Tonijn mag niet meer als je zwanger bent

Toen wij nog zwanger waren mocht je nog tonijn uit blik eten maar sinds 2018 mag je als je zwanger bent helemaal geen tonijn meer eten. Tonijn kan namelijk zware metalen en dioxines bevatten. Beide zijn niet goed voor jouw baby tijdens de zwangerschap.

Mag ik tonijn als ik zwanger ben

 

Tonijn in de zwangerschap

Vis is goed tijdens de zwangerschap voor de ontwikkeling van jouw ongeboren baby. Echter geldt dit niet voor alle vis. Vooral roofvissen zijn een risico omdat deze dioxines en zware metalen zoals kwik kunnen bevatten. Wanneer je deze stoffen tijdens de zwangerschap veel binnen krijgt dan kan dit de hersengroei van jouw ongeboren baby beperken en is tevens niet goed voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel.

 

Ik ben zwanger en heb tonijn gegeten

Tijdens de zwangerschap zijn er zoveel zaken waar je rekening mee moet houden wat betreft eten dat het kan dat je weleens een foutje maakt. Je eet bijvoorbeeld tonijn en leest later op het internet dat je geen tonijn mag gedurende je zwangerschap. Moet je je dan zorgen maken? Nee, dat valt mee. Zware metalen en dioxines zijn vooral vervelend wanneer je ze in grote hoeveelheden binnenkrijgt. Heb je dus een paar hapjes op, maak je dan vooral niet druk. Het is niet ideaal maar het is niet het einde van de wereld.

 

De regels rond tonijn veranderde in 2018 voor zwangere vrouwen

Voorheen werd er gezegd dat tonijn uit blik gewoon gegeten kan worden gedurende de zwangerschap. Dit omdat er aangenomen werd dat deze minder dioxine en zware metalen zoals kwik zouden bevatten. Echter is dit in 2018 veranderd omdat bleek dat ook in tonijn uit blik hoge gehaltes gemeten werden. Het is helaas zo dat dit advies nog niet op alle websites is aangepast en bedenk dus goed dat sommige informatie achterhaald kan zijn op het internet. Voor nu is het dus simpel, geen tonijn tijdens de zwangerschap in welke vorm dan ook.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief