Mag ik tijdens de zwangerschap olijven eten?

Olijven zijn altijd een veel geprezen vrucht geweest. Bij de oude Grieken stond de olijven zo hoog in het vaandel dat ze bijna heilig waren. De mediterrane keuken gebruikt veel olijven in zijn gerechten, en met de komst van het imperialisme verspreidde het fruit zich naar vele delen van de wereld. Tegenwoordig gebruiken bijna alle keukens in het woord olijven op de een of andere manier. Het fruit zelf wordt gebruikt in pizza’s, pasta’s en een verscheidenheid aan mediterrane gerechten, en olijfolie wordt beschouwd als een van de gezondste oliën die je maar kunt consumeren. Maar zwangerschap heeft zijn eigen gezondheidsregels, waardoor je waarschijnlijk twijfelt aan dit trouwe hoofdbestanddeel van jouw keuken. In dit artikel zullen we kijken naar het verband tussen zwangerschap en olijven.

olijven
 

Olijven tijdens de zwangerschap

Het goede nieuws is dat niets je ervan weerhoudt om olijven en olijfolie te consumeren als je zwanger bent. Dankzij hun vele voordelen wordt het zelfs ten zeerste aanbevolen om gedurende die negen maanden enkele hoeveelheden van beide te consumeren. Overconsumptie van olijven en olijfolie is echter in verband gebracht met enkele complicaties, dus de regel is om er nooit te veel aan toe te geven. Maar zoals je waarschijnlijk al weet, mag niets in overmatige hoeveelheden worden geconsumeerd als je zwanger bent.

 

Ontwikkelt de bloedcirculatie

Olijven bieden de zwangere vrouw tal van voordelen. De aanwezigheid van vitamine K in olijven helpt bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat jouw bloed zijn stollende eigenschappen behoudt, wat uiterst essentieel is tijdens de bevalling, aangezien er een aanzienlijke hoeveelheid bloedvergieten zou zijn en het belangrijk is dat jouw bloed op natuurlijke wijze stolt. Het effect van olijven op jouw bloed gaat echter veel verder; Olijven bevatten veel vitamine C, waardoor ze een ideale aanvulling zijn op jouw dieet om de ontwikkeling van een gezond bloedcirculatiesysteem bij jouw baby te garanderen, en ook voor het in stand houden van een gezonde bloedcirculatie in jouw systeem.

 

Ontwikkelt en herstelt weefsel

De vitamine C die in olijven aanwezig is, helpt niet alleen bij het in stand houden en ontwikkelen van de bloedcirculatie bij jou en de baby; het is ook buitengewoon belangrijk bij de ontwikkeling van de weefsels in zowel jou als het kind, inclusief, maar niet beperkt tot, de groei van collageen, bloedvaten, pezen en de huid.

 

Verhoogt de immuniteit

Olijven zijn ook behoorlijk rijk aan vitamine A en antioxidanten. Vitamine A is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het immuunsysteem en het gezichtsvermogen van de baby. Het is vooral gunstig voor de moeder omdat het immuunsysteem van de vrouw al is aangetast door de zwangerschap, en het eten van voedsel dat rijk is aan vitamine A helpt de moeder te beschermen tegen infecties en ziekten. De aanwezigheid van vitamine E, een antioxidant, helpt bij het bestrijden van vrije radicalen door als aaseters te werken.

 

Essentiële voedingsstoffen

Olijven bevatten ook twee zeer belangrijke voedingsstoffen voor de baby: niacine en pantotheenzuur. Het pantotheenzuur helpt bij de ontwikkeling van de bloedcellen bij zowel de baby als de moeder, wat buitengewoon belangrijk is omdat zwangere vrouwen vaak vatbaar zijn voor bloedarmoede. De niacine daarentegen is verantwoordelijk voor de productie van hormonen bij de zwangere vrouw, wat essentieel is voor een gezonde zwangerschap. Adequate hormoonproductie helpt ook om stemmingswisselingen aanzienlijk onder controle te houden.

 

Kan problemen met de spijsvertering veroorzaken

Je moet echter nog steeds enige voorzichtigheid betrachten tijdens het eten van olijven en de bijproducten ervan tijdens jouw zwangerschap. De belangrijkste reden is dat overconsumptie van deze vrucht mogelijk kan leiden tot spijsverteringsproblemen zoals constipatie en diarree. Je zult deze problemen al tijdens je zwangerschap tegenkomen – die zijn een belangrijk onderdeel van het zwangere leven – dus je wilt waarschijnlijk niet meer van die problemen dan je toekomt.

Er zijn veel manieren om olijven in jouw dieet op te nemen. Voeg een paar gesneden olijven toe aan je salade, of gebruik royale porties als toppings op je pizza om wat gezonds toe te voegen. Je kunt er ook van genieten, gestrooid in je pasta’s en rijstgerechten. Als je thuis kookt, probeer dan alle andere oliën te vervangen door olijfolie, die je ook over je salades kunt besprenkelen. Het komt erop neer dat je verstandig bent en dit in jouw dieet opneemt. Gebruik gematigde porties, of het nu gaat om olijven of olijfolie.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief