Mag je lauriersblad als je zwanger bent?

Lauriersblad is wat mij betreft nog een beetje een mysterie als het gaat om gebruik tijdens de zwangerschap. Volgens het Voedingscentrum is het veilig om te gebruiken als je zwanger bent maar eigenlijk is er geen wetenschappelijk onderzoek te vinden die dit bevestigd. Toch zijn er een aantal websites die aangeven dat je laurier beter niet kan gebruiken als je zwanger bent.

Laurierblad tijdens zwangerschap

 

Laurierblad tijdens de zwangerschap

De geneeskrachtige eigenschappen van laurierblad doen vermoeden dat het een gezond bestandsdeel kan zijn van een gerecht. Toch lees ik artikelen waarin gesproken wordt over een slechte invloed op de zwangerschap, zou kunnen leiden tot een miskraam en een mogelijke narcotische werking zou hebben. Dat zou laurierblad ongeschikt maken tijdens de zwangerschap. Maar echte duidelijkheid vind ik niet.

 

Supplementen en oliën van laurier

Wat in elk geval duidelijk is is dat het gebruik van supplementen en oliën met laurier worden afgeraden tijdens de zwangerschap. Dit omdat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is dat laurier veilig is gedurende de zwangerschap. Dit heeft waarschijnlijk ook te maken met de grotere hoeveelheid van laurier die je op dat moment binnenkrijgt.

 

Laurierblad gebruiken tijdens het koken

Het gebruik van laurierblad in de keuken wanneer je zwanger bent lijkt anders te liggen. Aangezien je laurierblad slechts tijdelijk aan het gerecht toevoegt tijdens het koken en daarna verwijderd wordt dit anders bekeken. De hoeveelheid is een stuk lager en daardoor mogelijk veilig gedurende de zwangerschap. Interessant uiteraard want iets is goed of niet goed natuurlijk maar zoals wel vaker bij zwangerschapsadvies zoeken we de grenzen op van wat toelaatbaar is omdat we ons leven niet teveel willen aanpassen gedurende de zwangerschap. Eet sowieso het laurierblad niet op, deze verwijder je tijdig uit het gerecht dat je aan het bereiden bent, of dit nu soep, hachee of een andere stoofpot is.

 

Mijn advies over laurierblad tijdens de zwangerschap

Hoewel laurierblad veel geneeskrachtige waarde hebben zou ik het vermijden gedurende de zwangerschap. Er is simpelweg onvoldoende duidelijkheid over de invloed van laurierblad op de zwangerschap. Dit geldt dus zowel voor het koken met laurierblad, laurier supplementen en oliën. Maar goed, dit is slechts mijn persoonlijke advies.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief