Eten om te vermijden in het eerste trimester van de zwangerschap

De voedingsmiddelen die je tijdens de zwangerschap consumeert, zijn belangrijk omdat ze jouw baby positief of negatief kunnen beïnvloeden. Tijdens jouw eerste trimester vindt er veel groei plaats terwijl jouw baby zijn belangrijkste organen ontwikkelt. Als je niet zeker weet welke voedingsmiddelen je tijdens de zwangerschap veilig kunt eten, vraag het dan aan jouw verloskundige, maar je moet op de hoogte zijn van enkele belangrijke voedselveiligheidsproblemen.

Wat je niet eet tijdens eerste trimester
 

Vleeswaren en kazen als je zwanger bent

Het eten van rauw vlees tijdens de zwangerschap kan het risico op ziekte door bacteriën zoals E.coli vergroten. Sommige soorten bacteriën kunnen schade toebrengen aan jouw baby of je te ziek maken om gehydrateerd te blijven en de voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt. Je moet ook op de hoogte zijn van worst als broodbeleg en sommige soorten zachte kazen, zoals feta, blauw en gorgonzola. Worst en zachte kazen kunnen listeria bevatten, een bacterie die je placenta kan passeren en een infectie kan veroorzaken. Als je besmet raakt met listeria kan het levensbedreigend zijn en jouw kans op een miskraam vergroot. Als je zachte kazen eet, kies dan soorten die zijn gemaakt met gepasteuriseerde melk, en verwarm je worst.

 

Vis tijdens de zwangerschap

Alle vissen bevatten enige hoeveelheden kwik, maar grote hoeveelheden kunnen leiden tot ontwikkelingsachterstanden of hersenbeschadiging bij jouw ongeboren baby. Vermijd grote roofvissen met grote hoeveelheden kwik, zoals zwaardvis, tonijn en koningsmakreel. Je kunt veilig kwikarme vis eten, zoals zalm, tilapia en garnalen. Vermijd rauwe schaaldieren, die bacteriën kunnen bevatten.

 

Beperk cafeïne gedurende de zwangerschap

Cafeïne tijdens de zwangerschap de placenta kan passeren en de kans op een miskraam kan vergroten. Blijf aan de veilige kant door niet meer dan 300 mg cafeïne per dag te consumeren. Koffie, thee en frisdrank zijn veel voorkomende bronnen van cafeïne, maar het kan ook worden aangetroffen in voedingsmiddelen zoals pure chocolade. Lees de etiketten zorgvuldig en houd jouw verbruik in de gaten, zodat je geen overmatige hoeveelheden consumeert.

 

Andere gerechten

Het consumeren van rauwe eieren kan leiden tot salmonellavergiftiging. Veel producten kunnen rauwe eieren bevatten, zoals koekjesdeeg, browniebeslag of cakebeslag. Eet geen beslag of deeg, zelfs niet als je de mix zelf hebt bereid. Salmonella is ook te vinden in producten op basis van mayonaise, zoals macaroni-salade of aardappelsalade, dus vermijd het eten van verlopen producten of salades op basis van mayonaise die niet zijn gekoeld.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief