Kunnen zwangere vrouwen spruitjes eten?

Het is belangrijk om bepaalde vitamines en mineralen in jouw zwangerschapsdieet te krijgen, en spruitjes zijn een manier om enkele van de voedingsstoffen die je nodig hebt binnen te krijgen. Ze zijn ook veilig om te eten als je zwanger bent, zolang je ze maar goed klaarmaakt. Spruitjes worden zelfs aanbevolen als voeding dat je aan je zwangerschapsdieet moet toevoegen.

Spruiten tijdens zwangerschap
 

Vitamines en mineralen

Spruitjes zijn een verstandige keuze als je zwanger bent, omdat ze veel van de voedingsstoffen bevatten die jij en je ongeboren baby nodig hebben. Een portie gekookte spruitjes ter grootte van een half kopje levert bijna 1 milligram ijzer, wat ongeveer 4 procent is van de 27 milligram ijzer die je nodig hebt als onderdeel van je dagelijkse zwangerschapsdieet. IJzer kan jouw kansen verminderen om jouw voortijdig van jouw baby te bevallen, en het vermindert het risico op een laag geboortegewicht. Diezelfde halve kop spruitjes levert ook 48,4 milligram vitamine C, wat meer is dan de helft van de 80 tot 85 milligram vitamine C die je dagelijks nodig hebt. Vitamine C helpt je ijzer te absorberen en beschermt weefsels tegen beschadiging.

 

Preventie van geboorteafwijkingen

Door spruitjes aan jouw zwangerschapsdieet toe te voegen, kun je jouw inname van foliumzuur verhogen. Foliumzuur is cruciaal tijdens de zwangerschap, omdat het jouw lichaam helpt het extra bloed te produceren dat je nodig hebt om een gezonde zwangerschap te ondersteunen. Onvoldoende inname van foliumzuur kan het risico op bepaalde geboorteafwijkingen verhogen, zoals:

  • spina bifida, wat gebeurt wanneer het ruggenmerg niet goed sluit
  • anencefalie, wat een ernstige onderontwikkeling van de hersenen is

Een portie gekookte spruitjes van een half kopje bevat 47 microgram foliumzuur, wat ongeveer 8 procent is van de 600 microgram die je nodig hebt als onderdeel van je dagelijkse zwangerschapsdieet.

 

Vezels zijn cruciaal

De vezels die een portie spruitjes opleveren, is nog een reden waarom de groenten een goed onderdeel zijn van jouw zwangerschapsdieet. Vezels zijn essentieel voor het bevorderen van een efficiƫnte spijsvertering, wat constipatie helpt voorkomen. Ongeveer de helft van alle vrouwen ervaren op een bepaald moment tijdens de zwangerschap obstipatie en het stimuleren van jouw vezelinname is een manier om dit te helpen voorkomen. Streef ernaar om tussen de 25 en 30 gram vezels per dag te consumeren. Een portie spruitjes van een half kopje bevat 2 gram vezels, dat is 7 tot 8 procent van je dagelijkse doel.

 

Was die spruiten

Spruitjes zijn veilig, zolang ze maar op de juiste manier worden behandeld en gaar zijn. Alle groenten moet je wassen voordat je ze eet, omdat de grond waarin de groenten worden gekweekt kan zijn besmet en toxoplasmose kan veroorzaken, een parasitaire infectie die vroeggeboorte of doodgeboorte kan veroorzaken. Toxoplasmose kan ook oogaandoeningen, geelzucht, hersenschade en gehoorverlies bij jouw ongeboren baby veroorzaken. Eenmaal gewassen, stoom de spruiten voor een voedzaam bijgerecht of hak ze en meng ze in een groentesoep of salade.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief