De verrassende reden waarom zwangere vrouwen cravings krijgen

Wat zit er achter het verlangen naar eten tijdens de zwangerschap? Waarschijnlijk niet wat je denkt. Lees alles over waarom je tijdens de zwangerschap veel cravings kan hebben.

Craving Zwangerschap
 

Zwangerschapscravings

We hebben allemaal de verhalen gehoord over de zwangere vrouw die alleen ijs en augurken wil, die haar man om 1 uur ’s nachts op pad stuurt voor gebakken kip, die op een diepe, oer-manier vijf repen van een heel specifiek chocolademerk nodig heeft. Misschien hebben we zelf zo’n intense hunkering ervaren.

Er wordt vaak gespeculeerd dat het verlangen naar zwangerschap een bepaalde voedingsbehoefte van de vrouw of de foetus vervult, en er is iets verleidelijks aan het idee dat ze een onderliggende biologische realiteit weerspiegelen. Het is tenslotte een verwarrend onderdeel van een soms moeilijk proces. Een mens tussen iemands ingewanden dragen is al lang, vermoeiend en ongemakkelijk, en als er een reden is voor de brandende behoefte om taco’s te eten, des te beter.

Als je echter naar wetenschappelijk onderzoek over het onderwerp kijkt, ontstaat er een intrigerend, nogal complexer verhaal. Het verlangen naar zwangerschap als concept wordt niet noodzakelijkerwijs in alle culturen ervaren, hebben onderzoekers ontdekt. En in die niet-Westerse culturen waar vrouwen soms onbedwingbare trek rapporteren, gaat het om totaal andere dingen dan gerapporteerd door vrouwen in Westerse culturen. In Japan bijvoorbeeld, wanneer er sprake is van onbedwingbare trek, was rijst het meest verlangde voedsel.

 

Onderzoek naar de onbedwingbare trek

Verdergaand, hebben onderzoeken om te zien of vaak naar voedsel verlangde voedingsmiddelen specifieke voedingsstoffen bevatten die nuttig zijn voor de zwangerschap, niet aangetoond dat het helemaal geen goede bronnen zijn. Vrouwen die onbedwingbare trek melden, hebben de neiging om tijdens een zwangerschap meer in gewicht aan te komen dan over het algemeen als gezond wordt beschouwd, wat kan leiden tot een hoger percentage complicaties.

Dat betekent niet dat vrouwen die onbedwingbare trek hebben, het allemaal verzinnen, alleen dat deze hunkering kan worden aangedreven door iets anders dan een biochemische behoefte. Als we kijken naar waarom mensen in het algemeen naar voedsel hunkeren, kan een deel van deze informatie in beeld worden gebracht, stelt Julia Hormes, een professor in de psychologie aan de State University of New York, Albany, die hunkering in veel verschillende omgevingen heeft bestudeerd. Zo meldt ongeveer 50% van de vrouwen in de VS dat ze in de week voor hun menstruatie hunkeren naar chocolade, zegt Hormes. Wetenschappers hebben onderzocht of dit verlangen is naar een voedingsstof in chocolade die belangrijk is voor de menstruatie, of dat het verschuivende hormonen weerspiegelt.

 

Erg moeilijk om jezelf onder controle te houden

In één experiment vroeg een psycholoog vrouwen om een ​​doos die ze hadden gekregen te openen en te eten wat erin zat de volgende keer dat ze dat verlangen hadden. Sommige dozen bevatten melkchocolade, die alle voedingsstoffen bevat die gewoonlijk in chocolade worden aangetroffen, samen met een textuur die smelt in de mond, sommige witte chocolade, die geen vaste cacaobestanddelen bevat (die melk en donkere chocolade hun bruine kleur geven) maar dat heeft wel de mooie textuur, en wat cacaopillen, met de cacaovaste voedingsstoffen maar niets van de chocolade-eetervaring.

De witte chocolade was eigenlijk het meest succesvol in het stillen van onbedwingbare trek, dus het kon niet zijn dat er een nuttige voedingsstof of actief ingrediënt in cacaobestanddelen zat die het verlangen stimuleerden. Andere onderzoeken die het verlangen naar chocolade traceren, hebben geen verband gevonden met hormoonspiegels. In feite blijven vrouwen in de menopauze hunkeren naar chocolade melden, zei Hormes; ze schrijven het gewoon toe aan een ander doel.

Waar dit allemaal op wijst, is een culturele of psychologische bron van onbedwingbare trek. Een sterk verlangen naar een boterachtig koekje, of een chocoladereep of frietjes, kan beginnen als een simpele gedachte en dan beetje bij beetje uitgroeien tot een obsessie die moeilijk te weerstaan ​​is. Tegelijkertijd, in de Verenigde Staten, en in verschillende mate op andere plaatsen, komt de gedachte aan zeer smakelijk voedsel – een term die onderzoekers gebruiken om naar alles te verwijzen, van ijs tot cake tot kleverige macaroni-kaas – gepaard met een sterk schuldgevoel.

 

Je kan jezelf maar zolang in bedwang houden

“Er is een zekere ambivalentie”, zegt Hormes, “Het is van nature plezierig, maar ik leef ook in een cultuur die zegt dat ik deze chocolade niet zou moeten hebben. Ik wil het echt, maar ik zou het niet moeten hebben – we denken dat dit het stukje cultuur is dat dat uitgebreide proces echt aanmoedigt. ”

Vooral als je jezelf al geruime tijd in bedwang hebt gehouden – als je het in je hoofd hebt gehouden dat je nooit zo’n voedsel mag hebben – is het erg moeilijk om jezelf te beheersen als je eenmaal hebt het. Dus na een fluitje van een cent, in plaats van tevreden te zijn en verder te gaan, eet je er nog drie. Bovendien kunnen vrouwen bepaalde voedingsmiddelen beperken als ze zwanger zijn, hetzij om gezonder te eten, hetzij om de aanbevelingen van artsen met betrekking tot sushi, delicatessenvlees en ander voedsel op te volgen.

Dit alles bij elkaar leidt tot een situatie, althans in sommige delen van de wereld, waarin de kans groter is dat hunkeren naar boven komt en moeilijk te beheersen is, wat kan leiden tot overgewichtstoename.

Zwangerschap kan ook worden gezien als een tijd waarin speleologie niet als hard kan worden beoordeeld. “Deze cultuur lijkt ook bepaalde tijden en excuses te identificeren waar het voor vrouwen beter is om dingen te eten waarvan ze geacht worden weg te blijven”, zegt Hormes. “PMS en zwangerschap zijn sociaal gesanctioneerde gelegenheden waarbij vrouwen kunnen toegeven.”

Het onderbreken van de herkauwers die tot een ernstig verlangen leiden, kan de escalatie van de gedachte aan eten naar eetbuien helpen stoppen, zegt Hormes. De ene manier is om afleiding te gebruiken – er zijn onderzoeken geweest waarbij visuele afleidingen en ook geuren zijn gebruikt – en een andere manier is om gebruik te maken van mindfulness en meditatie om het verlangen te erkennen en het voorbij te laten gaan. Ze raadt je ook aan om, als je zin hebt in chocolade, wat echt kwaliteitspul te kopen, elke dag een paar vierkantjes te eten en verder te gaan met je leven, een procedure die kan helpen om een ​​deel van de totemische betekenis ervan weg te nemen.

 

Steun en toewijding voor de zwangere vrouw

Als het gaat om hunkeren tijdens de zwangerschap, kan er een andere culturele factor zijn: zwangerschap is veeleisend en het kan moeilijk zijn om er zonder hulp doorheen te komen. Een studie onder Tanzaniaanse vrouwen op het platteland die verlangens naar vlees, vis, granen, fruit en groenten meldden, merkte op dat het verstrekken van het gewenste voedsel een teken was van sociale steun van de man en zijn gezin.

Inderdaad, 1 uur ’s nachts gebakken kip vereist toewijding van de persoon die is gestuurd om het lekkers terug te brengen, dus het is een geruststelling dat deze persoon er is voor de craver. Hoewel kippenvleugels op zichzelf al intens plezierig zijn, heeft het feit dat iemand van wie je houdt ze naar je toe gebracht meer waarde dan de calorische waarde.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief