen tijdens de zwangerschap

Om je gerust te stellen: er zijn geen echte gezondheidsrisico’s bij het eten van abrikozen, en je kunt ze veilig elke dag consumeren zolang je de hoeveelheid onder controle houdt en ze zorgvuldig wast voordat je gaat eten. Te veel van iets is goed, en je mag ook niets eten dat niet gewassen of gekookt is, dus daar moet je die negen maanden aan wennen.

 

Foliumzuur

Abrikozen hebben veel gezondheidsvoordelen voor de zwangere vrouw, maar het grootste is waarschijnlijk het feit dat ze foliumzuur bevatten. Foliumzuur is een van de belangrijkste voedingsstoffen voor een zwangere vrouw. Het helpt bij de gezonde ontwikkeling van de baby en zorgt ervoor dat het risico op ontwikkelingsstoornissen zoals spina bifida en andere neurale buisdefecten wordt verminderd.

 

Voorkomt bloedarmoede

Abrikozen bevatten ook een zeer hoog gehalte aan ijzer en koper, en al deze mineralen zijn geweldig om te voorkomen dat de zwangere vrouw bloedarmoede krijgt. Bloedarmoede is een vrij veel voorkomende aandoening die een groot aantal vrouwen tijdens hun zwangerschap treft, en dit kan ernstige gevolgen hebben voor zowel de moeder als de baby. Je moet abrikozen eten om deze aandoening te voorkomen, maar ook om jouw bloedsomloop en het aantal rode bloedcellen op peil te houden als je al een voorgeschiedenis van bloedarmoede hebt. Abrikozen zullen er ook voor zorgen dat het bloedcirculatiesysteem van de baby soepel wordt ontwikkeld.

 

Bijbehorende risico’s

Ondanks alle voordelen is het echter belangrijk op te merken dat abrikozen ook enkele nadelige bijwerkingen kunnen hebben voor de zwangere vrouw. Als je er bijvoorbeeld te veel van eet, kan dit leiden tot problemen in het spijsverteringsstelsel. Aangezien de zwangerschap zelf gepaard gaat met een groot deel van de maagproblemen, moet je er niet aan toevoegen door te veel abrikozen te eten. Dit geldt ook voor onrijpe abrikozen; blijf uit de buurt, omdat bekend is dat ze een opgeblazen gevoel, krampen en diarree veroorzaken.

Er is echt niets dat je ervan weerhoudt om tijdens je zwangerschap elke dag een paar abrikozen te eten, en het wordt zelfs aanbevolen. Houd er echter rekening mee dat ze goed moeten worden gewassen voordat je ze eet; probeer ze ook zo vers mogelijk van de markt te halen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief