Kombucha en je zwangerschap, hoe zit dit?

Er is nogal wat onduidelijkheid over het gebruik van kombucha tijdens de zwangerschap. De een zegt dat het wel kan en de ander zegt dat het verstandig is om geen kombucha te drinken. Het lijkt mij verstandig om bij onduidelijkheid het te laten staan. In dit artikel de adviezen en ‘geruchten’ op een rij omtrent kombucha als je zwanger bent.

Kombucha tijdens zwangerschap

 

Kombucha tijdens de zwangerschap

Volgens het Voedingscentrum mag je Captain Kombucha drinken tijdens de zwangerschap. Dus je gaat er al snel vanuit dat het veilig is om kombucha te drinken als je zwanger bent. Helaas lijkt het toch wat anders te liggen. Kombucha drinken heeft namelijk een aantal risico’s.

 

Wat zit er in kombucha dat niet goed is voor je zwangerschap

Traditionele kombucha bevat cafeïne en een kleine hoeveelheid alcohol. Zoals je waarschijnlijk weet zijn beide niet goed voor de ontwikkeling van je baby in jouw buik maar ook voor de ontwikkeling op latere leeftijd, na de geboorte dus. Het ontgiftende karakter wat kombucha zo populair maakt is tijdens de zwangerschap mogelijk een risico, zeker tijdens het begin van de zwangerschap. Daarnaast wordt het aangeraden om kombucha tijdens de zwangerschap vooral niet voor de eerste keer te gebruiken aangezien het allergische reacties kan veroorzaken. Drink je al vaker kombucha dan ligt dit anders, maar de opmerkingen omtrent ontgifting, alcohol en cafeïne blijven uiteraard bestaan.

 

Alcohol in elke hoeveelheid is een probleem

Tijdens het natuurlijke brouwproces ontstaat er een klein beetje alcohol. Hoewel dit slechts een klein beetje is is het nog steeds alcohol. De schade van alcohol is groot tijdens de zwangerschap en daarom kan je dit niet negeren.

 

Conclusie: kombucha niet drinken als je zwanger bent

Het is dus wel enigszins verwarrend allemaal en misschien zijn er kombucha recepten die geen cafeïne en alcohol bevatten. Toch kan ik niet bevatten dat het Voedingscentrum alleen Captain Kombucha vermeld in hun adviezen en de andere vormen van kombucha achterwege laten. Hoe dan ook lijkt het mij het slimste om het gebruik van kombucha niet te drinken tijdens de zwangerschap. Alcohol, cafeïne en het ontgiftende karakter zijn belangrijke redenen maar ook de verwarring draagt daar aan bij.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief