Zwanger? Alcohol drinken kan echt niet

Alcohol drinken als je zwanger bent is een hele dikke nee. Je mag geen druppel alcohol drinken als je zwanger bent. De consequenties van alcohol drinken tijdens je zwangerschap zijn verschrikkelijk. Gezichtsvervorming, hersenafwijking of een miskraam zijn allemaal mogelijk. Helaas hadden wij een vriendin die alcohol dronk toen ze zwanger was, haar kindje heeft de rest van haar leven een hazenlip.

Drink geen alcohol als je zwanger bent

 

Drink ook niet een klein glaasje alcohol als je zwanger bent

Ik merkte tijdens de zwangerschap van mijn vriendin dat haar vriendinnen het allemaal niet zo serieus namen met alcohol tijdens de zwangerschap. Met Oud en Nieuw werd er gezegd dat dat ene glaasje champagne geen kwaad kon voor de ongeboren baby. Misschien was het jeugdigheid of desinteresse. Het was in elk geval een tekortkoming in kennis. Vandaar dat ik toch heb besloten om een pagina te wijden aan alcohol tijdens de zwangerschap. Hoewel het me toch volkomen duidelijk lijkt dat alcohol niet kan als je zwanger bent.

 

Waarom is alcohol zo schadelijk als je zwanger bent

Laat duidelijk zijn dat alcohol schadelijk is voor elke persoon op aarde. Niet alleen zwangere vrouwen. Bij overmatig drankgebruik zijn de gevolgen voor jouw lichaam verwoestend. Langdurig drankgebruik kan lijden tot leverschade, hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en aandoeningen in het maag-darmstelsel. Zelfs neurologische schade kan veroorzaakt worden door drankgebruik.

Wanneer we het verschil tussen een volwassen persoon en een minuscule baby in ogenschouw nemen zou ik dit niet eens hoeven uitleggen. Alcohol vindt zijn weg door het lichaam en ook door de placenta. Zo krijgt de ongeboren baby. of foetus, een enorme hoeveelheid alcohol binnen juist in de tijd dat hij zich ontwikkeld. Hij verwacht de bouwstenen voor zijn ontwikkeling en krijgt puur vergif aangereikt in de vorm van alcohol.

 

Gevolgen alcoholgebruik tijdens zwangerschap

Drink jij alcohol tijdens de zwangerschap dan is het belangrijk dat je ook op de hoogte bent van de mogelijke gevolgen. De gevolgen kan je ondervinden gedurende de zwangerschap maar ook na de zwangerschap kunnen deze voor eeuwig aanwezig zijn.

Zwanger alcohol drinken ken leiden tot een doodgeboorte of een miskraam. Alsof dat niet erg genoeg is kunnen de baby’s die het wel overleven er heel hun leven lang last van houden. De motorische ontwikkeling kan negatief beïnvloed worden, het kan leiden tot vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. Zoals al eerder aangegeven zijn hersenafwijkingen, gezichtsafwijkingen en trage groei niet uitgesloten.

 

Alcohol drinken als je zwanger wilt worden

Ja, alcohol drinken als je zwanger wilt worden kan ook problematisch zijn. Dit geldt zowel voor de man als de vrouw. Alcohol kan namelijk de sperma van de man beïnvloeden. Het vergroot de kans op een miskraam en verkleint de kans op bevruchting. Het klinkt vervelend maar het beste is om te stoppen met alcohol wanneer jullie zwanger proberen te worden.

 

Alcohol tijdens borstvoeding

Zelfs na je zwangerschap is het advies om geen alcohol te drinken. Wanneer je borstvoeding geeft, wat de meeste Nederlandse vrouwen minstens proberen, kan de alcohol zo nog steeds zijn weg vinden naar jouw baby. Borstvoeding is eigenlijk een verzameling van bouwstoffen die je via jouw tepels overgeeft aan jouw baby. Schadelijke stoffen zoals alcohol, cafeïne en tabak worden niet volledig uitgefilterd en komen zo terecht in de mond van jouw kleine trots.

 

Dus nee, zwanger alcohol drinken kan echt niet

Het is misschien vervelend maar is het iets onoverkoombaar? Een jaar of twee zonder alcohol, is dat echt zo moeilijk? Je wordt ervoor beloond in de vorm van een sterke en krachtige dochter of zoon waar je nog de rest van je leven plezier van hebt.

Het schuldgevoel van alcohol tijdens de zwangerschap is overigens onbeschrijfelijk. Het is zielig voor het dochtertje van onze vriendin, maar ook voor onze vriendin. Zij heeft een enorm schuldgevoel en daardoor ontstaat er ook geen gezonde moeder-dochter relatie. Drankgebruik tijdens de zwangerschap gaat veel verder dan de directe schade. Als ze het al overleven.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief