Kan ik mosselen eten als ik zwanger ben?

Mosselen, in Nederland zijn we er vrijwl allemaal dol op. Zijn deze lekkernijen een goede keuze tijdens de zwangerschap? En wat zijn de zaken waar je rekening mee moet houden?

Mosselen tijdens de zwangerschap
 
Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om het juiste voedsel te eten. Dit is niet alleen waar omdat een gezond dieet zowel jou als je baby helpt met de voedingsstoffen die je nodig hebt om je cellulaire processen te ondersteunen, maar ook omdat het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen het risico op blootstelling aan gifstoffen en bacteriën helpt voorkomen die een baby in ontwikkeling kunnen beschadigen.

Mosselen zijn onder bepaalde voorwaarden veilig tijdens de zwangerschap.

 

Zwangerschap gezondheid

Er zijn twee redenen waarom het belangrijk is om jezelf tijdens de zwangerschap niet bloot te stellen aan bacteriebronnen. De eerste is dat jouw immuunsysteem veel minder actief is tijdens de zwangerschap – dit helpt voorkomen dat jouw cellen jouw opgroeiende baby aanvallen. De tweede reden is dat sommige bacteriën de placenta kunnen passeren en een zich ontwikkelende foetus kunnen beschadigen of doden.

 

Schaaldieren

Schaaldieren kunnen een bron zijn van veel vitamines en mineralen, maar ook van eiwitten, maar ze kunnen ook gevaarlijke bacteriën bevatten. Een van de meest voorkomende bacteriën in kokkels, oesters, mosselen en andere schelpdieren is Vibrio vulnificus, een staafvormige bacteriesoort die kan overleven in de zoutrijke omgeving van zeewater. Vibrio is een veelvoorkomende oorzaak van voedselvergiftiging door het eten van rauwe of onvoldoende verhitte schaaldieren.

 

Infectie met Vibrio

Het is niet bekend of de Vibrio-bacterie de placenta kan passeren, maar er zijn veel andere soorten bacteriën die verantwoordelijk zijn voor voedselvergiftiging die kunnen kruisen, wat betekent dat het het beste is om elk mogelijk risico op Vibrio-infectie te vermijden. Bij normale, gezonde volwassenen veroorzaakt Vibrio gastro-intestinale symptomen, waaronder diarree en misselijkheid, maar bij zwangere vrouwen kan de Vibrio-infectie – vanwege hun onderdrukte immuunsysteem – veel ernstiger zijn.

 

Mosselen eten tijdens de zwangerschap

Mosselen worden meestal niet rauw gegeten, wat betekent dat ze minder snel een bron van infectie of door voedsel overgedragen ziekten zijn dan rauwe schaal. Toch een waarschuwing dat als je mosselen gaat eten, je ervoor moet zorgen dat ze goed gaar zijn. Kook voor de zekerheid mosselen en andere schaaldieren tot hun schaal opengaat, en gooi mosselen weg die tijdens het koken niet vanzelf opengaan.

 

Mosselen en hun voedingswaarden voor als je zwanger bent

Met het voorbehoud dat mosselen goed gekookt moeten zijn, zijn ze eigenlijk heel goede bronnen van verschillende belangrijke voedingsstoffen, legt een artikel uit 1990 uit in de “Journal of the American Dietary Association”. Net als veel andere schaaldieren bevatten ze veel eiwitten en het mineraal zink. Ze bevatten ook vrij veel ijzer, wat je tijdens de zwangerschap nodig hebt om je bloedvolume te verhogen. Ten slotte bevatten mosselen weinig vet, waardoor ze gezond zijn.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief