Mag ik lychees eten tijdens de zwangerschap?

Lychee is een heerlijke, prachtige vrucht die vooral in de zomer verkrijgbaar is. Deze vrucht is geweldig als je koel moet blijven, en door zijn veelzijdigheid kun je hem in fruitsalades, ijsjes en ook in smoothies verwerken. Tijdens de zwangerschap veranderen dingen echter en je bent waarschijnlijk sceptisch over het eten van lychees gedurende deze tijd. Maar als het zomer is, dan is het waarschijnlijk dat je al zin hebt in een hapje of twee van dit heerlijke fruit. In dit artikel proberen we je gerust te stellen en alle informatie over het eten van lychees tijdens de zwangerschap te delen.

Lychee
 

Eet lychees met mate tijdens de zwangerschap

Deskundigen zijn verdeeld over deze vrucht. Hoewel de lychee een aantal duidelijke gezondheidsvoordelen biedt, kan niet worden ontkend dat er ook nogal wat potentieel gevaarlijke bijwerkingen zijn. Dus wat is de juiste keuze? Moet je helemaal stoppen met het eten van deze vrucht? Het goede nieuws is dat het niet zo ingrijpend hoeft te zijn. De gezondheidsvoordelen van lychees zorgen ervoor dat je een deel van het fruit in jouw voeding kan opnemen, maar net als al het andere moet je het met mate doen. Een dagelijkse portie van een paar lychees, of een equivalent daarvan, zou voldoende moeten zijn. Ook al is het soms moeilijk om te stoppen als je ze gaat eten, overdrijf niet met de lychees.

Het voedingscentrum zegt overigens dat je lychees veilig kan eten tijdens de zwangerschap. Ongeacht de hoeveelheid.

 

Hoge suiker

De gevaren van lychee hebben vooral te maken met het hoge suikergehalte. Lychees bevatten veel fructose, dat, hoewel veel veiliger dan de gewone suiker die we bij de meeste van ons voedsel innemen, extreem gevaarlijk kan zijn als het in zeer grote hoeveelheden wordt ingenomen. Het hoge suikergehalte in lychees kan leiden tot zwangerschapsdiabetes. Hoewel het zelden voorkomt, is zwangerschapsdiabetes een zeer gevaarlijke ziekte die alleen tijdens de zwangerschap voorkomt bij vrouwen. Het komt met alle symptomen van diabetes en ze verdwijnen allemaal zodra de baby is geboren. De moeder ervaart echter ongemakken en het kan fataal zijn voor de baby, met doodgeboorten tot gevolg.

 

Mogelijke warmteproductie

Nog een andere bijwerking van het eten van te veel lychees is dat het behoorlijk veel warmte produceert, en dat kan gevaarlijk zijn tijdens een zwangerschap. Hoewel de moeder alleen wat ongemak zal voelen, kan dit leiden tot bloedingen en vroeggeboorten, wat kan leiden tot miskramen. Er moet echter worden opgemerkt dat dit tot nu toe slechts een theorie is, en er is geen sluitend bewijs dat de door lychee veroorzaakte hitte in verband wordt gebracht met miskramen. Vandaar dat het volgens het voedingscentrum vooralsnog gewoon op de veilige lijst staat.

 

Essentiƫle voedingsstoffen

Maar laat je niet afschrikken door al die bijwerkingen, want lychees bieden ontelbare voordelen die goed zijn, ongeacht wanneer je ze eet. Allereerst zijn lychees een ware opslagplaats van noodzakelijke voedingsstoffen. Lychees bevatten ruime hoeveelheden vitamines en mineralen die essentieel zijn voor de gezondheid van de aanstaande moeder en voor de gezonde ontwikkeling van de opgroeiende baby. Een van de belangrijkste componenten van lychees is foliumzuur, dat absoluut essentieel is voor een gezonde ontwikkeling van de foetus. Foliumzuur helpt bij een goede ontwikkeling van de wervelkolom en het neurale systeem van de baby, waardoor de vorming van ontwikkelingsstoornissen in de wervelkolom, zoals spina bifida, of ontwikkelingsafwijkingen in de neurale buis van de baby effectief wordt voorkomen. Het bevat ook ruime hoeveelheden vitamine C, wat zal helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie van de moeder en bij de ontwikkeling van de bloedsomloop van de baby.

 

Helpt bij het metabolisme

Lychees bevatten veel vezels en water, waardoor ze essentiƫle componenten zijn in het zwangerschapsdieet. Elke zwangere vrouw zal vertellen over haar ervaringen met het omgaan met de moeilijkheid met stoelgang en obstipatie, en de grote hoeveelheid vezels en water in lychees zal je helpen bij het omgaan met deze problemen. Zowel de vezels als het water zullen helpen om de stofwisseling van de vrouw soepel te laten verlopen, wat weliswaar een klap krijgt als een vrouw zwanger wordt.

 

Conclusie

Zoals eerder vermeld, zijn alle zwangerschappen verschillend, wat betekent dat er geen enkele regel is die op iedereen van toepassing is. Het is belangrijk dat je aan het begin van je zwangerschap met jouw arts praat en een lijst maakt van wat je wel en niet moet doen met betrekking tot voeding en al het andere. Maak een lijst van jouw favoriete voedingsmiddelen en vraag de arts of je ze in jouw zwangerschapsdieet kunt opnemen, en zo ja, hoeveel. Idealiter zou je niet beperkt moeten worden tot het eten van wat lychees, maar de uiteindelijke beslissing zal je zelf moeten maken.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief