Is het oké om hummus te eten als je zwanger bent?

Als je zwanger bent, denk je vaak aan eten. Het is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van jou en jouw baby, maar ook om de onbedwingbare trek te stillen. Hummus is een perfect zwangerschapsvoedsel dat je kunt maken met kikkererwten, tahin, olijfolie, citroensap en kruiden. Zijn romige textuur en hartige smaak kunnen aan alle verlangens voldoen, en het is rijk aan voedingsstoffen die je nodig hebt voor een gezonde zwangerschap, waaronder eiwitten, vezels, foliumzuur en ijzer. Maar als je voorverpakte hummus eet, moet je enige voorzorgsmaatregelen nemen om jezelf te beschermen tegen door voedsel overdraagbare ziekten.

Hummus
 

Hummus tijdens de zwangerschap

Het is oké om hummus te eten tijdens de zwangerschap. Als je je zorgen maakt over door voedsel overdraagbare ziekten in jouw favoriete merk maak je hummus dan zelf.

 

Hummus: voeding voor zwangerschap

Je hebt ongetwijfeld de lezing gekregen over hoe belangrijk het is om tijdens jouw zwangerschap gezond te eten en om voedingsmiddelen die rijk zijn aan foliumzuur en ijzer op te nemen. Foliumzuur is een B-vitamine die jouw lichaam nodig heeft om DNA te maken, en voldoende foliumzuur voor en tijdens de zwangerschap kan neurale buisdefecten helpen voorkomen. IJzer is nodig om nieuwe rode bloedcellen aan te maken om jouw bloedvolume te ondersteunen, dat tijdens de zwangerschap verdubbelt. Een portie hummus van 30 gram bevat 48 microgram foliumzuur en bijna 2 milligram ijzer, wat overeenkomt met iets meer dan 10 procent van de dagelijkse waarde voor beide voedingsstoffen.

Hummus is ook een goede bron van proteïne, met 5 gram per 30 gram, om de groei van je baby te ondersteunen. Het bevat ook 3 gram vezels per 30 gram. Het krijgen van voldoende vezels kan constipatie helpen voorkomen, wat een veelvoorkomend probleem is tijdens de zwangerschap.

 

Bezorgdheid over hummus en zwangerschap

De bezorgdheid over hummus en zwangerschap kan voortkomen uit een studie uit 2006, gepubliceerd in de Journal of Food Protection. Deze studie onderzocht of bepaalde antibacteriële middelen de groei van listeria konden voorkomen, een door voedsel overgedragen ziekteverwekker die gevaarlijk is voor zwangere vrouwen en die werd aangetroffen in verpakkingen van hummus die in Portugal werden verkocht. De onderzoekers ontdekten dat het antibacteriële middel nisine de groei van listeria in hummus hielp voorkomen.

 

Voorzorgsmaatregel voor voedselveiligheid

Vanwege jouw verzwakte immuunsysteem tijdens de zwangerschap, ben je vatbaarder voor een listeriose-infectie. Deze bacterie kan een miskraam, doodgeboorte of een vroege bevalling veroorzaken. Om het risico op infectie te verkleinen, heeft jouw arts je aangeraden ongepasteuriseerde melk en kaas, onvoldoende verhit vlees of eiproducten en onverwarmde vleeswaren of hotdogs te vermijden tijdens de zwangerschap, omdat deze voedingsmiddelen waarschijnlijk de ziekteverwekker bevatten. Hummus staat echter niet op de lijst.

Als je je zorgen maakt over listeria, controleer dan de houdbaarheidsdatum op de hummusverpakking en eet het alleen als het vers is. Of nog beter, je kunt zelfgemaakte hummus maken.

 

Hummus-portiesuggesties

Hummus past goed bij een aantal voedingsmiddelen. Als je tijdens jouw zwangerschap let op jouw gewichtstoename, geniet dan van hummus met wortelen, selderij of komkommer. Hummus maakt ook een heerlijke eiwit- en vezelrijke vulling voor een pitabroodje. Crackers passen goed bij de hartige dip voor een voedzame snack.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief