Vis eten tijdens de zwangerschap

Vis is een van de beste voedingsmiddelen om te eten tijdens de zwangerschap, maar sommige soorten zijn verboden terrein. Dit is wat je moet weten over vis tijdens de zwangerschap, van de voordelen voor jou en jouw baby tot wat je wel en niet kunt eten.

Vis
Als je niet zeker weet wat de regels voor het eten van vis als je zwanger bent, dan ben je niet de enige: er zijn in de loop der jaren genoeg tegenstrijdige opvattingen geweest. Vis is gezond voor het hart. Maar wacht, het zit ook vol met kwik. Vis zit boordevol babyvriendelijke vetten.

Dus hoe zit het met vis tijdens de zwangerschap? Hier volgt een overzicht van wat veilig is en wat niet als het gaat om het eten van vis.

 

Is vis veilig om te eten tijdens de zwangerschap?

Het eten van voldoende van de juiste soorten vis is niet alleen gezond, maar wordt ook aanbevolen voor zowel jou als jouw baby.

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, moeten elke week twee tot drie porties kwikarme vis eten. Vrouwen wordt aangemoedigd om meer zwangerschapsveilige vis te eten.

 

Welke soorten vis moet je vermijden tijdens de zwangerschap?

Hoewel de voordelen van vis talrijk zijn, moet je tijdens de zwangerschap toch een paar soorten vermijden. Sommige – met name grote, zeevissen en roofvissen – bevatten hoge niveaus van kwik, een duidelijk babyonvriendelijke stof. Anderen – vooral degenen die in vervuilde meren en rivieren leven – kunnen beladen zijn met PCB’s, een chemische stof die je absoluut niet aan een foetus of een baby wilt geven.

Om veilig te zijn, raden de nieuwste aanbevelingen aan om de volgende vissen te vermijden of te beperken terwijl je zwanger bent en borstvoeding geeft.

 

Vissen die tijdens de zwangerschap moeten worden vermeden

Het is het beste om deze soorten vis te vermijden, omdat ze allemaal veel kwik bevatten:

  • Haai
  • Zwaardvis
  • Zeebaars
  • Kaviaar
  • Oranje ruig
  • Tonijn
  • Marlin
  • Koningsmakreel

 

Rauwe schelp- en schaaldieren tijdens de zwangerschap

Rauwe vis maar ook schelp- en schaaldieren zijn een risico tijdens de zwangerschap. Let daarom op bij de volgende rauwe schelp- en schaaldieren:

  • Oesters
  • Kreeft
  • Hollandse garnalen (die zijn vaak rauw)

 

Gerookte vis tijdens de zwangerschap

Het eten van gerookte vis is niet zo zeer een probleem als je zwanger bent. Vooral de verpakking is een probleem. Voorverpakte gerookte vis geeft namelijk kans op de listeriabacterie.

  • Paling
  • Gerookte zalm
  • Forel
  • Haring
  • Makreel

Let op, deze vis kan dus ook voorkomen op de lijst met veilig vis om te eten als je zwanger bent. Dit komt doordat het dan geen vacuumverpakte vis betreft maar vis die je eerst moet bakken om het vervolgens te eten.

 

Welke vissoorten zijn veilig om te eten tijdens de zwangerschap?

Ondanks de lijst met vissen die tijdens de zwangerschap moeten worden vermeden, wordt de overgrote meerderheid van de vissen die je in de winkel en in restaurants vindt, als veilig beschouwd om te eten als je zwanger bent. Zorg dat je elke vis compleet en goed verhit voordat je deze eet nu je zwanger bent.

  • Zalm
  • Garnalen (indien goed verhit)
  • Meerval
  • Tilapia
  • Tong
  • Bot
  • Schelvis
  • Heilbot
  • Coquilles
  • Witvis
  • Pollock
  • Kabeljauw
  • Krab
  • Langoesten
  • Kreeft (indien goed verhit)
  • Heek
  • Mosselen
  • Ansjovis
  • Forel (niet gerookt en voorverpakt)

Heb je tijdens de zwangerschap ook tegenstrijdige adviezen gehoord over zalm? Zalm is absoluut een van de beste leveranciers van goede vetten in de natuur. Maar om ervoor te zorgen dat je niet ook smult van de hoge PCB-niveaus die vaak in gekweekte zalm voorkomen, kies je voor wilde (die ook meer van die gezonde omega-3-vetten bevat) of biologische gekweekte zalm.

 

Hoe vis goed te bereiden tijdens de zwangerschap

Je hebt nu waarschijnlijk gehoord dat je (sommige) sushi tijdens de zwangerschap moet vermijden – en hetzelfde geldt voor alle andere rauwe (oesters, ceviche, gerookte zalm) of onvoldoende verhitte vis, omdat deze bacteriĆ«n en parasieten (zoals Listeria) kunnen bevatten die gevaarlijk zijn voor de baby in jouw buik.

Hier zijn een paar tips om vis goed voor te bereiden en jouw blootstelling aan mogelijke verontreinigingen te helpen verminderen:

  • Koop alleen verse, goed gekoelde vissoorten.
  • Bewaar het in de koelkast in een afgesloten bakje als je het niet meteen bakt.
  • Gebruik aparte snijplanken voor vlees (inclusief vis), fruit en groenten.
  • Gebruik marinades niet opnieuw.
  • Kook zeevruchten (alle soorten, inclusief geschilde mosselen, oesters, garnalen, kreeft en sint-jakobsschelpen) tot het een interne temperatuur van 65 graden bereikt; als er geen thermometer beschikbaar is, weet je dat het klaar is als het vruchtvlees ondoorzichtig (melkwit) is en de filets gemakkelijk met een vork schilferen.
  • Tweekleppige schelpdieren, mosselen en oesters worden gekookt tot de schaal open is; gooi alles weg waarvan de schaal gesloten blijft.

 

Voordelen van vis eten tijdens de zwangerschap

Het goede nieuws (in ieder geval voor moeders die van vis houden) is dat vis echt grote voordelen biedt voor zowel zwangere vrouwen als hun ontwikkelende baby.

  • Ondersteunt de groei van de foetus. Vis is een eersteklas bron van magere eiwitten, een essentieel aminozuur dat helpt bij de aanmaak van alle babycellen – van huid en spieren tot haar en botten.
  • Is goed voor het brein van de baby. Vooral vettere vissoorten, zoals zalm, zijn een bron van het omega-3-vetzuur DHA, waarvan is aangetoond dat het de hersencapaciteit van baby’s stimuleert. Het is belangrijker dan ooit in het derde trimester, wanneer de hersengroei van jouw baby snel is.
  • Verhoogt jouw geheugen. Over een verhoogde hersenkracht gesproken, het krijgen van voldoende omega-3-vetzuren kan ook jouw geheugen verbeteren, vooral handig als je vecht tegen een geval van zwangerschapsdementie.
  • Verbetert jouw humeur: Het is aangetoond dat een voldoende inname van omega-3-vetzuren en vooral DHA het risico op depressie tijdens de zwangerschap en postpartumdepressie vermindert.
  • Ondersteunt je hart. Een dieet dat rijk is aan vis kan het risico op hartaandoeningen verlagen door de bloedstolling en het triglyceridengehalte (bloedvet) te verminderen en de bloeddruk te verlagen als je reeds bestaande hypertensie hebt.
  • Kan het risico op vroeggeboorte verminderen. Wetenschappers hebben vastgesteld dat het aantal vroeggeboorten lager is in gebieden met een hoge visinname – en sommige onderzoeken hebben inderdaad een adequate omega-3-inname (hetzij via vis of via supplementen) gekoppeld aan een lager risico op vroeggeboorte.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief