Gerookte kip eten als je zwanger bent

Het eten van gerookte kip als je zwanger bent kan gewoon. De kip is namelijk al verhit, gegaard en gezout voordat je deze gaat eten. Zo zijn de bacteriën die schadelijk zijn voor je zwangerschap niet langer aanwezig. Echter is teveel zout, en dus teveel gerookte kip, wel een risico voor een hoge bloeddruk.

Gerookte kip eten als je zwanger bent

 

Vacuüm verpakte gerookte kipfilet en zwangerschap

Er wordt dikwijls afgeraden om voorverpakte producten te eten, zoals pannenkoeken. Deze kunnen namelijk de listeriabacterie bevatten wanneer ze langdurig koel worden bewaard. Gerookte kipfilet is overigens wel als veilig gemarkeerd door het voedingscentrum. Dat zou komen doordat het vlees goed verhit is over de verpakking. Voel je je er toch niet fijn bij kies dan voor vleeswaren dat je verhit voordat je ze op je boterham plaatst. Uiteindelijk bepaal jezelf wat je wel of niet eet tijdens de zwangerschap.

 

Het zoutniveau van gerookte kip

Gerookte kip bevat behoorlijk veel zout. En teveel zout is wel een dingetje, zeker als je zwanger bent. Teveel zout kan bijdragen aan een hoge bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging. Zo’n 15% van de zwangere vrouwen in Nederland krijgt te maken met zwangerschapsvergiftiging. Het kan gevaarlijk zijn voor zowel jou als de ongeboren baby in jouw buik. Meestal steekt zwangerschapsvergiftiging de kop op na 20 tot 24 weken. Let dus op bij een hoger bloeddruk en misschien is het beter om dan geen gerookte kip te eten.

 

Conclusie: gerookte kip mag als je zwanger bent

Eigenlijk alle websites, onderzoekers en richtlijnen zijn het erover eens. Je mag gerookte kip eten als je zwanger bent. Dit geldt overigens ook voor gerookte kipfilet die je gebruikt als broodbeleg. Kijk echter wel uit als je last hebt van een hoge bloeddruk en eet het niet bij zwangerschapsvergiftiging. De vacuümverpakking van voorverpakte gerookte kip levert meestal geen problemen op zoals bij voorverpakte pannenkoeken.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief