Zwanger? Eet sojabonen. Ze zijn gezond

Sojabonen zijn gezond. Ook wanneer je zwanger bent. Eet ze dus gerust en geniet ervan. De opmars van soja wordt vooral gelinkt aan de opkomst van een vegetarische levensstijl maar denk ook eens aan wanneer je uiteten gaat bij een sushi restaurant. Sojabonen zie je namelijk op het menu staan in een sushi restaurant maar je vind ze ook in veel pokebowls terug.

Sojabonen zwanger
 

Mag je sojabonen als je zwanger bent?

Ja, tijdens de zwangerschap mag je sojabonen eten. Dit geeft zowel het voedingscentrum aan als de Britse National Health Service. Er is volgens hen voldoende onderzoek gedaan naar de effecten van het eten van sojabonen op de zwangerschap.

 

Sojabonen zijn een bron van goede voedingsstoffen voor zwangere vrouwen

Sojabonen worden vaak gebruikt als basis voor vleesvervangers. Daarnaast vind je ze terug op het menu in sushi restaurants, in pokebowls en inmiddels ook in de supermarkt. Deze peulvrucht zit vol met plantaardige eiwitten, calcium, vezels en vitamine B1. Allemaal belangrijke bouwstoffen voor de ongeboren baby tijdens de zwangerschap.

 

Eet sojabonen niet rauw uit de supermarkt

Lang leven de sojaboon zou je denken. Er is wel een kleine kanttekening. In de supermarkt koop je rauwe sojabonen. Veel mensen eten die zo uit het bakje. Het is immers een superfood. Maar ooit gedacht aan lectines? Ik had er nog nooit van gehoord. Lectines zijn plantengifstoffen. Er zijn er verschillenden maar ze kunnen potentieel tot vergiftigingsverschijnselen leiden. De meeste lectines kunnen echter niet tegen verhitting en daarom is het onder andere belangrijk om sommige groenten en peulvruchten te koken. Dit geldt dus ook voor sojabonen.

 

Geen onderzoek naar lectines en zwangerschap te vinden

Ik was geintrigeerd door het lectines verhaal. Voor de meeste mensen kan het leiden tot een paar dagen beroert voelen en vaker het toilet opzoeken dan je gewend bent bij ‘vergiftiging’. Maar bij zwangerschappen is dat toch wat anders in sommige gevallen, denk bijvoorbeeld aan het eten van tonijn dat voor zwangere vrouwen wel schadelijk kan zijn en voor niet-zwangere vrouwen geen probleem is. Waarom is er dan nog geen onderzoek gedaan naar lectines?

 

Conclusie: sojabonen kan je eten maar kook ze eerst

Tijdens de zwangerschap mag je sojabonen eten. Lekker zelfs. Zorg echter wel dat je ze van te voren even verhit. Kook ze zo’n 6 tot 8 minuten voordat je ze eet om het lectine gehalte te verlagen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief