Suiker tijdens de zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap krijg je waarschijnlijk te maken met trek, serieuze trek. In van alles. Ook in snoep, koekjes, tompoucen, zelfs augurken met slagroom. In heel veel van deze snacks zit suiker. Toch denk je er vaak niet over na, je bent immers zwanger. Een van de voordelen is dat je lekker ongegeneerd wilt eten. Maar suikers tijdens je zwangerschap zijn eigenlijk helemaal niet goed. Daar wilde ik het fijne van weten. Hoe slecht zijn suikers als je zwanger bent nou eigenlijk?

 

Effect van suikers eten als je zwanger bent

Een onderzoek van Harvard University gepubliceerd in de American Journal of Preventative Medicine toont aan dat het eten van suikers direct effect heeft op de ontwikkeling van de baby in jouw buik. Eet je veel suikers tijdens de zwangerschap dan ontwikkelen de cognitieve vaardigheden van jouw ongeboren baby zich minder goed. Zo is er een direct verband tussen de hoeveelheid suikers die jij eet en de cognitieve ontwikkeling van jouw ongeboren baby.

Helaas blijft het daar niet bij. Eet je veel suikers wanneer je zwanger bent dan heeft dit ook invloed op de fijne motoriek, ruimtelijk inzicht en probleemoplossend vermogen van jouw kindje in de toekomst.

 

Welke suikers zijn slecht tijdens de zwangerschap?

Aangezien in heel veel producten in de supermarkt suikers verwerkt zijn is het lastig of zelfs nagenoeg onmogelijk om suikervrij te leven. Met de ontwikkeling van jouw ongeboren baby in het achterhoofd wil je er misschien wel rekening mee houden. Stop dan in elk geval met het drinken van frisdranken. Deze bevatten veel suikers en spelen een grote rol in de overmatige inname van suikers tijdens de zwangerschap.

Een ander suikerhoudend product zijn fruitsapjes. Je denkt er misschien niet direct aan maar dit zijn ook echte suikerbommen.

 

Maar fruit is toch gezond in de zwangerschap?

Ja, fruit is zeker gezond tijdens de zwangerschap. Daarbuiten overigens ook, maar dan hebben we het wel over echt fruit. Fruit waar je je tanden inzet. Deze bevatten namelijk fruitsuikers die in combinatie met de andere bestanddelen in het fruit goed worden opgenomen door het lichaam. Zo wordt de balans bewaard die nodig is bij de inname van fruitsuikers.

Waar toegevoegde suikers een negatief effect hebben op de spraak en non-vebale ontwikkeling van kinderen tussen de 3 en 7 jaar hebben fruitsuikers juist een effect op de verbale intelligentie en visuele vaardigheden van jouw kind.

 

Mag ik dan helemaal geen suikers eten tijdens mijn zwangerschap?

Het probleem zit hem in de hoeveelheid suikers die je dagelijks binnenkrijgt, zeker tijdens je zwangerschap. Wij Nederlanders krijgen gemiddeld twee keer het aantal suikers per dag binnen dat wenselijk is. Tijdens je zwangerschap kan dit door de eetlust nog wel oplopen tot ver daarboven. Niet vreemd ook dat zwangerschapssuiker een serieus probleem is.

Het lastige is ook dat het eigenlijk helemaal niet duidelijk is in welke producten er zich allemaal suikers bevinden. Wist je bijvoorbeeld dat er in brood suikers verwerkt zijn?

 

Ook na de zwangerschap zijn de effecten van suiker duidelijk zichtbaar

Na de geboorte is het ook van belang wat je je kindje te eten geeft. Het draait dus niet alleen om de zwangerschapsperiode. Er werd namelijk in hetzelfde onderzoek aangetoond dat kinderen die in hun eerste levensjaren meer fruit aten een groter vocabulaire hadden en een betere motoriek. Ze deden het simpelweg beter op verbale intelligentie dan kinderen die minder fruit aten. Snoep vervangen door fruit helpt dus wel degelijk om kinderen zich beter te laten ontwikkelen.

 

Andere onderzoeken over suikers tijdens de zwangerschap

Buiten de eerder genoemde problemen van teveel suikers tijdens de zwangerschap zijn er ook andere onderzoeken die weer andere problemen aanstippen. Zo kan een te hoge suikerinname tijdens de zwangerschap leiden tot luchtwegproblemen van de baby in jouw buik. Een onderzoek van de Diabetes en Obesitas afdeling van de University of Southern California toonde aan dat het kan leiden tot een kind met een groter risico op obesitas en dat het de groei van de baby in de buik afremde.

 

Eet zo min mogelijk suikers tijdens je zwangerschap

Hoe dan ook, toegevoegde suikers hebben geen enkele positieve waarde voor jouw ongeboren kindje. Ze bevatten namelijk geen bouwstoffen. Juist doordat je deze lege niets toevoegende calorie├źn binnenkrijgt heb je het idee dat je vol zit. Dit weerhoudt je sneller om die gezonde bouwstoffen voor jouw ongeboren baby wel binnen te krijgen. Het zijn dus niet alleen de gevaren van het eten van suikers als je zwanger bent die een rol spelen, maar ook de vervanging van gezonde bouwstoffen voor jouw baby om er een super baby van te maken.

Het blijft natuurlijk wel lastig. Je weet bijna niet meer wat je nog wel kan kopen in de supermarkt en dan heb ik het nog niet eens over die o zo bekende trek als je zwanger bent. Lastig, maar wel belangrijk om te weten. Kennis is immers macht.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief