Waarom is vitamine C belangrijk tijdens de zwangerschap?

In de zwangerschap heb je extra vitamine C nodig. Normaal gesproken ligt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid op 70 mg, in de zwangerschap is dit 90 mg per dag. Dat vitamine C goed is voor het immuunsysteem is algemeen bekend maar het doet veel meer dan alleen je immuunsysteem op niveau houden. Vitamine C is heel erg belangrijk tijdens de zwangerschap en mijn inziens blijft dit vaak onbelicht.

Het is erg belangrijk om voldoende vitamine C binnen te krijgen gedurende de zwangerschap. Dit komt doordat het samenhangt met veel andere vitamines en mineralen. Vitamine C kan de opname daarvan vergemakkelijken. Een tekort aan vitamine C kan daardoor leiden tot een tekort aan andere vitamines en mineralen. Daarom is vitamine C daarmee belangrijk als je zwanger bent, toch hoor je mensen vaak alleen maar over vitamine D en foliumzuur bij de zwangerschap. Dit komt doordat het heel makkelijk is om voldoende vitamine C binnen te krijgen. Eet elke dag een sinaasappel en je hebt praktisch al voldoende vitamine C binnen. Toch gebeurt het regelmatig dat er te weinig vitamine C binnenkomt doordat er te weinig fruit wordt gegeten, ook in de zwangerschap.

Ondanks dat het makkelijk is om voldoende vitamine C binnen te krijgen, blijkt dit toch lastig. Hoe komt dat nou? Vitamine C heb je dagelijks nodig, het lichaam slaat vitamine C namelijk niet op. Dit zorgt er dus voor dat je echt dagelijks aan je portie vitamine C dient te komen. Dit vereist discipline en dat is soms toch echt lastig in het drukke en hectische leven van de mens vandaag de dag. Zeker van zwangere vrouwen. Dit is dan ook de reden dat er vaak wordt gehamerd op twee stuks fruit per dag en in de zwangerschap zelfs liever drie.

Bij vitamine C denkt men vaak aan een ding, je hebt het nodig voor je immuunsysteem. Vitamine C speelt hier inderdaad een grote rol in en het verkleint de kans op ziektes. Toch doet vitamine veel meer. Vitamine C zorgt er namelijk ook voor dat je ijzer beter opneemt uit voeding. IJzer is in de zwangerschap heel belangrijk, vooral in het 3e trimester. Een tekort aan ijzer kan leiden tot bloedarmoede en dat wil je voorkomen. Zorg daarom dat je vitamine C op peil is, dan heb je minder ijzerrijke voeding nodig om tot het benodigde ijzerniveau te komen. In het 3e trimester ben je ook bezig met de ijzervoorraad van je baby. Die legt alvast een voorraad aan voor zijn eerste levensjaar en die onttrekt dus heel veel ijzer vanuit jouw voeding. In de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer voor zwangere vrouwen zie je daarom ook een stijging in het 3e trimester, maar ik wil daarbij onderstrepen dat dat ook geldt voor het vitamine C gehalte. Zorg dat dit op peil is, anders kom je ijzer tekort met alle gevolgen van dien.

Naast ijzer hangt vitamine C ook samen met foliumzuur. Iedereen weet wel hoe belangrijk foliumzuur is als je zwanger bent. Vitamine C zorgt ervoor dat foliumzuur makkelijker wordt opgenomen vanuit voeding. Eigenlijk hetzelfde als bij ijzer. Daarom is vitamine C o zo belangrijk tijdens de zwangerschap en dit mag absoluut wat meer aandacht verdienen bij de voorlichting van zwangere vrouwen in mijn ogen. Niet alleen omdat foliumzuur en ijzer heel belangrijk zijn tijdens de zwangerschap, maar ook omdat vitamine C goed is voor je immuunsysteem en voor het aanmaken van lichaamsweefsel noodzakelijk is.

In het 3e trimester is vitamine C dus belangrijk voor de extra opname van ijzer, terwijl vitamine C in het eerste trimester belangrijk is voor de opname van foliumzuur. Toch doet vitamine C meer in het eerste trimester dan het helpen opnemen van foliumzuur. Het helpt namelijk ook met de ontwikkeling van de placenta in het eerste trimester. Met voldoende vitamine C ontwikkel je een betere placenta en daar haalt de baby in je buik alle voedingsstoffen uit tijdens de zwangerschap. Dit is dus extreem belangrijk.

Voor de volledigheid wil ik wel vermelden dat een teveel aan vitamine C volgens sommige geruchten ook schadelijk kan zijn tijdens de zwangerschap. Eet er voldoende van, maar overdrijf het ook niet. Eet bijvoorbeeld een sinaasappel per dag of drink 2 glazen vers geperste sinaasappelsap. Net als bij alle voeding is het belangrijk om te blijven variƫren en niet te overdrijven in de opname van een bepaalde voedingsstof.

Toch pleit ik voor de belangrijkheid van vitamine C tijdens de zwangerschap. Vitamine C is essentieel, zorg dat je er elke dag maar weer voldoende van binnenkrijgt. Je lichaam slaat het immers niet op. Dit zeg ik nogmaals omdat een tekort aan vitamine C wanneer je zwanger bent ertoe kan leiden dat je baby problemen gaat ervaren met de vorming van het skelet, de ontwikkeling van de tanden en het gebit. Dit alles buiten de nadelige gevolgen voor de opname van ijzer en foliumzuur vanuit je voeding en de vorming van je placenta. Vitamine C doet tijdens de zwangerschap wel degelijk meer dan het voorkomen dat je ziek wordt. Let dus goed op je vitamine C niveau gedurende de zwangerschap en eet die sinaasappels. Elke dag. Zeker in het eerste en het derde trimester van je zwangerschap.

Sinaasappels zijn niet de enige producten die voor vitamine C zorgen. Het wordt zelden aangehaald maar de zwarte bessen en de paprika (rauw) zijn de ware koplopers aan vitamine C gehalte. Ze bevatten beide om en nabij 150 mg vitamine C per 100 gram. Dit is aanzienlijk meer dan een sinaasappel. Vind je de sinaasappel, zwarte bes en paprika minder lekker dan kan je eens kijken naar deze voeding die rijk is aan vitamine C en zeer goed is tijdens de zwangerschap voor de opname van vitamine C:

 

 • Aardbeien
 • Bloemkool
 • Broccoli
 • Bieslook
 • Citroen
 • Kiwi
 • Koriander
 • Limoen
 • Paprika
 • Spruitjes
 • Sinaasappels
 • Sinaasappelsap
 • Spinazie
 • Tuinkers
 • Zwarte bessen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief