Roomboter als je zwanger bent?

Het eten van roomboter is goed voor de inname van vitamine D. Het is echter ook een risico. Sommige boerenroomboter wordt namelijk gemaakt van rauwe melk. Daar schuilt ook het listeria bacterie gevaar in dat schadelijk kan zijn tijdens je zwangerschap. Eet dus met een gerust hart roomboter maar check wel even of het gepasteuriseerd is.

Mag je roomboter als je zwanger bent

 

Waarom roomboter uit de Nederlandse supermarkt veilig is voor je zwangerschap

Roomboter wordt soms gemaakt van rauwe melk maar in de Nederlandse supermarkt is dit vrijwel altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. Daarmee is het veilig tijdens de zwangerschap. De listeria bacterie wordt in dit geval gedood door de verhitting. Roomboter die je koopt rechtstreeks bij de boer is soms een ander verhaal. Ook in restaurants is het goed om dit na te vragen. Uiteraard alleen als de roomboter niet gebruikt is bij het bakken van het gerecht.

 

Roomboter en vitamines

Roomboter is een product waarbij minstens 80% melkvet wordt gebruikt. Dit is ook het grootste verschil met margarine. Daar worden plantaardige vetten voor gebruikt. In roomboter tref je veel vitamine A en vitamine D aan. Beide belangrijke vitamines voor tijdens de zwangerschap. Roomboter wordt dan ook aangeraden tijdens de zwangerschap.

 

Dus, mag je roomboter tijdens de zwangerschap?

Ja, roomboter mag je gewoon eten tijdens de zwangerschap. Let echter wel op dat het gemaakt is van gepasteuriseerde melk. In de Nederlandse supermarkt moet dat vaak goedkomen maar check altijd het label of er niet staat dat het gemaakt is van rauwe melk of ‘au lait cru’. In restaurants, bij de boer of in het buitenland is het belangrijk dat je het altijd navraagt. Daar wordt namelijk wel regelmatig gemaakt met roomboter gemaakt van rauwe melk. Dit kan een risico geven op de listeria bacterie en dat is een gevaar voor jouw zwangerschap.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief