Boerenkool als je zwanger bent

In de wintermaanden eten de meeste Nederlanders regelmatig boerenkool. Als je zwanger bent kan je boerenkool met een gerust hart eten. Sterker nog, het is een bron van belangrijke voedingsstoffen voor jou tijdens de zwangerschap. Laat de wintermaanden dus maar komen, ik heb trek in boerenkool.

Zwanger boerenkool eten

 

Boerenkool als je zwanger bent

Tijdens de zwangerschap heb je meer vitamines, mineralen en antioxidanten nodig dan normaal. Het kindje in je buik heeft namelijk deze voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien, maar jij zelf hebt evenveel nodig als voor de zwangerschap. Boerenkool zit boordevol met goede voedingsstoffen. Zo vind je in boerenkool ijzer, foliumzuur, calcium, vitamine a, vitamine c en vezels. Bijkomend voordeel is dat deze groene groente ook weinig caloriƫn bevat. Zodoende is boerenkool een goede groente wanneer je wel je vitamines nodig hebt maar niet teveel wil en mag aankomen gedurende je zwangerschap.

 

De magische werking van boerenkool

Boerenkool is niet zomaar een groente. Het is een beetje een magische groente en wordt soms gerekend tot de superfoods. Boerenkool zit namelijk boordevol antioxidanten, glucosinolaten en vitamine k. Uit onderzoek blijkt dat boerenkool helpt bij sommige kankersoorten, een ontstekingsremmende werking heeft, de kans op hart- en vaatziekten verlaagt en de kans op diabetes verkleint. Allemaal belangrijk voor een gezonde levensstijl maar ook juist als je zwanger bent. Zwangerschapsdiabetes komt bijvoorbeeld regelmatig voor.

 

Rauwe boerenkool eten als je zwanger bent

Inmiddels is boerenkool hip. Het zit in heel veel smoothies omdat het zulke gezonde voedingswaarden heeft. In de smoothie stop je echter rauwe boerenkool terwijl in een stamppot de boerenkool natuurlijk goed gegaard is. De vraag is of rauwe boerenkool wel gegeten mag worden als je zwanger bent? Wat in elk geval belangrijk is bij alle rauwe groente die je eet is dat je het goed wast. Dit om de kans op toxoplasmose te verkleinen. Maar indien goed gewassen kan je rauwe boerenkool gewoon eten als je zwanger bent. Wel nog even belangrijk om te weten, rauwe boerenkool kan je minder goed verteren dan wanneer deze gekookt is. Dit kan leiden tot buikpijn, een opgeblazen gevoel en winderigheid.

 

Conclusie: Boerenkool eet je als je zwanger bent

Boerenkool kan je gewoon eten als je zwanger bent. Zowel gekookt als rauw. Zorg er bij rauwe boerenkool voor dat je deze zeer goed wast voor consumptie. Nog wel een belangrijke kanttekening; boerenkool bevat relatief veel zout. Eet boerenkool zoals andere groentes gedurende je zwangerschap, in een gevarieerd dieet.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief