Stoofperen eten als je zwanger bent

Een van de populairste desserts is toch wel stoofperen. Heerlijk natuurlijk maar stoofperen tijdens de zwangerschap? Kan je dit veilig eten? Veel stoofperen worden namelijk bereidt met rode wijn, kruidnagel en kaneel. Goed om het eten uit te zoeken als je zwanger bent.

Stoofperen tijdens de zwangerschap
 

Mag je stoofperen eten tijdens de zwangerschap?

Het eten van stoofperen als je zwanger bent hoeft niet altijd zonder risico te zijn. Er zijn echter veel gerechten voor het bereiden van stoofpeertjes. De vraag is dus welk recept je gebruikt voor stoofperen. Veel stoofperen worden bereidt met wijn en kaneel. Beide ingrediënten waar je normaal gesproken bij op let.

 

Verdampt rode wijn bij het maken van stoofpeertjes?

Het bereiden van stoofpeertjes gebeurt vaak in rode wijn. Door de peertjes langdurig te laten stoven in de rode wijn ontstaat vaak het idee dat de alcohol volledig verdampt. Een groot deel van de alcohol verdampt inderdaad maar zeker niet alles. Daarom is het aan te raden dat je stoofperen bereidt met een recept zonder rode wijn. Alcohol tijdens de zwangerschap kan namelijk leiden tot verschillende zwangerschapskwalen waar je je hele leven schuldig over kan blijven voelen. Probeer daarom stoofpeertjes te maken met bessensap in plaats van rode wijn.

 

Bij de bereiding van stoofperen kaneel gebruiken

Veel vrouwen zijn zich er bewust van dat je niet teveel kaneel mag gebruiken tijdens de zwangerschap. Daarom zijn er ook adviezen voor pepernoten en andere kaneelrijke etenswaren. Wees je er dus van bewust dat er kaneel wordt gebruikt bij de bereiding van stoofpeertjes. Dit hoeft overigens geen reden om de stoofperen te laten staan. Let echter wel op of je met andere etenswaren ook niet een grote hoeveelheid kaneel binnenkrijgt gedurende de dag.

 

Andere ingrediënten die regelmatig voor komen bij het bereiden van stoofperen

Naast rode wijn en kaneel komen ook andere ingrediënten regelmatig voor bij de bereiding van stoofpeertjes. Denk aan steranijs, kruidnagel, kardemom, kurkema, sinaasappel, suiker of citroen. Deze ingrediënten kan je in principe gewoon eten. Teveel suiker tijdens de zwangerschap is natuurlijk niet goed maar stoofpeertjes kunnen wat dat betreft echt geen kwaad.

 

Conclusie: stoofpeertjes kan je gewoon eten als je zwanger bent maar zonder alcohol te gebruiken

Het maken van stoofpeertjes en het eten daarvan kan geen kwaad tijdens de zwangerschap zolang je goed kijkt naar de ingrediënten. Vervang dus rode wijn, witte wijn of port door bessensap of druivensap. Het kaneelgebruik kan je enigszins in de gaten houden maar verder zijn er eigenlijk geen redenen om geen stoofperen te eten nu je zwanger bent. Het voorkomen van alcoholgebruik is dus het belangrijkste, ook al is het gedeeltelijk verdampt.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief