Kun je maanzaad eten terwijl je zwanger bent?

Er is een lange lijst met dingen die je wel en niet moet doen tijdens de zwangerschap, en soms kan het moeilijk zijn om alles bij te houden. Je weet dat je alcoholische dranken en roken moet vermijden, maar als het om voedsel gaat, kunnen de lijnen wazig zijn. Jouw verloskundige kan jou waarschuwen voor de risico’s van het eten van ongepasteuriseerde kaas en rauw vlees, maar het eten van maanzaad tijdens de zwangerschap kan ook op de verboden voeding lijst thuishoren. Ja, echt waar.

Maanzaad eten tijdens zwangerschap

 

Maanzaad tijdens de zwangerschap

Er is niet genoeg duidelijk bewijs of onderzoek om te suggereren dat maanzaad in welke hoeveelheid dan ook veilig is om te eten tijdens de zwangerschap, dus misschien wil je ze gewoon helemaal vermijden. Hoewel de hoeveelheid maanzaad in voedingsmiddelen zoals bagels en muffins erg klein is, zou ik zwangere moeders toch aanraden om voorzichtig te zijn en te wachten met eten tot nadat hun baby is geboren.

 

Maanzaad afkomstig van heroïneplanten

Je geniet al zoveel jaren veilig van die kleine zwarte zaadjes, dus waarom zou je ze vermijden als je zwanger bent? De bezorgdheid over maanzaad komt voort uit de verbinding die ze hebben met opiaten en heroïne en het feit dat ze zelfs in de kleinste hoeveelheden sporen van opiaten of morfine in je systeem kunnen achterlaten, vooral als de zaden besmet zijn. In grote hoeveelheden is bewezen dat opiaten buitengewoon schadelijk zijn voor een zwangerschap en ongeboren baby maar de risico’s van verwaarloosbare hoeveelheden zijn onbekend. Dus, voor de zekerheid, wil je misschien voorlopig wachten met die maanzaadmuffins.

Het eten van maanzaad kan soms een positief resultaat opleveren voor opiaten bij een drugstest. Dat gezegd hebbende, zou die kleine hoeveelheid van deze chemicaliën in de bloedbaan van de moeder geen risico vormen voor de moeder. Denk er eens over na – je wordt niet high van het eten van een muffin met citroen-maanzaad.

 

Waar komen maanzaadjes vandaan?

Naast muffins worden maanzaad gebruikt in een verscheidenheid aan gerechten, waaronder saladedressings, en hun uitgesproken smaak en blauwzwarte kleur maken ze tot een culinaire favoriet. Maar hoewel de zaden slechts sporen van opiaten bevatten, is het het sap van dezelfde bloemen dat wordt gebruikt om schadelijke drugs zoals heroïne te maken. Papaverzaadjes worden geplant om papaverbloemen te laten bloeien en wanneer de bloembladen van de bloemen verwelken en vallen, wordt de ronde zaad kop binnenin zichtbaar. De peul bevat niet alleen honderden maanzaadjes, het bevat ook ruwe opium in de vorm van een melkachtig wit sap. Dat sap wordt vervolgens eruit geschraapt en gebruikt en verkocht, en de overgebleven zaden worden schoongemaakt en vervolgens gebruikt voor culinaire doeleinden.

Pas als er sporen van dat ruwe opiumsap op de maanzaad achterblijven, kunnen ze een risico vormen. Als je die besmette maanzaad eet kunnen er zelfs sporen van opiaten opduiken bij een drugstest, en dat komt waarschijnlijk door de morfineresidu die erop achterblijven. Volgens een rapport van WCPO Cincinnati verloor een moeder uit Kentucky bijna de voogdij over haar baby toen ze een prenatale drugstest kreeg die positief terugkwam. De moeder beweerde dat ze geen drugs had gebruikt en klaagde het ziekenhuis aan, aldus het rapport, en legde uit dat ze net bagelchips met maanzaad als tussendoortje had gegeten voordat ze aan het bevallen was, waardoor haar test positief was voor opiaten.

 

Kan je de maanzaadjes laten staan als je zwanger bent, doe het dan

Maar hoewel een paar zaden misschien niet genoeg zijn om een ​​high te veroorzaken is dat alles wat nodig is om een ​​positieve drugstest te krijgen. Helaas is er geen manier om precies te weten hoeveel morfine in een maanzaaddressing zit.

Denk er wel eens goed over na. Hoewel je van een glas alcohol niet direct dronken wordt heeft het wel een grote impact op de ontwikkeling van jouw baby tijdens de zwangerschap. Hetzelfde zou kunnen gelden voor het eten van maanzaad tijdens de zwangerschap. Jij wordt niet high van het eten van maanzaad misschien heeft het wel invloed op de ontwikkeling van de baby in jouw buik.

 

Conclusie: Doe waar je je goed bij voelt

Als je van plan bent om de voorzichtige route te nemen, noteer dan het voedsel dat je eet en probeer alternatieven zoals noten of sesamzaadjes te gebruiken als je trek hebt in die crunch. Gelukkig duurt een zwangerschap niet eeuwig. Voordat je het weet, kun je al dat maanzaad weer in overvloed tot je nemen.

Let wel, volgens het Voedingscentrum kan je maanzaad gewoon eten tijdens de zwangerschap. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat ze ervoor kiezen om een product pas op de lijst van verboden voeding te plaatsen indien in een onderzoek is aangetoond dat het schadelijk is. Dit ondanks dat er dus duidelijke vraagtekens zijn rond de veiligheid van het eten van maanzaadjes tijdens de zwangerschap.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief