5 lente ingrediënten voor de zwangerschap

De lente is een van de beste seizoenen van het jaar om zwanger te zijn. De zon is eindelijk terug van haar lange winterslaapje en de dagen zijn – gelukkig – weer warmer. Moeder Natuur begint met het opzetten van een show met ontluikende bomen, bloeiende bloemen en tapijten van groen gras, bijna alsof ze weet dat jij ook in jezelf nieuw leven creëert. Het beste van alles is dat de lente ons enkele van de meest gezonde en voedzame voedingsmiddelen biedt waar jij en je baby van kunnen genieten.

Eten in de lente
 
Vooral als je in je derde trimester zit, zal wat je nu eet een enorm effect hebben op de ontwikkeling van je baby. Een dieet dat rijk is aan fruit en groenten is aanbevolen om ervoor te zorgen dat zowel jij als je baby de voeding krijgen die je nodig hebt. Dus hier is een lijst met vijf seizoensverse lente ingrediënten die heerlijk voor je zijn en extra belangrijk voor je baby.

 

Aardbeien

Als het gaat om superfoods in de lente, kunnen aardbeien bovenaan de lijst staan. Aardbeien zitten boordevol vitamine C – slechts één portie bevat meer vitamine C dan een sinaasappel. Dit houdt je niet alleen gezond, maar helpt ook bij de ontwikkeling van het immuunsysteem van je baby. Aardbeien leveren ook aanzienlijke hoeveelheden calcium en fosfor. Calcium is essentieel voor botgroei en voor de ontwikkeling en werking van spieren, hart en zenuwen. Fosfor is belangrijk omdat het helpt bij botontwikkeling, spijsvertering, celherstel en andere chemische reacties die in het lichaam plaatsvinden. En misschien wel het beste van alles: aardbeien zijn een geweldig alternatief voor moeders met trek in zoetigheid.

En onthoud, was jouw aardbeien grondig voordat je ze opeet. Wassen helpt bij het verwijderen van residuen van pesticiden en kunstmest, en vermindert ook het risico van opname van door de aarde voortgebrachte bacteriën en parasieten, zoals E. coli.

Tip: bespaar geld door biologische aardbeien in bulk te kopen, ze vervolgens in te vriezen en de hele week door te gebruiken in smoothies.

 

Gedroogde vijgen

Een kopje gedroogde vijgen bevat niet alleen 5 gram vezels, het is ook een belangrijke bron van ijzer. Zwangere vrouwen lopen een verhoogd risico op bloedarmoede, omdat jouw groeiende baby voldoende ijzer nodig heeft om miljoenen rode bloedcellen te produceren. Een handje vijgen bevatten bijna 10% van jouw aanbevolen dagelijkse dosis ijzer. Deze zelfde portie bevat 23 microgram vitamine K, wat helpt om de bloedstolling en botvorming te bevorderen

Bovendien zijn vijgen een geweldige niet-zuivelbron van calcium, aangezien een portie 1000 milligram calcium bevat, of ongeveer een kwart van jouw dagelijkse behoefte. En daar houdt het niet op: vijgen bevatten kalium, fosfor en magnesium, mineralen die cruciaal zijn om te helpen bij de ontwikkeling van tandvorming onder het tandvlees van de mond van jouw groeiende baby.

Smakelijke tip: maak een vijgenpuree om te gebruiken als zoetstof. Je kunt vijgenpuree maken door 800 gram gedroogde vijgen te combineren met 50 milliliter water in een blender.

 

Avocado

Volgens een McMaster University Department of Pediatrics Study, gepubliceerd in het vakblad Nutrients, “zijn avocado’s een must-eat voor zwangere vrouwen.” Zoals de auteurs opmerken, maakt het deel uit van een grotere inspanning om “het bewijs te herzien dat avocado’s een unieke voedingsbron kunnen zijn voor zwangere en zogende vrouwen en daarom moeten worden overwogen voor opname in toekomstige voedingsaanbevelingen voor aanstaande en nieuwe moeders.”

Avocado’s zijn een overvloedige bron van “goede vetten” (niet verzadigd of transvet). Ze zijn ook rijk aan ijzer, dat bloedarmoede helpt voorkomen, en foliumzuur, waarvan bekend is dat het helpt bij het voorkomen van aangeboren handicaps tijdens de zwangerschap. Het is ook een goede manier om kalium, vitamine C, vitamine A en vitamine E in jouw dieet op te nemen. Regelmatige consumptie van avocado’s helpt ook bij het reguleren van het cholesterol- en suikerniveau in jouw lichaam.

Onze tip: Hoe weet je of een avocado eetklaar is? Schil het steeltje of de dopje aan de bovenkant van de avocado los. Als het gemakkelijk loskomt en je vindt er groen onder, dan is die klaar voor consumptie.

 

Asperges

Deze lekkere groene stengels zitten boordevol foliumzuur en vitamine K, die beide nuttig zijn om geboorteafwijkingen bij de foetus te voorkomen. Asperges leveren ook een goede dosis vitamine B9, C en A, evenals calcium en vezels.

Asperges zijn een van die groenten waarvoor het essentieel is om goed te wassen en koken voor het eten om de schadelijke microben te verwijderen die de rauwe groente kan bevatten. Behalve dat je het risico loopt parasieten binnen te krijgen, kun je minder voedingstoffen binnenkrijgen als je het eet in zijn ongekookte vorm.

Veiligheidswaarschuwingen: aangezien asperges de koolhydraat raffinose bevatten, kan het de gasvorming in jouw maag verhogen, wat nog intenser kan zijn als je al last hebt van spijsverteringsproblemen. Vermijd het consumeren van asperges als je allergisch bent voor ui, prei, knoflook en bieslook, aangezien ze allemaal tot dezelfde familie behoren. Zo niet, dan blijven asperges een must-have in de voorjaarswinkelwagentjes van alle aanstaande moeders.

Tip: een scheutje olijfolie, een snufje zout en een snelle scheutje citroen is de gemakkelijkste en lekkerste manier om asperges te eten.

 

Artisjokken

Een middelgrote artisjok bevat ongeveer 100 mg foliumzuur en is daarmee een van de meest foliumrijke voedselbronnen die er zijn. Ze zijn ook een vitale bron van ijzer en vezels, wat soms moeilijk te vinden is voor vegetarische moeders. Foliumzuur, evenals ijzer, zijn stimulerende voedingsstoffen die jouw lichaam helpen bij het metaboliseren van eiwitten. Bovendien zitten artisjokken boordevol magnesium en kalium, mineralen die de bloeddruk helpen verlagen. Dit is van vitaal belang voor moeders die mogelijk vatbaar zijn voor pre-eclampsie.

Tijdens jouw zwangerschap kun je last hebben van verstopping, wat kan worden verlicht met wat extra vezels in jouw dieet. Artisjokken zijn een geweldige bron van vezels, met elk 10 gram. Artisjokken worden ook vaak aanbevolen om indigestie te verzachten, een andere veel voorkomende zwangerschapsklacht.

Tip: Gegrilde artisjokken zijn het lekkerst. Stoom gedurende vijf minuten, halveer, bestrijk met olijfolie en gril nog eens vijf minuten.

Als je wilt dat jouw kinderen net zoveel van deze voedingsmiddelen genieten als jou, begin ze dan nu te eten en stel jouw baby in de baarmoeder bloot aan deze smaken. De lenteoogst biedt aanstaande moeders een aantal van de beste voedingsmiddelen om uit te kiezen. Dus onthoud: als je niet van boerenkool houdt, maar op zoek bent naar een bron van vitamine K, kun je in plaats daarvan asperges eten, of spinazie vervangen door avocado om aan je ijzerbehoefte te komen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief