Hoe zit het met koffie en cafeïne als je zwanger bent?

Koffie, het zwarte goud uit de keuken. Een favoriet voor velen, maar is het verstandig als je zwanger bent? Cafeïne is hetgeen ons helpt als we moe zijn maar het heeft ook wat minder positieve effecten. Kan het kwaad voor de baby die in jouw buik groeit? Die vragen gaan we vandaag voor eens en altijd beantwoorden.

Koffie als je zwanger bent

 

Mag je koffie drinken als je zwanger bent?

Ja, koffie drinken mag volgens de richtlijnen van het voedingscentrum voor zwangere vrouwen. Er is echter wel een hele grote maar. Beperk jouw koffiegebruik tot 1 of 2 kopjes koffie per dag. Drink je ook cola? Dan wordt het nog minder. Dus nee, je hoeft je ochtendritueel niet perse op te geven maar je moet het wel beperken. Drink koffie met mate tijdens de zwangerschap.

 

Cafeïne in koffie en cola

Het officiële advies tijdens de zwangerschap is maximaal 200 milligram cafeïne per dag. Cafeïne is aanwezig is veel meer producten dan alleen koffie en dat maakt het dus wat lastig. Hoe meer thee je drinkt, hoe minder koffie je mag drinken om maar een voorbeeld te noemen.

Je vindt cafeïne in de volgende producten.

 • Koffie
 • Cola
 • Thee
 • Chocolade
 • Chocolademelk
 • Energiedrank

Het makkelijkste is dus om al deze producten minder te gebruiken tijdens je zwangerschap als je nog wilt genieten van een kopje koffie per dag. Uiteraard is het het beste om dus producten helemaal niet te gebruiken tijdens de zwangerschap maar zwanger zijn moet natuurlijk wel een beetje leuk blijven.

 

De gevolgen van teveel koffie tijdens de zwangerschap

Het is moeilijk om te stoppen met een ritueel. En koffie is een van de moeilijkste. Er worden per jaar maar liefst 500 miljard kopjes koffie gedronken. Toch is het belangrijk dat je begrijpt wat de gevolgen kunnen zijn van teveel cafeïne.

 • Een vertraagde groei en ontwikkeling
 • Vernauwing van de bloedvaten tussen de baarmoeder en de placenta
 • Een onrustige baby die moeite heeft met slapen
 • Baby die geboren wordt met een lager geboortegewicht
 • In extreme gevallen is een vroeggeboorte of een miskraam niet uitgeloten

Cafeïne is een magisch goedje voor ons volwassenen maar voor ongeboren en kleine baby’s zijn de effecten gelijk. Alleen zijn de effecten veel sterker bij hen omdat het gewicht van deze baby’s veel lager is. De koffie die jij drinkt dringt namelijk gewoon door tot in de placenta. En als jij veel te veel koffie hebt gedronken, voel ook jij je niet op je gemak.

 

Hoe kom je aan energie zonder koffie?

Een van de belangrijkste redenen dat we gek zijn op koffie is de energie die het geeft. Zeker tijdens een zwangerschap kan je je vaak vermoeid voelen. Koffie zou dan wonderen kunnen verrichten. Gelukkig zijn er alternatieven.

 

Zoete aardappel, spinazie, avocado en broccoli zijn voorbeelden van groente die je energie geven. Andere voedingsmiddelen zijn kikkererwten, noten, bananen en eieren. Een speciale die ik wil uitlichten zijn tomaten. Makkelijk om te eten maar ook zeer energierijk. Vergeet trouwens niet om voldoende water te drinken. Dit helpt ook je energieniveau hoog te houden.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief