Junkfood tijdens de zwangerschap laat kinderen levenslang dik

Zwangere vrouwen die eetbuien hebben vol met junkfood zouden hun kinderen kunnen veroordelen tot een leven van obesitas, hebben wetenschappers gewaarschuwd.

Invloed van junkfood tijdens de zwangerschap
 
De kinderen zijn ook vatbaarder voor aanverwante aandoeningen zoals diabetes, verhoogd cholesterol en hoge bloedvetten.

Het slechte voedingspatroon van hun moeders tijdens de zwangerschap betekent dat ze genetisch geneigd zijn tot deze aandoeningen – en zelfs lijden als ze zich aan een gezond voedingspatroon houden.

Vergelijkbare effecten worden gezien wanneer moeders die borstvoeding geven slecht eten, suggereert de studie.

Onderzoeker dr. Stephanie Bayol zei: “Het lijkt erop dat het dieet van een moeder tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding erg belangrijk is voor de gezondheid van haar kind op de lange termijn.

“We zeggen altijd: ‘Je bent wat je eet’. In feite kan het ook waar zijn dat je bent wat je moeder at toen ze zwanger was. Dit betekent niet dat zwaarlijvigheid en een slechte gezondheid onvermijdelijk zijn en het is belangrijk dat we voor onszelf zorgen en een gezonde levensstijl leiden.

‘Maar het betekent wel dat moeders tijdens de zwangerschap verantwoord moeten eten.’

Dr. Bayol, van het Royal Veterinary College in Londen, en haar team hebben ratten bestudeerd, maar zeggen dat de resultaten waarschijnlijk van toepassing zijn op mensen.

Vrouwelijke knaagdieren kregen donuts, muffins, koekjes, chips en snoep tijdens de zwangerschap en terwijl ze hun jongen zogen.

Hun nest bleef ongezonder dan andere ratten, zelfs als ze voedzaam voer kregen.

Vrouwelijke babyratten werden zwaarder getroffen dan mannetjes. Dr. Bayol’s collega-onderzoeker prof. Neil Stickland zei: “Mensen delen een aantal fundamentele biologische systemen met ratten, dus er is goede reden om aan te nemen dat de effecten bij ratten zich kunnen herhalen bij mensen.

“Ons onderzoek komt overeen met onderzoeken die het gewicht van kinderen koppelen aan dat van hun ouders.”

Amerikaans onderzoek toonde aan dat naarmate zwangere vrouwen dikker werden, ze hun kansen op een zwaarlijvig kind verhoogden.

Een Brits onderzoek uit 2005 toonde ook een verband aan tussen het gewicht van ouders en kinderen.

Dr. Pat Goodwin van de Wellcome Trust, die het onderzoek financierde, zei: “Obesitas is de afgelopen jaren dramatisch gestegen. Deze studie ondersteunt het idee dat er veel verschillende factoren zijn die ertoe kunnen leiden dat iemand overgewicht heeft en daarmee samenhangende gezondheidsproblemen krijgt.”

“Zwangerschap kan voor veel moeders een moeilijke tijd zijn, maar het is belangrijk dat ze zich ervan bewust zijn dat wat ze eten invloed kan hebben op hun nakomelingen.”

De helft van alle jongens in de basisschool zal zo zwaar zijn dat het hun gezondheid tegen 2050 zal beïnvloeden

22,9% van de kinderen lijdt aan obesitas of overgewicht. Een vijfde van de jongens van 10 is zwaarlijvig. Ze zijn vaker dik dan meisjes. Obesitas bij kinderen verdrievoudigde in 20 jaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief