Nootmuskaat veilig tijdens de zwangerschap?

Het eten van nootmuskaat als je zwanger bent is niet zonder risico. Eet daarom nootmuskaat met mate gedurende je zwangerschap. Dat is het advies van het Voedingscentrum. De belangrijkste reden is omdat er plantengifstoffen in nootmuskaat zitten.

zwangerschap nootmuskaat

 

Nootmuskaat tijdens de zwangerschap

Plantengifstoffen komen in meerdere kruiden voor. In nootmuskaat zijn er drie aanwezig waar ik weet van heb. Dat zijn estragol, methyleugenol en safrol. Deze plantengifstoffen kunnen de placenta passeren en daarmee afwijkingen veroorzaken bij de foetus. Dit is uiteraard onwenselijk en lijkt alleen voor te komen wanneer er nootmuskaat in grote hoeveelheden wordt gebruikt. Vandaar het advies om nootmuskaat met mate te eten tijdens de zwangerschap.

 

Pas op met nootmuskaat in capsules en supplementen

Bij het toevoegen van nootmuskaat aan gerechten gebruik je hoeveelheden die risicoloos zijn voor jouw zwangerschap. Echter is dit anders bij het gebruik van kruidenpreparaten, supplementen en capsules ten behoeve van vitamines. Dit wordt dan ook afgeraden als je zwanger bent wanneer ze nootmuskaat bevatten. Deze hoeveelheden zijn een te groot risico voor de zwangerschap.

 

Conclusie: eet nootmuskaat met mate als je zwanger bent

Wanneer je zwanger bent kan je gerust wat nootmuskaat gebruiken in je gerechten. Doe dit echter met mate, dus niet dagelijks. Vermijd daarnaast kruidenpreparaten, capsules en supplementen waarin nootmuskaat aanwezig is als bestandsdeel. In die hoeveelheid is nootmuskaat een risico voor de zwangerschap.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief