Waarom je de kattenbak niet moet verschonen als je zwanger bent

Er is veel informatie – en ook veel verkeerde informatie – over wat je wel en niet kunt doen tijdens de zwangerschap. Het verschonen van de kattenbak staat bijvoorbeeld al lang op de lijst van wat niet mag tijdens de zwangerschap. Sommige aanstaande moeders krijgen te horen dat ze hun katten zelfs moeten opgeven als ze zwanger worden. Maar is dat echt nodig?

Verschonen van de kattenbak
 
In het kort: Nee. Je zou waarschijnlijk geen kat moeten weg doen als je zwanger bent. Dat gezegd hebbende, is er een kans dat de poep van je kat een risico kan vormen voor jou en je ongeboren baby, dus ga je gang en draag de taken van de kattenbak over aan iemand anders (als je dat nog niet hebt gedaan).

Het is belangrijk om te begrijpen wat het risico precies is, zodat je de juiste maatregelen kunt nemen om het te vermijden. Dit is wat je moet weten.

 

Waarom het verschonen van de kattenbak tijdens de zwangerschap niet wordt aanbevolen

Het gevaar van kattenbakvulling is toxoplasma gondii, een parasiet die een zeldzame maar potentieel ernstige infectie kan veroorzaken die toxoplasmose wordt genoemd. Gezonde volwassenen die de infectie oplopen herstellen over het algemeen met minimale behandeling. Zwangere vrouwen kunnen echter toxoplasmose doorgeven aan hun ongeboren baby’s, wat kan resulteren in doodgeboorte, miskraam of zichtproblemen en orgaanschade later in het leven van het kind.

Het kan een verwoestende ziekte veroorzaken bij baby’s, met aanzienlijke schade voor hen bij de geboorte en ook op latere leeftijd. Het kan gevolgen hebben voor hen en hun families, levenslang.

Katten onwikkelen toxoplasmose door andere geïnfecteerde dieren te eten, zoals knaagdieren en vogels. Ze geven de parasiet vervolgens door via hun ontlasting – vandaar het advies om uit de buurt van kattenbakken te blijven.

Gelukkig is het hebben van een kat op zich geen gevaar. Het is onwaarschijnlijk dat je aan de parasiet wordt blootgesteld door een geïnfecteerde kat aan te raken, omdat katten de parasiet meestal niet op hun vacht dragen. Bovendien zullen katten die binnen worden gehouden (die niet op prooien jagen of geen rauw vlees krijgen) waarschijnlijk niet besmet zijn met toxoplasma.

 

Hoe het risico op toxoplasmose te minimaliseren

De gemakkelijkste manier om jouw risico te verkleinen, is door iemand anders de kattenbakvulling te laten behandelen tot na jouw bevalling. Maar als dat echt geen optie is draag dan wegwerphandschoenen tijdens het verschonen van de kattenbak en was onmiddellijk daarna je handen met water en zeep. Je moet ook ijverig zijn om de kattenbak elke dag te verschonen, aangezien de toxoplasmaparasiet pas een tot vijf dagen nadat hij in de uitwerpselen van een kat is uitgescheiden besmettelijk wordt.

Een andere manier om jouw blootstelling te beperken is om jouw kat binnenshuis te houden, zodat ze niet kunnen jagen op dieren die de parasiet kunnen dragen. En blijf bij ingeblikt of droog kattenvoer – geen rauw, ongekookt vlees.

Dat laatste deel geldt ook voor jou. Ongekookt, besmet vlees kan ook een toxoplasmoserisico voor mensen vormen, dus zorg ervoor dat je jouw voedsel op een veilige manier verwarmt. Je kunt het niet altijd zien door ernaar te kijken dus gebruik een ​​vleesthermometer om de interne temperatuur van gevogelte, schaaldieren, varkensvlees en ander vlees te testen. Was ook je fruit en groenten, want dat kan de infectie oplopen door verontreinigde grond. En draag handschoenen als je buiten tuiniert of werkt; andere katten kunnen jouw tuin als kattenbak gebruiken, zelfs als jouw kat dat niet doet.

 

Wat je moet doen als je denkt dat je bent blootgesteld

Als je je zorgen maakt, ben je mogelijk in contact gekomen met toxoplasmose en/of heb je symptomen van de infectie, neem dan contact op met jouw arts. Jouw arts kan een bloedtest doen door te controleren op antilichamen tegen de Toxoplasma-parasiet. Als je in het verleden toxoplasmose hebt gehad voordat je zwanger werd, zijn jij en jouw foetus mogelijk al immuun. Als je het onlangs hebt opgelopen, kan jouw arts een behandeling met antibiotica of andere medicatie aanbevelen. Katten kunnen ook worden gescreend door een dierenarts.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief