Alcoholvrije wijn: wat mag je verwachten?
De belangstelling voor alcoholvrije wijn neemt met grote slokken tegelijk toe. Het laatste jaar is de
consumptie in Nederland met 50 procent gegroeid. De redenen daarvoor zijn legio. Het is er voor de
‘Bobs’. Voor wie niet van het ‘alcoholeffect’ houdt. Voor de calorieëntellers. En voor wie zwanger is
maar toch ook gezellig wil blijven meedoen.
Alleen het aanbod aan rood, wit en rosé vond ik tot op heden niet erg gezellig. Het leeuwendeel van wat ik tot op heden te proeven kreeg, was niet om over naar huis te schrijven. Laat staan dat ik er
iets over in de krant zou gaan zetten. Dan zou ‘de markt’ misschien weer met 50 procent krimpen.
Hoe wordt alcoholvrije wijn gemaakt?
Eigenlijk is het opmerkelijk: waar de bierindustrie er inmiddels wel in geslaagd is om wat smakelijks
te bottelen, is het de meeste wijnmakers nog niet gelukt. Waarschijnlijk komt het door de maakwijze. Die heet omgekeerde osmose. Dat klinkt al niet erg lekker en het eindresultaat loopt daarmee in de pas.
In grote lijnen werkt het procedé als volgt: echte wijn met echte alcohol wordt onder grote druk
gebracht (70 atmosfeer). Zo worden de kleinste moleculen (water en alcohol) er uitgeperst worden
en blijven de grotere (smaakstoffen) achter. Het water met de alcohol wordt gedistilleerd, waarna de overgebleven vloeistof wordt gemengd met ‘de rest’ en er ‘wijn’ gemaakt kan worden zonder
alcohol. Proost!
Lekkere alcoholvrije wijnen voor tijdens de zwangerschap
Nu blijf ik ze stug proberen. Keer op keer weer. En heel in de verte begint er nu eindelijk een beetje
licht aan het eind van de glasbak te gloren. Voor AD heb ik bijvoorbeeld onlangs met het proefpanel van De Grote Hamersma ruim tachtig alcoholvrije wijnen op de proeftafel gezet. En daar hielden we er uiteindelijk toch een stuk of acht van over die we zelfs durfden aan te bevelen.
Bekijk nu de beste alcoholvrije wijnen.
Geschreven door:
Harold Hamersma
De Grote Hamersma
www.degrotehamersma.nl