5 onvruchtbaarheidssymptomen die je nooit mag negeren

Als je een van deze symptomen ervaart, is het misschien tijd om naar de vruchtbaarheidsarts te gaan.

Onvruchtbaarheidssignalen
 
De algemene regel als je jonger bent dan 35, is dat je een jaar probeert zwanger te worden voordat je naar een vruchtbaarheidsspecialist gaat. Maar als je een van deze 5 symptomen hebt, moet je niet zo lang wachten – in plaats daarvan is het de moeite waard om meteen een afspraak met jouw arts te maken.

Behandeling kan je niet alleen helpen sneller zwanger te raken, maar het kan ook helpen om andere mogelijk ernstige problemen eerder op te lossen. Het goede nieuws is dat de meeste van deze aandoeningen kunnen worden behandeld met medicatie of een operatie, zodat er eindelijk een zwangerschap kan plaatsvinden.

 

Niet ongesteld

Nadat je bent gestopt met anticonceptie, kan het een paar maanden duren voordat jouw lichaam zich heeft gereguleerd. Maar als je na drie maanden geen menstruatie krijgt, raadpleeg dan een specialist.

Geen enkele menstruatie suggereert dat een vrouw niet ovuleert en weinig kans heeft om zonder hulp zwanger te worden. We grijpen graag vroeg in met medicijnen om de eisprong te stimuleren.

Dit kan zo simpel zijn als het slikken van een dagelijkse pil om de eisprong te stimuleren; als dat niet werkt, zijn de volgende stappen injecteerbare medicijnen, intra-uteriene inseminatie (IUI) en in-vitrofertilisatie (IVF).

 

Onregelmatige menstruatie

Als je jouw menstruatie niet regelmatig krijgt, weet je misschien nooit wanneer en of je gaat ovuleren.

Cycli die sporadisch voorkomen, zijn indicatief voor een onderliggende aandoening die verband houdt met ovulatie, wat de conceptie erg moeilijk kan maken. De redenen zijn vergelijkbaar met een volledig gebrek aan menstruatie: polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), schildklieraandoeningen en hypothalamische amenorroe, waarbij de hormoon-zendende signalen van de hersenen zijn uitgeschakeld. Onregelmatige cycli kunnen ook een teken zijn van verminderde ovariële reserve veroorzaakt door endometriose of vroeg ovarieel falen.

 

Bloeden tussen menstruaties

Over het algemeen mag je alleen bloeden als je ongesteld bent.

Bloeden tussen jouw cycli of na geslachtsgemeenschap kan duiden op een baarmoederpoliep of vleesboom, of een cervicale laesie. Behalve de kwestie van zwanger worden, moet je dit door een arts laten controleren voor het geval het niet iets ernstigers is zoals kanker, hoewel dit zelden het geval is.

 

Zeer zware menstruatie

Als je meerdere uren lang meer dan één maandverband of tampon per uur doormaakt, bloedstolsels doorlaat die groter zijn dan een kwartier of langer dan zeven dagen bloedt, is jouw menstruatie ongewoon zwaar.

Dit kan een teken zijn van baarmoederfibromen. Zware menstruaties worden ook in verband gebracht met bepaalde bloedingsstoornissen of endocriene afwijkingen.

Vleesbomen kunnen worden verkleind of verwijderd als ze de zwangerschap remmen, en bloedaandoeningen kunnen met medicatie worden behandeld.

 

Bekkenpijn

Als je erg slechte menstruatiekrampen hebt, pijn tijdens je cyclus of na seks, kan dit endometriose zijn.

Bij endometriose wordt het weefsel dat de baarmoederholte moet bekleden, buiten de baarmoeder in het bekken gevonden. Endometriose kan leiden tot littekens op de bekkenstructuren, waardoor de vruchtbaarheid afneemt en het risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap toeneemt. Endometriose kan de eiervoorraad van een vrouw verminderen, dus we kunnen een snellere evaluatie en behandeling aanbevelen.

Bekkenpijn met koorts en een abnormale afscheiding kan een teken zijn van een infectie, wat ook kan leiden tot littekens. Bekkeninfectie brengt een vrouw met een aanzienlijk risico op verstopping van de eileiders. Een test om te zien of de buisjes open zijn, moet worden gedaan kort nadat het paar begint met de conceptie.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief