Is Spirulina veilig tijdens de zwangerschap?

Spirulina is een blauwgroene alg die wordt verkocht als een supplement waarvan wordt beweerd dat het tal van gezondheidseffecten heeft, van het stimuleren van de immuunfunctie tot het verlagen van cholesterol om kanker te helpen voorkomen. Het wordt ook verkocht als een algemene gezondheidsbooster die rijk is aan eiwitten, ijzer en andere mineralen. Als je echter zwanger bent, kan jouw verloskundige je adviseren om dit supplement te vermijden.

Spirulina tijdens zwangerschap
 

Aanbevelingen rondom spriluna

Er is onvoldoende wetenschappelijke informatie over het gebruik van spirulina tijdens de zwangerschap om te bepalen of het gebruik ervan tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding veilig is. Dit betekent dat de veilige keuze is om dit supplement te vermijden tijdens de zwangerschap of borstvoeding.

 

Zware metalen

Spirulina kan worden besmet met kwik en andere zware metalen. Kwik kan zowel het zenuwstelsel als de hersenontwikkeling beïnvloeden. Mogelijke kwikverontreiniging is de reden achter aanbevelingen om ander voedsel uit de zee, zoals vissen, te beperken als je zwanger bent. Het advies van het Voedingscentrum is om zo min mogelijk kwik binnen te krijgen tijdens de zwangerschap. Kwikarme vissen zoals zalm of kabeljauw kan je daardoor twee keer per week eten.

 

Andere vervuiling

Spirulina kan ook besmet zijn met microcystines, die leverbeschadigende stoffen zijn, evenals met schadelijke bacteriën. Baby’s en kinderen zijn gevoeliger voor besmette spirulina dan volwassenen. Verontreinigde spirulina kan leiden tot:

  • braken
  • lever schade
  • hoge hartslag
  • dorst
  • schok
  • zelfs de dood

Of je nu zwanger bent of niet, vermijd elk spirulina-product dat niet is getest en gecertificeerd vrij van verontreinigingen, inclusief mycrocystines.

 

Fenylalanine

Je weet niet of jouw ongeboren kind fenylketonurie of PKU heeft, een zeldzame aandoening waarbij jouw baby niet in staat is om fenylalanine, een aminozuur, goed af te breken. Dit zorgt ervoor dat fenylalaninespiegels zich in het lichaam opbouwen, wat hersenschade kan veroorzaken en schadelijk kan zijn voor het centrale zenuwstelsel. Spirulina bevat fenylalanine. De meeste staten eisen dat pasgeborenen worden getest op PKU.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief