Mag ik foie gras tijdens de zwangerschap?

Foie gras is een populair gerecht tijdens de kerstdagen. Aangezien foie gras ganzenlever is is de vraag of je foie gras wel mag eten gedurende de zwangerschap? Lever mag je immers niet eten als je zwanger bent. Dus hoe zit het precies?

Foie gras tijdens de zwangerschap
 

Foie gras tijdens de zwangerschap

Het eten van foie gras wordt gezien als een delicatesse en deze komt dan ook regelmatig op tafel met de kerstdagen. Dat is zo’n periode waarin we juist wat luxere en niet-allerdaagse gerechten bereiden. Als je zwanger bent moet je de foie gras helaas aan je neus voorbij laten gaan. Het eten van ganzenlever en foie gras gedurende de zwangerschap wordt afgeraden.

 

Waarom je geen foie gras moet eten als je zwanger bent

Lever, en dus ook foie gras, wordt onder andere afgeraden vanwege het hoge gehalte aan vitamine A dat het bevat. Als je daarvan teveel binnenkrijgt kan dit zorgen voor aangeboren afwijkingen.

Een ander gevaar van foie gras is de listeria bacterie. Deze bacterie kan verholpen worden wanneer je het volledig door bakt. Dit gebeurt echter nooit met foie gras. Vaak wordt het koud geserveerd maar soms ook even kort aangebrand. Dat betekent dat de ganzenlever korte tijd op hoog vuur de pan in gaat. Dit is echter onvoldoende om de listeria bacterie te doden.

Hoelang je de foie gras ook bakt, de vitamine A blijft bestaan en daarom blijft het advies in alle gevallen hetzelfde, eet geen foie gras als je zwanger bent.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief