Wat te eten als lunch tijdens de zwangerschap

Zwanger zijn draait veelal om eten en het maken van de juiste keuzes hierin. Haal het meeste uit jouw lunch door te genieten van voedingsstoffen die goed zijn voor jou en jouw groeiende baby.

Lunch tijdens de zwangerschap
 
Lunch. Het is een maaltijd die je makkelijk overslaat. Misschien ben je op kantoor, ren je van vergadering naar vergadering en tegen de tijd dat je op de klok kijkt zie je dat het 14.00 uur is. Of je hebt een dag vol boodschappen en gezinsverplichtingen gehad en het enige wat je kon doen was een banaan pakken terwijl je naar de auto rende. Maar doe de lunch niet tekort; het biedt niet alleen een moment om energie en focus te herwinnen en om jou en je baby essentiële voedingsstoffen te geven, maar ook een moment van rust, ontspanning en opmerkzaamheid – iets belangrijks op dit moment in je leven.

Denk aan het optimale zwangerschapsdieet als je kiest wat je in jouw boodschappentas wilt stoppen, thuis laat bezorgen of in een restaurant kiest: een uitgebalanceerde mix van magere eiwitten en calcium, volle granen, een regenboog aan producten en gezonde vetten. Zoals je wel weet, eet je niet alleen in het belang van jouw baby (inclusief een gezond geboortegewicht, verbeterde hersenontwikkeling en een lager risico op bepaalde geboorteafwijkingen), maar effent ook de weg naar een veiligere, comfortabelere zwangerschap. In feite kunnen vrouwen die goed eten terwijl ze in verwachting zijn, een groot aantal zwangerschapssymptomen (waaronder ochtendmisselijkheid en stemmingswisselingen) minimaliseren en zullen ze eerder op tijd bevallen en een sneller na de bevalling herstellen. Dat is absoluut iets dat gemakkelijk te verteren is!

 

Slimme keuzes voor lunch als je zwanger bent

Omdat dit de middagmaaltijd is, wanneer de energie afneemt, is het belangrijk om verschillende soorten voedsel te eten, waaronder:

 • Salades: gevuld met vitamines, mineralen, vezels en lekkere smaken. Salades vormen een perfecte lunch. Geef de smaak en voedingsstoffen van een salade een ​​boost door wat proteïne toe te voegen, zoals zalm, kip, garnalen, bonen of linzen. Zorg ervoor dat je de Caesar salade overslaat in een restaurant, want die dressing bevat rauwe eieren.
 • Soepen: ongeacht het seizoen zijn soepen een geweldige lunchmaaltijd. Ze kunnen zo stevig zijn als je wilt en je kan ze bijvooreeld aanvullen met sandwiches. Eet ze koud, eet ze warm en maak een dubbele portie, zodat je ze voor een andere keer kunt invriezen.
 • Sandwiches: wraps, panini’s, het maakt niet uit naar wat voor soort sandwich je hunkert, maak er een gezonde van, met magere eiwitten, vezels en volkoren. Vul het tot barstensvol met groente zodat je jouw lunch optimaliseert.
 • Smoothies: de perfecte lunch voor alles wat smaakvol en gezond is, deze maaltijd-in-één kan proteïne-, calcium- en vitaminerijke items zoals yoghurt, fruit, noten en zaden bevatten, allemaal in één prachtige smoothie.

 

Eten om tijdens de lunch te vermijden gedurende de zwangerschap

Helaas kan je tijdens de zwangerschap niet alles eten. Ook niet tijdens de lunch. Hier zijn enkele ingrediënten die je tijdens de lunch tijdens de zwangerschap kan overslaan:

 • Vleeswaren: Als ze niet goed worden bewaard, kunnen salami en ander vleeswaren, evenals hotdogs en paté, listeria laten groeien. Bovendien bevatten veel additieven en conserveermiddelen zoals nitrieten, dus het is beter om het verpakte vlees gewoon over te slaan.
 • Vis: het is prima om wekelijks wat zalm in blik te eten, maar sla haaien, zwaardvis, koningsmakreel en tonijn over, die veel methylkwik bevatten. Rauwe vis is helemaal oppassen, die kunnen bacteriën en parasieten bevatten.
 • Suikerhoudende yoghurt: je denkt dat je gezond bent met een aardbeienyoghurt, maar het blijkt dat veel met fruit gevulde yoghurt bijna net zo suiker bevat als een kleine chocoladereep. Zoek naar etiketten die minder dan 20 gram suiker per portie bevatten.
 • Zachte kaas: geen chips en kaasdip als lunch meer. Sla de zachte soorten zoals blauwe kaas, camembert, brie en feta over, die kunnen allemaal listeria dragen.
 • Niet gaar vlees: vermijd rauw of onvoldoende verhit vlees en eet alleen goed gekookt of doorbakken vlees, waarin eventuele bacteriën worden gekookt.

 

Tips om gezond te eten als lunch

Wanneer je beslist wat je ’s middags gaat eten, concentreer je dan op het eten van iets dat een goede dosis eiwitten en vezels bevat, zodat je je vol en energiek voelt. De perfecte maaltijd is een kleine smoothie voor calcium, salade voor vezels en vitamines en een sandwich met volkoren granen voor eiwitten en koolhydraten. Gooi wat goed vetten van olijfolie, noten of avocado erbij en je hebt een perfecte maaltijd.

Hier zijn enkele andere leuke weetjes:

 • Maak je niet te druk: probeer niet alle mogelijke voedingsstoffen in jouw lunch te persen – onthoud dat je meer voedingsstoffen in snacks en diner kunt krijgen, zodat je de kans krijgt om te spreiden over de dag.
 • Kwaliteit, niet kwantiteit: Als je te veel midden op de dag eet, voel je je vol, traag en slaperig. Iets wat je tijdens de zwangerschap misschien al voelt zonder te eten. Dus concentreer je op iets lichters en gezonds en sla de verzadigde vetten, gefrituurd troep en bergen kaas over – die sowieso zorgen voor constipatie.
 • Hydrateren: we weten allemaal dat we normaal acht glazen water van 250 ml moeten drinken, maar dat is niet genoeg als je zwanger bent. Drink minstens 10 glazen per dag, drink er een paar tijdens de lunch, en je zorgt ervoor dat je vocht vasthoudt, blaasontstekingen op afstand houdt en, in het laatste trimester, voorkomt dat je weeën krijgt als gevolg van uitdroging.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief