Is het veilig om tijdens de zwangerschap motor te rijden?

Motorrijden is heerlijk en steeds populairder geworden onder mannen en vrouwen. Maar dan merk je dat je zwanger bent, is motorrijden dan nog wel veilig?

Motor
 

Motorfietsen zijn gaaf maar helaas ook gevaarlijk

Het is een feit. Rijden op een motorfiets is gevaarlijk, met als gevolg dat motorrijders 27 keer zo vaak om het leven komen als inzittenden van personenauto’s per afgelegde kilometer. In 2019 kwamen er helaas 52 motorrijders om het leven in Nederland.

 

Helmen redden levens

Helmen zijn de meest effectieve veiligheidsmaatregel voor motorfietsen waarvan is aangetoond dat ze levens kunnen redden bij ongevallen. Wanneer motorrijders en hun passagiers een helm dragen, wordt het risico op overlijden met bijna 40 procent verminderd en het risico op hoofdletsel met bijna 70 procent. Draag dus altijd een helm bij het gebruik van een motorfiets.

 

Motorfietsen en zwangerschap

Tijdens de zwangerschap zijn er twee mensen om rekening mee te houden, niet slechts één: de moeder en de baby. Artsen raden over het algemeen aan dat je alle soorten risicovolle activiteiten probeert te vermijden, omdat sommige activiteiten die je mogelijk kunnen schaden, ook jouw baby kunnen schaden. In de meeste gevallen geven artsen meestal aan dat motorrijden geen voordelen heeft voor de baby. De kans om te vallen en letsel te veroorzaken is te groot om dit te riskeren.

Hoewel sommige vrouwen beweren zonder problemen tot ver in hun tweede en derde trimester te motorrijden, kan een snelle duik van jouw motor of een aanrijding door een ander voertuig gemakkelijk trauma aan jouw lichaam en buik veroorzaken, wat de baby zou kunnen verwonden, of placenta, of leiden tot vroegtijdige bevalling. Houd er ook rekening mee dat hoe verder de zwangere vrouw is, hoe groter de bedreiging voor de baby is als er een ongeluk gebeurt.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief