Kun je eieren eten tijdens de zwangerschap?

Of ze nu gepocheerd, roerei, gebakken of met de zonnige kant naar boven worden gegeten, eieren zijn een veelgebruikt ontbijtproduct. Maar hoewel eieren meestal een gezonde aanvulling zijn op je ontbijt, kun je je afvragen of ze veilig zijn om te eten tijdens de zwangerschap.

Eieren tijdens zwangerschap
 
Gelukkig kun je eieren eten als je ze op een bepaalde manier bereidt. Hier is wat je moet weten over eieren tijdens de zwangerschap, inclusief hoe je ze veilig kunt eten.

 

Zijn eieren veilig om te eten tijdens de zwangerschap?

Wanneer je in verwachting bent, zal jouw arts waarschijnlijk een lijst maken met voedingsmiddelen die je tijdens de zwangerschap moet vermijden. De lijst kan ongepasteuriseerde voedingsmiddelen bevatten, evenals bepaalde rauwe of onvoldoende verhitte items – je hoeft niet langer biefstuk te bestellen.

Zowel pasteuriseren als koken helpt bij het grondig elimineren van potentieel schadelijke bacteriën in voedsel, zoals listeria. Normaal gesproken is ons lichaam redelijk goed in het omgaan met deze bacteriën zonder enige nadelige gevolgen. Maar zwangere mensen hebben een zwakker immuunsysteem – wat betekent dat jij of jouw baby schade kan oplopen door het consumeren van ongepasteuriseerd of onvoldoende verhit voedsel.

Dus het korte antwoord is ja, eieren zijn veilig om te eten tijdens de zwangerschap – zolang ze gepasteuriseerd en gekookt zijn. De sleutel is een veilige voorbereiding.

 

Hoe je eieren op de juiste manier klaarmaakt tijdens de zwangerschap

Je weet waarschijnlijk dat eieren het risico met zich meebrengen van door voedsel overgedragen ziekten zoals salmonella, die gevaarlijk kunnen zijn voor jou en jouw baby. En misschien is je verteld dat je geen mayonaise moet eten omdat er eieren in zitten.

Deze uitspraken bevatten enige waarheid, maar ze vertellen niet het volledige verhaal.

Eieren zijn een zeer veelzijdig voedsel. Wat de bereiding betreft, omvatten sommige kookmethoden het volledig koken van het ei. Bij andere methoden wordt het ei echter slechts gedeeltelijk gekookt, in welk geval een deel van het ei rauw blijft. Als je in verwachting bent, moet je rauw ei vermijden.

Vermijd eieren die zijn bereid met een vloeibaar eigeel:

 • omelet met hele dooiers
 • gepocheerd
 • zacht gekookt

Je moet ook voedingsmiddelen vermijden die onvoldoende verhitte eieren bevatten. Dit betekent geen zelfgemaakte:

 • rauw koekjesdeeg
 • advocaat
 • saladedressings die ei bevatten
 • zelfgemaakt ijs
 • mayonaise
 • taart en gebak met rauw deeg

Maar maak je geen zorgen: deze artikelen zijn over het algemeen prima als je ze in een winkel koopt. (Ja, zelfs chocolate cookie dough ijs) Controleer altijd het etiket, maar in de winkel gekochte artikelen bevatten over het algemeen gepasteuriseerde eieren en zijn prima.

Als je voedselvergiftiging krijgt door een onvoldoende verhit ei, kan de ziekte tijdens de zwangerschap op jouw baby overgaan en leiden tot een infectie van het vruchtwater. Het is altijd het beste om voorzichtig te zijn.

 

Eieren selecteren en koken tijdens de zwangerschap

Je kunt jezelf en jouw baby beschermen door eieren voor het eten goed te koken.

Tekenen van een goed gekookt ei zijn onder meer een stevige dooier en stevig eiwit – geen vloeibaar midden. Let goed op bij scrambled eggs. Wacht tot de eieren niet meer slijmerig of vochtig zijn voordat je ze consumeert.

Controleer ook grondig een hardgekookt ei voordat je het gaat eten. Snijd het doormidden om te checken of het midden gaar is. Het duurt meestal 10 tot 12 minuten om een ei volledig te koken.

Als je eieren gaat bakken, kook ze dan ongeveer 2 tot 3 minuten aan beide kanten voordat je ze eet. Koop in de supermarkt alleen eieren met het label ‘gepasteuriseerd’. Dit geldt ongeacht of je eieren in een doos koopt of eiwitpoeder om in te bakken.

 

Voordelen van eieren tijdens de zwangerschap

Weten hoe je eieren op de juiste manier kookt, is belangrijk omdat eieren tijdens de zwangerschap veel gezondheidsvoordelen bieden.

Eieren zijn meestal vet en eiwit en bevatten weinig koolhydraten. Het eten van voedingsmiddelen met veel eiwitten en gezonde vetten kan je helpen een gezonde bloedsuikerspiegel te behouden, waardoor het risico op zwangerschapsdiabetes kan worden verminderd.

Bepaalde soorten eieren zijn een goede bron van vitamine D. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat eieren van weidekippen, scharrelkippen en biologisch gekweekte kippen meer vitamine D bevatten dan conventionele eieren.

Houd er rekening mee dat het vitamine D-gehalte van eieren geconcentreerd is in de dooier, dus het is belangrijk om het hele ei te eten in plaats van alleen het eiwit.

 

Het belang van vitamine D

Hoewel vitamine D in kleine hoeveelheden in sommige voedingsmiddelen wordt aangetroffen, is het essentieel voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven om hun vitamine D-spiegel te laten controleren en dienovereenkomstig vitamine D3 aan te vullen.

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben meer vitamine D nodig dan niet-zwangere vrouwen. Deze voedingsstof is essentieel voor veel aspecten van de gezondheid, waaronder:

 • behoud van gezonde, sterke botten
 • ondersteunende immuunfunctie
 • het bevorderen van de ontwikkeling van de foetus

Bovendien zitten eieren boordevol voedingsstoffen die essentieel zijn voor een gezonde zwangerschap, waaronder B12, choline en eiwitten. Ze vullen en dragen bij aan een uitgebalanceerd dieet, wat helpt bij gewichtsbeheersing tijdens de zwangerschap.

Eieren zijn ook een goede bron van ijzer. Als je zwanger bent, heeft je lichaam meer ijzer nodig dan normaal. Dit helpt je om je energieniveau op peil te houden.

Zwangere vrouwen hebben een verhoogde eiwitbehoefte. Sommige onderzoeken schatten de eiwitbehoefte voor zwangere vrouwen zelfs op 1,2 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag tijdens de vroege zwangerschap en 1,52 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag tijdens de late zwangerschap.

Omdat de eiwitbehoefte van veel factoren afhangt, waaronder lichaamsgrootte en activiteitsniveau, is het een goed idee om jouw arts te raadplegen voor advies over het verhogen van het eiwitgehalte in jouw dieet.

Eieren zijn een rijke bron van eiwitten. Een groot ei van 50 gram bevat 6 gram zeer goed opneembare eiwitten.

 

Voordelen van eieren voor een zich ontwikkelende baby

Eieren bevatten ook voedingsstoffen die helpen bij de groei en ontwikkeling van jouw baby. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine B12 en choline, die beide bijdragen aan een gezonde hersenontwikkeling.

Eieren zijn ook een geweldige bron van eiwitten. Wanneer eiwit wordt geconsumeerd, breekt jouw lichaam het af in aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten, de bouwstenen van het leven.

Eiwit wordt aangetroffen in huid, haar, spieren en botten en jouw cellen hebben het nodig om goed te functioneren. Het is een andere essentiële voedingsstof voor de groei en ontwikkeling van een baby.

 

Conclusie

Als je zwanger bent, is het eten van een uitgebalanceerd dieet cruciaal voor jouw gezondheid en die van jouw baby. Als je trek hebt in eieren, ga je gang en geniet ervan. Je kunt ze hard koken of bakken – de sleutel is ervoor te zorgen dat ze goed gaar zijn.

Door deze stap te nemen, kun je het risico op een door voedsel overgedragen ziekte verkleinen, wat het laatste is waar je mee te maken wilt hebben tijdens de zwangerschap.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief