Eet tomaten als je zwanger bent

Tomaten zijn heel gezond en zeker als je zwanger bent is het verstandige om deze rode groente te eten. Tomaten zitten namelijk vol met magnesium en kalium. Deze mineralen helpen om kuitkrampen te voorkomen en laat dit nu een van de meest voorkomende zwangerschapskwalen te zijn.

 

Eet dagelijks een rauwe tomaat

Rauwe tomaten helpen niet alleen tegen kuitkrampen maar ook tegen tegen vermoeidheid. En wanneer je zwanger bent ben je vaak wat vermoeid. Logisch ook want jouw lichaam is heel de dag bezig om nieuw leven te maken in jouw buik. Dat vreet energie maar door tomaten te eten hou je je energieniveau op peil.

Hoe eet je tomaten rauw tijdens de zwangerschap

Groente en fruit zijn zeer belangrijk tijdens de zwangerschap. Dat geldt ook voor tomaten. Echter is het belangrijk dat je de groente verwarmt voordat je ze eet of afspoelt onder stromend water alvorens je ze eet. Zo spoel je resten van pesticiden en mogelijke bacteri├źn weg van je rauwe groente.

Eet overigens geen groene tomaten. Hier zit solanine in. Dit is een natuurlijk gifstof. Kies dus altijd voor rijpe tomaten. Hoe rijper ze zijn, hoe zoeter de tomaten smaken.

Welke tomaat koop je in de winkel?

Tomaten die je koopt tijdens je zwangerschap hebben een dieprode kleur. Ze zijn stevig en geven alleen een lichte vingerafdruk wanneer je er hard op duwt. Deze tomaten geven je een heerlijke volle zoete smaak.

Wat zit er in tomaten dat zo gezond is?

Tomaten zitten vol met vitamine C. Dit helpt je om gezond te blijven en om je ongeboren baby te groeien. Vitamine C is belangrijk voor de aanmaak van tanden, botten en de samenhang tussen de cellen. Daarbij helpt vitamine C om ijzer op te nemen uit voedsel.
Daarnaast zitten tomaten vol met vitamine K, lycopeen, kalium en foliumzuur. De b├Ętacaroteen in de tomaat wordt in je lichaam omgezet in vitamine A en de vezels helpen je om obsitaptie te voorkomen.

Soorten tomaten

Er zijn zeker 60 verschillende soorten tomaten en de meeste hiervan worden gewoon in Nederland geteeld. Elk van deze tomaten kan je eten als je zwanger bent. De meest bekende soorten tomaten zijn:

  • Vleestomaten
  • Trostomaten
  • Kerstomaten
  • Pruimtomaten

Vleestomaten zijn grote stevige tomaten die je het beste kan gebruiken bij warme gerechten zoals overnschotels.
Trostomaten kan je in de winkel kopen volledig met stengel en al. Deze trostomaten kan je heel goed rauw eten en gebruiken in salades of op brood.
Kerstomaten ken je waarschijnlijk beter onder de naam cherrytomaten. Deze cherrytomaten kan je lekker tussendoor eten als borrelhap.
Pruimtomaten zijn ook wel bekend als pomodori of romatomaten. Deze tomaten zijn wat meer ovaal van vorm en kan je gebruiken bij het stoven. Ze zijn ook wel bekend als gepelde tomaten uit blik, maar vers is natuurlijk altijd gezonder.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief