Ongepasteuriseerde melk? Check het als je zwanger bent

Voordat je zwanger was had je waarschijnlijk nog nooit gehoord van ongepasteuriseerde melk of rauwe melk. Nu je zwanger bent hoor je overal dat je geen ongepasteuriseerde melk mag of kazen die gemaakt zijn van rauwmelkse kaas. Altijd even checken of er niet per ongeluk ‘au lait cru’ op de verpakking van de kaas staat. Dus hoe zit het nu precies met ongepasteuriseerde melk tijdens de zwangerschap?

Drink geen ongepasteuriseerde melk tijdens je zwangerschap

 

Wat is ongepasteuriseerde melk?

Melk van de koe of geit komt rauw uit de uier. Door deze rauwe melk te verhitten boven de 72 graden wordt deze gepasteuriseerd. Dit helpt om bacteriƫn te doden die schadelijk kunnen zijn voor jouw zwangerschap.

Ongepasteuriseerde melk is dus eigenlijke gewoon rauwe melk. In Nederland wordt het grotendeels gewerkt met gepasteuriseerde melk maar niet altijd. Zorg daarom dat je altijd nagaat of een product gemaakt is van ongepasteuriseerde melk of gepasteuriseerde melk.

 

De gevaren van ongepasteuriseerde melk tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Er zijn namelijk zaken die wij voor lief nemen maar schadelijk kunnen zijn tijdens de zwangerschap. Jouw ongeboren baby is namelijk nog niet sterk genoeg om sommige bacteriƫn te bestrijden.

Bij ongepasteuriseerde melk gaat het om de listeria bacterie. Deze bacterie is een gevaar voor jouw ongeboren baby en kan leiden tot miskraam. Van de listeria bacterie kan je namelijk een voedselinfectie krijgen genaamd listeriose. In Nederland zijn er zo’n 40 tot 60 gevallen per jaar.

 

In welke producten schuilt het gevaar van ongepasteuriseerde melk als je zwanger bent>

Ongepasteuriseerde melk kan je in verschillende producten aantreffen. Bij melk denk je uiteraard aan kaas, en er zijn heel veel verschillende soorten kazen, maar denk ook eens aan boter. Roomboter die je rechtstreeks bij de boer koopt kan gemaakt zijn van rauwe melk. Dit kan dan ook een gevaar zijn bij boerenroomboter. Als je deze gebruikt om te bakken en braden is er niets aan de hand maar als beleg op je boterham kan je beter kiezen voor een gepasteuriseerde roomboter.

Rauwmelkse kazen, ook wel ongepasteuriseerde melkse kazen, zijn er in verschillende vormen en maten. Roquefort is bijvoorbeeld een rauwmelkse kaas maar ook Reblochon kaas. Gelukkig zijn er ook ontzettend veel kazen die je gewoon kan eten als je zwanger bent. Maar het is verstandig om altijd even te controleren of de kaas gemaakt is van rauwe melk of niet. Dan staat er ‘rauwe melk’, ‘latte crudo’ of ‘au lait cru’ op de verpakking.

 

Conclusie: vermijd ongepasteuriseerde melk producten tijdens de zwangerschap

Rauwe melk wordt gebruikt voor verschillende producten. Aangezien ongepasteuriseerde melk een risico is voor jouw zwangerschap vermijd je deze producten liever. Lees de labels op de verpakking in de supermarkt. Staat er ‘rauwe melk’, ‘au lait cru’ of ‘latte crudo’ op? Laat het dan staan. Bij twijfel, zoals in een restaurant, bij de kaasboer of in het buitenland, vraag je het altijd even na. Mensen vertellen het je met liefde. Kinderen zijn immers de toekomst waar we allemaal op vertrouwen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief