Teveel koffie drinken tijdens de zwangerschap kan de lever van de baby beschadigen

Onderzoekers van de Wuhan University in China hebben onthuld dat het drinken van meer dan twee kopjes koffie per dag tijdens de zwangerschap de ontwikkeling van de lever van de baby kan belemmeren.

Teveel koffie heeft invloed op de baby tijdens zwangerschap
 
Het is een drankje waar veel mensen op vertrouwen om hun dag goed te beginnen, maar een nieuwe studie heeft gewaarschuwd voor de gevaren van te veel koffie drinken tijdens de zwangerschap.

Onderzoekers van de Wuhan University in China hebben onthuld dat het drinken van meer dan twee kopjes koffie per dag tijdens de zwangerschap de ontwikkeling van de lever van de baby kan belemmeren.

In de studie kregen zwangere ratten die cafeïne kregen nakomelingen met een lager geboortegewicht, veranderde groei en stresshormoonspiegels en een verminderde leverontwikkeling.

De bevindingen, gepubliceerd in het Journal of Endocrinology, geven aan dat het equivalent van twee tot drie kopjes koffie de stress- en groeihormoonspiegels kan veranderen.

Het suggereert dat dit wordt gedaan op een manier die de groei en ontwikkeling kan belemmeren en het risico op leverziekte op volwassen leeftijd kan verhogen.

De onderzoekers wijzen op eerdere studies die suggereren dat prenatale cafeïne-inname van 300 mg per dag of meer bij zwangere vrouwen, ongeveer twee tot drie kopjes koffie, kan resulteren in een lager geboortegewicht.

Dierstudies hebben verder gesuggereerd dat prenatale cafeïneconsumptie langetermijneffecten kan hebben op de leverontwikkeling met een verhoogde gevoeligheid voor niet-alcoholische leververvetting.

Onderzoekers zeggen dat het onderliggende verband tussen prenatale blootstelling aan cafeïne en een verminderde leverontwikkeling nog steeds slecht wordt begrepen.

Professor Hui Wang en collega’s van de Wuhan University in China onderzochten de effecten van lage doses, het equivalent van twee tot drie kopjes koffie, en hoge doses, het equivalent van zes tot negen kopjes koffie, van cafeïne, gegeven aan zwangere vrouwen.

Ze ontdekten dat de nakomelingen die aan prenatale cafeïne waren blootgesteld, bij de geboorte lagere niveaus van het leverhormoon, insuline-achtige groeifactor (IGF-1) en hogere niveaus van het stresshormoon corticosteroïde hadden.

Dr. Yinxian Wen, co-auteur van de studie, zei: “Onze resultaten geven aan dat prenatale cafeïne een overmaat aan stresshormoonactiviteit bij de moeder veroorzaakt, wat de IGF-1-activiteit voor de leverontwikkeling vóór de geboorte remt.”

“Er treden echter compensatiemechanismen op na de geboorte om de groei te versnellen en de normale leverfunctie te herstellen, aangezien de IGF-1-activiteit toeneemt en de stresshormoonsignalering afneemt.”

“Het verhoogde risico op leververvetting veroorzaakt door prenatale blootstelling aan cafeïne is hoogstwaarschijnlijk een gevolg van deze verbeterde, compenserende postnatale IGF-1-activiteit.”

Dr. Michelle Bellingham, lid van de Society for Endocrinology, zei: “Hun resultaten suggereren dat de mechanismen die ten grondslag liggen aan intra-uteriene groeirestrictie, geïnduceerd door cafeïneconsumptie bij de moeder, een veranderde ontwikkeling van foetale leversignaleringsroutes en groeifactoren kunnen inhouden.

Dit een interessante en uitgebreide studie is die probeert ons begrip te vergroten van hoe cafeïne de ontwikkeling van de foetus kan beïnvloeden, en voortbouwt op eerdere kennis dat een hoge cafeïneconsumptie bij de moeder nadelige effecten kan hebben op de foetus.

We moeten in gedachten houden dat deze resultaten bij ratten zijn, waarin cafeïne mogelijk niet precies dezelfde effecten heeft als bij mensen vanwege de inherente soortverschillen.

De auteurs erkennen dat hun bevindingen nog bij mensen bevestigd moeten worden.

Dr. Sarah Stock van de Universiteit van Edinburgh zei: “Hoewel dit een interessante studie in een diermodel is, is de relevantie voor de zwangerschap bij de mens niet erg duidelijk.

“De doses cafeïne die in het onderzoek werden gebruikt, waren veel hoger dan de huidige zwangerschapsaanbevelingen.

De richtlijnen zijn dat zwangere vrouwen cafeïne beperken tot minder dan 200 mg per dag, en de meeste zwangere vrouwen consumeren zelfs minder dan dit.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief