Aubergine eten terwijl je zwanger bent

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen, zoals zachte kazen en zwaardvis, die zwangere vrouwen niet mogen eten omdat ze een gevaar vormen voor hun ongeboren baby’s. Aubergine is echter niet een van de voedingsmiddelen die je moet vermijden. Aubergine is in feite een voedzame aanvulling op jouw zwangerschapsdieet omdat het rijk is aan bepaalde voedingsstoffen die jouw baby nodig heeft om normaal te groeien.

Aubergines
 

Aubergine is veilig

Aubergine eten is veilig en wordt aanbevolen om te eten tijdens de zwangerschap. Door aubergine aan jouw zwangerschapsdieet toe te voegen, kun je veel fruit en groenten consumeren, die een schat aan essentiële voedingsstoffen leveren die jouw ongeboren baby nodig heeft om te groeien en die je nodig hebt om een gezonde zwangerschap te ondersteunen.

 

Goed voor je baby

Als je een portie aubergine eet, krijg je en jouw baby in ontwikkeling kleine hoeveelheden belangrijke voedingsstoffen. Een portie gekookte aubergine van 1 kopje levert ongeveer 3 procent van de 15 milligram vitamine E die je elke dag nodig hebt om de vorming van de rode bloedcellen en spieren van je baby te ondersteunen. Je krijgt ook ongeveer 2 procent van de 600 microgram foliumzuur die je nodig hebt om het risico op geboorteafwijkingen van je baby te verkleinen. Aubergine levert ook sporen van ijzer voor bloedvorming en vitamine A voor oogvorming.

 

Wat is lekker om te maken met aubergine?

Bak de plakjes aubergine en bedek ze met een scheutje olijfolie en je favoriete kruiden en specerijen voor een smakelijk en voedzaam bijgerecht. Sla echter gefrituurde auberginegerechten over, zoals aubergine-Parmezaanse kaas. Als je gefrituurd voedsel eet, kun je je opgeblazen en ongemakkelijk voelen, en de kans is groot dat je je al een beetje ongemakkelijk voelt vanwege jouw zwangerschap. Maak een gezondere versie van aubergine-Parmezaanse kaas door aubergineplakken te bakken en ze te beleggen met broodkruimels, natriumarme marinara-saus en magere Parmezaanse kaas. Het Midden-Oosterse gerecht baba ghanouj is een andere gezonde keuze, en het is gemaakt met gekookte aubergine, tahini, citroensap en knoflook. Prak de ingrediënten samen en serveer het mengsel met volkoren pitabroodjes.

 

Altijd even de aubergine wassen

Was aubergines altijd voordat je ze gebruikt. Ongewassen groenten zijn gevaarlijk voor zwangere vrouwen omdat ze bacteriën kunnen bevatten die je ziek kunnen maken en jouw ongeboren baby in gevaar kunnen brengen. Ongewassen groenten kunnen besmet zijn met toxoplasmose, dat aanwezig kan zijn in de grond waarin aubergines groeien. Blootstelling aan toxoplasmose kan het risico van jouw baby op een laag geboortegewicht, vroegtijdige bevalling, koorts, geelzucht en oogaandoeningen verhogen. Was aubergines met warm water voordat je ze klaarmaakt en eet om jouw risico aanzienlijk te verkleinen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief