Groene thee drinken als je zwanger bent wordt afgeraden

Groene thee staat bekend als iets heel gezonds maar tijdens de zwangerschap kan je beter geen groene thee drinken. Het heeft namelijk nadelige effecten op de baby die zich ontwikkeld in jouw buik. Dat komt zowel door de cafeïne die er in zit maar nog meer door polyfenol. Dit laatste stofje kan zorgen voor serieuze problemen.

Is groene thee drinken ok als je zwanger bent

 

De risico’s van groene thee tijdens je zwangerschap

De Nederlandse beroepsvereniging voor verloskundigen (KNOV) komt met het advies om groene thee te laten staan als je zwanger bent. Polyfenol blijkt een vernauwende werking te hebben op het extra bloedvat dat een ongeboren baby heeft. Dit bloedvat zorgt ervoor dat er geen bloed gaat naar de longen wanneer deze nog niet werken. Sluit dit bloedvat voortijdig dan ontstaat er druk op de longen en ontstaat er een verdikking van de hartspier van de foetus.

Daarnaast bevat groene thee meer cafeïne dan andere theesoorten. Cafeïne is ook iets wat je moet proberen te beperken tijdens de zwangerschap.

 

Mag je dan helemaal geen groene thee als je zwanger bent?

Het sluiten van het extra bloedvat, de Ductus Botelli, is het grootste risico bij het drinken van groene thee. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd op dieren. Hierdoor is de aanname gedaan dat dit ook geldt voor mensen. Echter komt polyfenol ook voor in producten die juist worden aangeraden tijdens de zwangerschap zoals walnoten, druiven, bessen en olijfolie.

Het is dus niet volledig duidelijk hoe schadelijk groene thee is tijdens de zwangerschap. Drink het liever niet, of anders maximaal 1 kopje per dag. Let extra op in de laatste drie maanden van de zwangerschap. Dan zijn de risico’s het grootst voor het drinken van groene thee.

 

Conclusie: groene thee liever niet als je zwanger bent

Het lastige van het internet is dat er veel verschillende adviezen online te vinden zijn. Dit geldt voor groene thee tijdens de zwangerschap zeer sterk. De ene website zegt dat 3 kopjes groene thee per dag geen kwaad kan, de ander heeft het over de gevaren van cafeïne en de Nederlandse beroepsvereniging voor verloskundigen komt nu dus met het advies om groene thee te mijden. Mijn inziens lijkt het verstandig om geen groene thee te drinken, het advies komt er niet voor niks. Daarnaast zijn er andere theesoorten met minder cafeïne en theesoorten die geen polyfenol bevatten. En bij brandend maagzuur kan je ook eens denken aan een kopje kamille thee.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief