Mag ik bacon eten tijdens de zwangerschap?

Voor moeders die voor het eerst zwanger zijn, kan het een tijd vol twijfels zijn. Je twijfelt aan alles wat je doet en de mogelijke effecten die het op het kind kan hebben. Dit geldt met name voor het dieet van de moeder, aangezien dit een directe rol speelt bij de ontwikkeling van het kind tijdens de zwangerschap. Dus hoe zit het met het eten van bacon gedurende de zwangerschap?

bacon
 

Wat is bacon?

Bacon verwijst meestal naar het verwerkte vlees van varkens, dat in een grote verscheidenheid op de markt verkrijgbaar is. Het vlees wordt op grote schaal verwerkt, maar de bron zelf kan anders zijn – bacon gemaakt van kalkoenen is ook verkrijgbaar, dus het belangrijkste kenmerk van bacon is dat het wordt verwerkt. Het vlees is gemaakt om een ​​proces te ondergaan dat curing wordt genoemd, waarbij het met veel kruiden wordt behandeld. Bacon wordt gezouten met zout, kruiden, nitrieten en soms zelfs met suiker, waardoor het zijn karakteristieke smaak krijgt. Het vlees blijft lang onbedorven door de toevoeging van zout, terwijl het zijn pittige smaak krijgt van de kruiden die worden toegevoegd.

 

Voedingswaarde van bacon

Hoe lekker bacon ook is, de harde waarheid is dat spek veel minder voedingswaarde biedt aan de persoon die het eet. Het vlees bevat veel cholesterol en vet, wat erg slecht is voor het hart en de algehele gezondheid. Het hoge natriumgehalte is ook niet gezond. Het enige positieve aan bacon is dat er een grote hoeveelheid eiwit in zit, die een grote rol speelt omdat het essentieel is voor mensen. In feite bestaat bijna 4 gram in een portie spek van 13 gram uit eiwitten.

 

Voordelen van het eten van bacon tijdens de zwangerschap

Hoewel het consumeren van bacon een onheilspellende zaak lijkt om te doen tijdens de zwangerschap, is gebleken dat bacon enkele voordelen te bieden heeft aan de aanstaande moeders. Het vlees heeft een mineraal genaamd choline, wat veel helpt bij de ontwikkeling van de hersenen van het kind. Andere voordelen draaien voornamelijk om het spek dat de algehele groei van het kind helpt.

 

Risico’s van het consumeren van bacon tijdens de zwangerschap

Laten we eens kijken naar twee van de belangrijkste risico’s die gepaard gaan met het consumeren van bacon tijdens de zwangerschap:

 

1. Het kan Listeriose veroorzaken

Listeriose is een veel voorkomende bacterie die wordt aangetroffen in rauwe bacon. Het is gebleken dat zwangere vrouwen veel vatbaarder zijn voor aanvallen van deze bacterie. Listeria kan het risico op een miskraam bij zwangere vrouwen drastisch verhogen. Daarom is het absoluut noodzakelijk dat je het vlees goed bakt voordat je het consumeert.

 

2. Natriumnitraat

Wanneer bacon is uitgehard, gaat het om het toevoegen van een bepaalde stof, natriumnitraat genaamd, die is geïdentificeerd als een stof die het risico op kanker kan verhogen. Hoewel onderzoek nog niets sluitend heeft gevonden, is het beter om veilig te zijn. Zorg er dus voor dat je alleen bacon eet dat volledig nitraatvrij is.

 

Symptomen om op te letten als je rauwe bacon hebt gegeten

Hoewel rauwe bacon nooit mag worden geconsumeerd, moet je in dat geval de volgende symptomen opmerken die je kunt ervaren en onmiddellijk een arts raadplegen:

  • Buikpijn
  • Vermoeidheid
  • Onbehagen
  • Braken en misselijkheid

Opgemerkt moet worden dat de meeste van deze symptomen volledig generiek zijn. Ze treffen de meeste vrouwen op verschillende momenten tijdens hun zwangerschap, dus het begin is mogelijk niet te wijten aan de consumptie van bacon.

 

Hoe je de juiste bacon kiest

Je kunt bacon kiezen van de varkens die met biologisch zijn gevoerd, of bacon van boeren die nog steeds de voorkeur geven aan de traditionele verwerkingsmethode boven de massafabrieken. Nitraatvrije bacon is goed, daar jouw kind er op de lange termijn baat bij kan hebben.

 

Hoe spek te bewaren

De tijd dat het bacon onbedorven blijft, is afhankelijk van de omstandigheden waarin het wordt bewaard. Bacon blijft ongeveer een week goed als de temperatuur 4 graden Celsius is, en het kan zelfs een maand duren als het spek in de vriezer wordt bewaard bij een lagere temperatuur van -18 graden Celsius.

 

Hoe bacon op de juiste manier te bakken

Wanneer je bacon bakt, moet je ervoor zorgen dat de ongekookte bacon ver weg wordt gehouden van andere etenswaren. Denk er ook aan om jouw handen zowel voor als na het aanraken van de bacon te wassen. De bacon moet een tijdje op een temperatuur van 75 graden Celsius worden gebakken om veilig te zijn voor consumptie.

 

Bacon-alternatieven die je tijdens de zwangerschap kunt proberen

Hier zijn enkele alternatieven voor gewone bacon die je tijdens de zwangerschap kunt proberen:

  • Kalkoenbacon is een alternatieve optie – het bevat minder vet.
  • Bacon op basis van soja is veel gezonder, omdat het minder verzadigd vet bevat.
  • Champignonspek is een ander gezond alternatief voor varkensspek.

Bacon eten tijdens de zwangerschap is niet erg schadelijk voor jouw kind als de hoeveelheid die je eet onder controle is. Als je denkt dat je besmet bent door het eten van rauwe bacon of spek, neem dan zo snel contact op met jouw arts.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief