Druiven als je zwanger bent?

Je mag geen wijn als je zwanger bent en hoewel wijn gemaakt wordt van druiven mag je wel gewoon druiven eten als je zwanger bent. Er zijn geen aanwijzingen dat druiven schadelijk zijn voor jouw ongeboren baby. Het is wel zo dat je moet opletten met druiven als je tijdens je zwangerschap last hebt van zwangerschapsdiabetes.

 

Druiven eten als je zwanger bent is veilig

Zoals gezegd zijn er geen aanwijzingen dat druiven eten als je zwanger bent een negatief effect heeft op de ontwikkeling van jouw baby. Er zitten namelijk veel vitamines, mineralen en antioxidanten in druiven die goed voor jouw zwangerschap zijn. Eet dus druiven als je daar trek in hebt wanneer je zwanger bent maar zoals altijd probeer overmatig eten te voorkomen.

 

Eet druiven met mate als je last hebt van zwangerschapsdiabetes

Druiven worden ook wel eens suikerbommetjes genoemd. Er zitten namelijk veel fruitsuikers in druiven. Nu wordt er wel eens gezegd dat je beter geen druiven kan eten als je zwangerschapsdiabetes hebt. Dit klopt niet helemaal. Het gaat erom dat je je bloedglucosewaarden stabiel houdt. Om dit te bereiken eet je gelijkmatig en let je op je koolhydraat inname. Dat betekent dat je je koolhydraat inname zo gelijkmatig mogelijk houdt over de gehele dag. Druiven passen gewoon in dit dieet maar net als bij alles eet je dit met mate. Een portie van 15 druiven moet gewoon kunnen.

 

Waarom zijn druiven zo gezond voor zwangere vrouwen?

Het fijne van druiven is dat ze vele goede vitamines bevatten. Denk bijvoorbeeld aan foliumzuur. Dit belangrijke onderdeel van je vitamine inname als zwangere vrouw krijg je waarschijnlijk al binnen via vitaminepillen maar toch is het prettig om hier meer van binnen te krijgen. Het helpt je om een gezonde baby op de wereld te brengen.

In druiven vind je ook andere belangrijke vitamines zoals vitamine A, vitamine C en vitamine K.

 

Welke mineralen vind je in druiven als je zwanger bent

Naast vitamines vind je ook mineralen in druiven die je helpen bij de ontwikkeling van jouw baby tijdens je zwangerschap. Denk aan ijzer, wat je helpt om extra bloed aan te maken en bloedarmoede te voorkomen. Maar denk ook aan calcium dat helpt bij de ontwikkeling van het skelet, de botten en tanden van jouw baby. Kalium helpt je om jouw bloeddruk op een gezond niveau te houden en zwangerschapshypetensie te voorkomen. En dan hebben we ook nog mangaan.

Druiven zijn ook rijk aan vezels wat constipatie helpt voorkomen. Let daarom ook op dat je niet teveel druiven eet, dit kan leiden tot diarree. Eet dus niet een heel bakje druiven in één keer weg.

 

Welke antioxidanten vind je in druiven als je zwanger bent

Er wordt zelden aandacht besteed aan antioxidanten tijdens de zwangerschap en dat is jammer. Antioxidanten zijn namelijk ontzettend belangrijk wanneer je zwanger bent of niet. Ze gaan de strijd aan met vrije radicalen en beschermen de cellen in jouw lichaam en die van jouw ongeboren baby.

In druiven vind je de antioxidanten anthocyanines, flavonol, geraniol, linalool, nerol en tannine. Deze antioxidanten hebben een gezonde impact op de ontwikkeling van jouw baby en jouw lichaam gedurende jouw zwangerschap.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief