Helpt het vermijden van bepaalde voeding een miskraam te voorkomen?

Wanneer een zwangerschap vanzelf eindigt binnen de eerste 20 weken van de zwangerschap, wordt dit een miskraam genoemd. 10 tot 25 procent van de zwangerschappen eindigt in een miskraam – meestal binnen de eerste 13 weken, het eerste trimester. Hoewel een vrouw zichzelf de schuld zou kunnen geven van de miskraam als onderdeel van het rouwproces, had ze niets kunnen doen om dit te voorkomen. Het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen die als onveilig worden beschouwd voor de zwangerschap, kan het risico op een miskraam echter verkleinen.

Voeding van invloed op een miskraam
 

Waarom miskramen optreden

De meest voorkomende oorzaak van een miskraam was niet iets dat de moeder wel of niet at, maar eerder een chromosomale afwijking. Dit kan worden veroorzaakt door een beschadigde eicel of zaadcel. In sommige gevallen kan de oorzaak van een miskraam niet worden vastgesteld. Andere mogelijke oorzaken van een miskraam zijn gezondheidsproblemen bij de moeder, leeftijd of trauma, levensstijlkeuzes zoals roken, drugsgebruik of medische problemen, zoals onjuiste implantatie van het ei in het baarmoederslijmvlies. Een infectie door voedsel kan ook het risico op een miskraam vergroten.

 

Risicofactoren voeding tijdens de zwangerschap

Hoewel jouw normale voedingsgewoonten waarschijnlijk geen miskraam veroorzaken, kan een bacteriële of parasitaire infectie die je oploopt via voedsel een miskraam veroorzaken. Bepaalde voedingsmiddelen staan ​​op de lijst met voedingsmiddelen die zwangere vrouwen niet mogen eten, en deze lijst bevat items zoals zachte kaas gemaakt van ongepasteuriseerde melk – omdat deze E. coli of Listeria kan bevatten; rauw koekjesdeeg of cakebeslag – dat salmonella kan hebben; en rauwe of onvoldoende verhitte vis of schaaldieren, zoals sashimi – die bacteriën of parasieten kunnen bevatten. Bovendien beveelt het Voedingscentrum zwangere vrouwen aan om kwikrijke vissen zoals haaien, zwaardvissen en koningsmakreel te vermijden. Zwangere vrouwen moeten ook voorzichtig zijn met vleeswaren, zoals worst, die besmet kunnen zijn met Listeria, onvoldoende verhit vlees en gerookte zeevruchten.

 

Belang van foliumzuur

Foliumzuur, ook wel vitamine B-9 genoemd, is nodig voor zwangere vrouwen. Het is essentieel voor de ontwikkeling van de neurale buis van de foetus, die uiteindelijk in de hersenen en de wervelkolom verandert. Lage niveaus van foliumzuur kunnen het risico op een miskraam vergroten. Zwangere vrouwen hebben 600 microgram foliumzuur per dag nodig, wat je kunt vinden in groene bladgroenten, bonen, citrusvruchten en in vitaminesupplementen.

 

Miskramen voorkomen

In de meeste gevallen kun je een miskraam niet voorkomen. Een zwangere vrouw kan er echter voor zorgen dat ze een gezonde levensstijl leidt die de groei van de foetus ondersteunt.

Dit omvat regelmatig sporten, een gezond dieet volgen om risicovolle voedingsmiddelen te vermijden, jouw stress beheersen en een gezond gewicht behouden. Vermijd alcohol, sigaretten en drugs, en verminder of elimineer cafeïne.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief