Kunnen zwangere vrouwen Caesar salades eten?

Caesarsalade bevat Romeinse sla, knoflookvinaigrette, Parmezaanse kaas, croutons en ei. Traditioneel wordt het ei dat in Caesardressing wordt gebruikt, ofwel vertroeteld – licht gekookt – of rauw. Zwangere vrouwen, die aanzienlijk kwetsbaarder zijn voor de effecten van door voedsel overgedragen ziekten, moeten over het algemeen rauw en onvoldoende verhit ei vermijden vanwege het risico op salmonella. De meeste in de winkel verkrijgbare Caesar-dressings zijn echter gemaakt met gekookt of gepasteuriseerd ei, waardoor ze veilig zijn voor aanstaande moeders.

Caesar salade zwangerschap

 

Traditioneel recept

De Caesar-salade is ontstaan in Tijiuana, Mexico, waar de Italiaanse chef-kok Caesar Cardini naar verluidt een pionier was in het gebruik van ei in saladedressing. Cardini’s originele dressingrecept vroeg om één rauw ei, gecombineerd met een knoflookvinaigrette gemaakt met worcestersaus en citroensap. De afgewerkte salade kreeg al snel bekendheid vanwege zijn kenmerkende smaak, maar niet-gaar of niet-gepasteuriseerd ei in het klassieke recept brengt het risico van salmonellabesmetting met zich mee.

 

Salmonella risico

Sarah Schenker, een geregistreerde diëtiste, merkt op dat rauwe en onvoldoende verhitte eieren sporen van salmonella kunnen bevatten. Schenker schrijft dat salmonella de baby niet direct infecteert, maar kan leiden tot:

Symptomen bij de moeder waaronder

  • ernstig braken
  • diarree
  • buikkrampen
  • uitdroging
  • hoge koorts

Deze symptomen kunnen leiden tot een miskraam of vroegtijdige bevalling.

 

Overwegingen

Het voedingscentrum waarschuwt inmiddels ook voor de consumptie van Caesar-salade tijdens de zwangerschap. Echter is het wel de vraag hoe de dressing gemaakt is voor de ceasar salade, dit gebeurt dus traditioneel gezien met rauw ei. En dat mag niet van het Voedingscentrum.

 

Preventie

Vraag voordat je een Caesar salade bestelt in een restaurant of het etablissement rauw ei gebruikt. Zwangere vrouwen moeten alle zelfgemaakte Caesar salades vermijden, tenzij het recept eivrij is. Aanstaande moeders moeten bovendien alle andere voedingsmiddelen met rauw ei vermijden, inclusief zelfgemaakte mayonaise, mousse en ijs.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief