12 slechtste voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap

Ontdek welke voedingsmiddelen je misschien wilt vermijden om jezelf en jouw baby veilig en gezond te houden. De eerste acht zijn voedingsmiddelen die tijdens de zwangerschap als onveilig worden beschouwd. De laatste vier zijn voedingsmiddelen die je misschien voornamelijk om voedingsredenen wilt beperken, zoals natriumarme snacks.

Slechtste voeding voor tijdens zwangerschap
 

1. Kwikrijke vissoorten

Hier zijn een aantal vissoorten die je moet vermijden: zwaardvis, haai, koningsmakreel en tonijn.

Het advies is voor zwangere vrouwen, degenen die zwanger kunnen worden en degenen die borstvoeding geven om zich volledig te onthouden van deze vissen vanwege hun hoge kwikgehalte. Kwik kan de zich ontwikkelende hersenen en het zenuwstelsel van een baby aantasten.

Er zijn echter tal van soorten vissoorten en zeevruchten met een laag kwikgehalte die in jouw zwangerschapsdieet moeten worden opgenomen. De omega-3 vetzuren in vis spelen een sleutelrol bij de ontwikkeling van babyhersenen.

 

2. Ongepasteuriseerde (rauwe) melk en sappen

Hoewel er sommige mensen zijn die de voordelen van rauwe melk en rauwe sappen aanprijzen, zijn er ernstige gezondheidsrisico’s verbonden aan het drinken ervan tijdens de zwangerschap. De belangrijkste zorg is listeriose, een bacteriële infectie die erg gevaarlijk kan zijn voor jouw baby. Je loopt vooral risico tijdens de zwangerschap omdat jouw immuunsysteem wordt onderdrukt.

De bacterie Listeria monocytogenes kan op de loer liggen in ongepasteuriseerde melk en zuivelproducten, ongepasteuriseerd sap en ander voedsel, en het kan blijven groeien, zelfs in de koelkast. Daarom is het het beste om deze dranken volledig te vermijden.

 

3. Gekoeld vlees en salades (tenzij stomend heet)

Listeria-besmetting is ook een bedreiging met gekoelde vleeswaren zoals kalkoen, ham, rosbief en hotdogs. Deze zijn niet veilig, tenzij je ze tot stomend heet verwarmt voordat je ze opeet.

Hetzelfde geldt voor gekoelde gerookte vis vleessalades en salades zoals koolsalade, aardappelsalade, hamsalade en zeevruchtensalade. Tenzij je het niet erg vindt om deze stomend heet te eten, wil je ze vermijden.

Ingeblikt, houdbaar vlees is veilig om te eten, maar deze producten bevatten grote hoeveelheden natrium, dus ze zijn niet de beste voedingskeuze tijdens de zwangerschap.

 

4. Rauw of onvoldoende verhit vlees, gevogelte, vis, schaaldieren en eieren

De belangrijkste risico’s bij het eten van rauw en onvoldoende verhit voedsel zijn de bacterie Salmonella en de parasiet Toxoplasma, die beide jouw ongeboren baby kunnen infecteren en ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Vermijd sauzen gemaakt met rauwe eieren, zoals zelfgemaakte Caesar-saladedressing, bearnaise- en hollandaisesauzen en mayonaise. Gebruik een gepasteuriseerd eiproduct als je voedsel maakt dat rauwe eieren nodig heeft en niet gaar zal worden, zoals een saus of spread. En als je koekjesdeeg of cakebeslag maakt met rauwe eieren, weersta dan de neiging om aan de lepel te likken of de ongekookte producten te eten.

Als je uit eten gaat, bestel je jouw vlees doorbakken, jouw eieren en vis volledig gaar, en vermijdt je de sauzen en dressings hierboven vermeld.

 

5. Rauwe spruiten en ongewassen rauwe producten

Rauwe spruiten lijken een gezonde keuze, maar tijdens de zwangerschap zijn ze zeker een onverstandige keuze. Voordat de spruiten zelfs maar zijn gekweekt, kunnen bacteriën via scheuren in de schaal in de spruitzaden komen. En aangezien spruiten over het algemeen niet worden gekookt voordat ze worden gegeten, is er geen manier om de bacteriën te doden. Vermijd dus rauwe alfalfa, klaver, radijs en taugé, die in sommige sandwiches en salades te vinden zijn.

Toxoplasma is ook een probleem bij ongewassen fruit en groenten. Zorg ervoor dat je de producten grondig onder stromend water afspoelt voordat je ze gebruikt. En vermijd het eten van gekneusd fruit of groenten, omdat bacteriën kunnen gedijen in gebieden waar de producten zijn beschadigd.

 

6. Ongepasteuriseerde kaas

Net als rauwe melk brengt ongepasteuriseerde zachte kaas het risico van besmetting met Listeria met zich mee. Bijna alle kaas die in Nederland wordt verkocht – inclusief zachte kaas – is gemaakt met gepasteuriseerde melk en wordt daarom als veilig beschouwd om te eten.

Maar sommige ambachtelijke of geïmporteerde kazen zijn mogelijk niet gepasteuriseerd, dus controleer het etiket op feta, brie, camembert, verse mozzarella, blauwe kaas zoals gorgonzola, limburger, queso blanco en queso fresco.

Zolang op het etiket staat dat de kaas gepasteuriseerd is, is het veilig om te eten. Vraag in restaurants of de vermelde kazen gepasteuriseerd zijn. Als ze het niet weten, is het slim om het over te slaan.

 

7. Energiedranken en overmatige koffie

Je mag ongeveer 1 kopje koffie per dag in verband met cafeïne. Het stimulerende middel kan in veel andere dranken en sommige voedingsmiddelen op de loer liggen, waardoor je het maximum overschrijdt. Raadpleeg voor hulp een lijst met hoeveel cafeïne er in gewone voedingsmiddelen en dranken zit.

Sla de energiedrankjes over tijdens de zwangerschap. Hoewel sommige over het algemeen minder cafeïne bevatten dan een kopje koffie, zijn ze in verband gebracht met een verhoogde bloeddruk en abnormale hartritmes.

En vermijd dranken met “natuurlijke” energieboosters zoals guarana, ginseng, yerba mate en groene thee-extract, die allemaal stimulerende middelen zijn waarvan niet is bewezen dat ze veilig kunnen worden gebruikt tijdens de zwangerschap.

 

8. Onrijpe papaja

Onrijpe (groene) papaja bevat een latexsubstantie die samentrekkingen van de baarmoeder kan veroorzaken. De latex in onrijpe papaja werkt als de hormonen oxytocine en prostaglandine, die betrokken zijn bij het begin van de bevalling. Het is dus verstandig om onrijpe papaja, die in Thaise restaurants vaak op menukaarten staat, te vermijden.

 

9. Voedingsmiddelen met transvetten

Hoewel de gevaren voor de gezondheid van transvetten bekend zijn sinds het begin van de jaren negentig, werden ze pas in 2006 op voedingsetiketten vermeld. Veel consumenten gaan ervan uit dat ze niet meer worden gebruikt, maar sommige producten bevatten dit ongezonde vet nog steeds.

Transvet is een punt van zorg omdat het niet alleen het LDL-cholesterol verhoogt, maar ook het hartbeschermende HDL-cholesterol verlaagt. En studies hebben transvetten in verband gebracht met hogere percentages endometriose en onvruchtbaarheid.

 

Welke producten kunnen nog transvetten bevatten?

Gefrituurd voedsel: terwijl de meeste fastfoodketens zijn overgestapt op oliën die niet gehydrogeneerd zijn, gebruiken sommige nog steeds gedeeltelijk gehydrogeneerde (en transvet producerende) oliën om voedsel zoals mozzarella-sticks en frites te bakken. Hoewel je altijd kunt vragen wat voor soort olie jouw plaatselijke restaurant gebruikt, is het toch slim om jouw inname van calorierijk (en vaak natriumrijk) gefrituurd voedsel te beperken.

Margarine, glazuur en niet-zuivelcreamer: verschillende bedrijven hebben transvet uit hun zachte smeersels verwijderd, maar sommige nemen het op, dus controleer de voedingsfeiten. Omdat bedrijven technisch gezien geen transvet hoeven te vermelden als het product minder dan 1 g per portie bevat, is het mogelijk dat jouw creamer of margarine er nog steeds een aantal bevat, zelfs als het niet wordt vermeld. Zorg ervoor dat je de ingrediëntenlijst scant op “gedeeltelijk gehydrogeneerde” oliën.

Mixen van koekjes en pannenkoeken: bedrijven gebruiken het om het product een lichte, donzige textuur te geven. Nogmaals, zorg ervoor dat u de voedingsfeiten controleert om er zeker van te zijn dat je een dikke nul voor transvet vermeldt, en controleer de ingrediëntenlijst voor “gedeeltelijk gehydrogeneerde” oliën.

 

10. Voedsel met stiekeme suikers

Koekjes, cakes, snoep en ijs bevatten duidelijk veel suiker, maar het zoete spul kan ook op sommige onwaarschijnlijke plaatsen op de loer liggen. Toegevoegde suiker draagt ​​niet alleen bij aan de zwaarlijvigheids- en diabetesepidemieën, het levert ook geen voedingsvoordelen op. En als je vatbaar bent voor zwangerschapsdiabetes, kan jouw lichaam mogelijk niet genoeg insuline produceren om alle extra suiker in jouw bloed te verwerken.

Hier is waar toegevoegde suiker zich kan verbergen:

Brood en broodjes: let op melasse, fructose-glucosestroop en andere zoetstoffen in deze bakkerijproducten. Hoewel het totale aantal grammen suiker waarschijnlijk niet meer is dan 5 gram, zou je je suikers dan niet liever uitgeven aan zoiets als een kom ijs?

Diepvriesmaaltijden: bevroren pizza’s, dieetmaaltijden en vooral Aziatisch geïnspireerde kant-en-klaarmaaltijden kunnen tot 20 gram suiker per portie bevatten. Als een maaltijd meer dan 10 g suiker per portie bevat, sla deze dan over.

Saladedressing: er is niets mis met het aankleden van jouw salade om hem lekkerder te maken, maar kijk goed naar wat je over jouw gezonde groenten giet. Sommige dressings uit flessen halen 8 gram suiker per 2 eetlepels. De vetvrije varianten kunnen de ergste zijn omdat ze het vet vervangen door suiker of glucosestroop om de dressing lekker te laten smaken.

Snacks (crackers, popcorn, snackrepen, enz.): Zelfs producten die niet bijzonder zoet smaken, kunnen met suiker zitten. Graanrepen kunnen grote overtreders zijn, vooral als ze een jamachtige vulling hebben. En crackers kunnen een gram suiker per cracker bevatten.

Ontbijtgranen: je weet dat je bevroren kindergranen en dergelijke moet vermijden, maar zelfs sommige volwassen volkoren granen bevatten 14 tot 16 g suiker per portie, wat ongeveer de helft is van wat je in een dag! Kijk altijd naar de ingrediëntenlijst en als het eerste ingrediënt suiker is, zet de doos dan terug op de plank.

 

11. Frisdrank en gezoete dranken

Het is niet alleen de cafeïne die cola en andere frisdranken op de no-no-lijst voor zwangerschap zet, het is ook het hoge gehalte aan bewerkte suiker in elk blikje. Een blikje cola van 12 ons bevat 27 g toegevoegde suiker. Dat zijn bijna 7 theelepels. En andere gebottelde dranken zijn niet veel beter. Gezoete ijsthee, sapdranken, limonade – ze bevatten allemaal tussen de 20 en 35 g suiker per fles en bieden niet veel voedingsvoordelen.

Dus les je dorst met water, melk en puur (100 procent) fruit- of groentesap. En als water saai wordt, maak dan je eigen “spa” -water door een paar (gewassen) takjes rozemarijn en wat plakjes komkommer en citroen aan een kan water toe te voegen – heel verfrissend!

 

12. Voedsel met een hoog natriumgehalte

Hoewel we vaak hunkeren naar zout voedsel als we het verwachten (vooral tijdens het eerste trimester), is natrium geen vriend van een zwangere vrouw. Zwangerschap maakt je al vatbaar voor zwelling en het vasthouden van water, en te veel natrium maakt die aandoeningen alleen maar erger. Naast het vermijden van bewerkte voeding en fastfood, moet je op deze natriumschuldigen letten.

Diepvriesmaaltijden: Zout is een natuurlijk conserveermiddel, dus deze maaltijden zitten meestal boordevol natrium. Sommigen van hen bereiken bijna 1.000 mg! Er zijn tegenwoordig zeker gezondere opties, dus zorg ervoor dat je de verpakking scant en zoek naar maaltijden met minder dan 500 mg natrium.

Soep: Ingeblikte soep is een bekende overtreder, die vaak 900 mg natrium per portie bevat (zelfs meer per blik). Maar pas ook op voor soepen bij nationale restaurantketens, die net zoveel kunnen hebben. En verpakte ramen-noedels bevatten tonnen zout en vet.

Brood en broodjes: Brood smaakt meestal niet zout, maar zout wordt bijna altijd toegevoegd om smaak te geven. Eén rol kan meer dan 400 mg natrium bevatten en kaasbroodjes kunnen meer dan 800 mg bevatten.

Kort gezegd: blijf zoveel mogelijk bij vers, onbewerkt voedsel en je zult een heel eind komen om overtollige suiker, natrium en andere slechte dingen te verminderen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief