Kun je cottage cheese eten als je zwanger bent?

Als je zwanger bent, heeft jouw arts of verloskundige je waarschijnlijk gezegd geen zachte kaas te eten vanwege het risico op listeria, een bacterie die een miskraam, vroegtijdige bevalling of de dood van jouw ongeboren baby kan veroorzaken. Je vraagt zich misschien af of cottage cheese onder deze beperking valt. Je kunt veilig cottage cheese eten, en als je dit doet, voeg je een aantal nuttige voedingsstoffen toe aan jouw zwangerschapsdieet.

Cottage cheese
 

Zachte kazen

Veel zachte kazen worden gemaakt met rauwe en ongepasteuriseerde melk, waardoor ze mogelijk gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap. Als kaas niet is gemaakt met gepasteuriseerde melk, worden de bacteriën die listeria kunnen veroorzaken niet vernietigd, waardoor je het risico loopt om het op te lopen. De meest voorkomende zachte kazen die niet gepasteuriseerd zijn, zijn brie, queso fresco, feta, camembert, roquefort en gorgonzola. Zorg ervoor dat je de etiketten op jouw favoriete kazen checkt om te bepalen of ze zijn gemaakt met gepasteuriseerde melk voordat je ze opeet.

 

Kwark

Kwark is een zachte kaas, maar wordt als veilig beschouwd tijdens de zwangerschap omdat de meeste soorten worden gemaakt met gepasteuriseerde melk. Cottage cheese is een gepasteuriseerde, verwerkte variëteit en kan worden opgenomen in een gezond zwangerschapsdieet. Het is nog steeds belangrijk om de etiketten op jouw cottage cheese te lezen om er zeker van te zijn dat je een gepasteuriseerde variëteit kiest, omdat sommige ongepasteuriseerde kaassoorten verkrijgbaar zijn bij supermarkten en boerenmarkten.

 

Voordelen van cottage cheese

Een van de belangrijkste voordelen van het toevoegen van kwark aan jouw zwangerschapsdieet is de gezonde dosis calcium die je binnenkrijgt. Calcium ondersteunt de ontwikkeling van het skeletstelsel van jouw ongeboren baby, evenals de ontwikkeling van haar hart, zenuwen en spieren. Het wordt aangeraden om elke dag vier porties zuivelproducten binnen te krijgen, en een bakje magere kwark telt als een van die porties. Je krijgt 125 mg van de 1.000 mg die je tijdens de zwangerschap nodig hebt in jouw portie kwark.

 

Maak wat lekkers met cottage cheese

Een bakje gewone kwark is een gezond ontbijt of tussendoortje, maar je kunt smaakvolle ingrediënten toevoegen om de smaak te versterken. Gehakt vers fruit voegt enkele belangrijke vitamines en mineralen toe. Voeg meloen, bessen of ananas toe aan een portie cottage cheese. Verse tomaten of avocado passen ook goed bij cottage cheese. Roer wat honing en kaneel erdoor voor een zoete traktatie, of smeer het op een volkoren bagel als gezonder alternatief voor roomkaas.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief