Waarom is vitamine D belangrijk tijdens de zwangerschap?

Vitamine D is in de zwangerschap erg belangrijk. Je hoort dan ook vaak dat zwangere vrouwen foliumzuur en vitamine D preparaten slikken tijdens de zwangerschap en dit is terecht. Een tekort aan vitamine D kan namelijk leiden tot zwangerschapsziektes die verder gaan dan zwangerschapskwaaltjes. Alles over vitamine D en waarom het belangrijk is wanneer je zwanger bent lees je in dit artikel.

Een tekort aan vitamine D tijdens de zwangerschap kan de reden zijn voor zwangerschapsvergiftiging, zwangerschapsdiabetes of een laag geboortegewicht van jouw baby. Allemaal heftige aandoeningen die je liever wenst te voorkomen als je zwanger bent. Daarom wordt voor vitamine D, evenals foliumzuur, aangeraden om hiervan extra te slikken als je zwanger bent in pil vorm. Buiten deze zwangerschapsziektes is vitamine D ook essentieel voor de botten van de baby in je buik. Dit komt omdat vitamine D samenhangt met je calciumopname.

Vitamine D zorgt ervoor dat je lichaam calcium beter opneemt uit voeding en calcium is van belang voor de opbouw van de botten van je baby tijdens de zwangerschap. Je baby onttrekt uit alle voeding eerst de bouwstoffen voor hem of haar. Je baby zorgt er dus voor dat het niks tekort komt. Dit betekent dus ook dat voldoende calcium van belang is voor de moeder. Die is namelijk als laatste aan de beurt, een tekort kan leiden tot broze botten wat resulteert in het sneller breken van botten bij bijvoorbeeld een val. Op latere leeftijd kan een langdurig calcium tekort voor problemen zorgen. Zorg dus goed voor jezelf en je kindje en zorg voor voldoende calcium, en dus voldoende vitamine D.

Naast de effecten van onvoldoende vitamine D tijdens je zwangerschap heeft het ook effect op je kindje. Zoals eerder genoemd is vitamine D nodig voor de ontwikkeling van het skelet van je baby, maar het heeft ook effect op de tanden en zelfs het tandglazuur van je baby. Ook hierin speelt het calciumgehalte weer een rol. Simpel gezegd, vitamine D is noodzakelijk voor je calciumniveau. Ook zijn er bevindingen die tonen dat onvoldoende vitamine D leidt tot problemen kort na de geboorte van je baby. Zodoende is het dus aanbevolen om die vitamine D pillen tot je te nemen gedurende de zwangerschap.

Vitamine D kan je lichaam zelf aanmaken vanuit zonlicht op je huid. Helaas wonen wij in Nederland en het weer zit niet altijd mee. Extra vitamine D slikken in Nederland is hiermee erg belangrijk, want in Nederland krijgen wij niet alle dagen evenveel zon. Dit komt door de wolken, maar ook omdat wij in Nederland een binnencultuur hebben. We zitten veelal binnen, op plekken waar de zon niet kan komen. Daarom is vitamine D in Nederland extra belangrijk. Dit betekent echter niet dat wanneer je hele dagen buiten verblijft dat je geen extra vitamine D dient te slikken. Dit dien je de gehele zwangerschap te doen, of het nu winter of zomer is. Vrouwen met een getinte huid hebben doorgaans meer vitamine D nodig dan vrouwen met een bleke huid, de huid neemt het namelijk moeilijker op. Let hier op in de zwangerschap maar ook erna.

Vitamine D kan naast uit het slikken van vitaminepillen en zonlicht ook onttrokken worden uit voeding. Onderstaande voeding is rijk aan vitamine D, maar het blijft noodzakelijk om elke dag een vitaminepil te slikken met extra 10 mcg vitamine D. Vitamine D rijke voeding:

  • Eieren
  • Forel
  • Haring
  • Halvarine
  • Margarine
  • Sardientjes
  • Zalm
  • Zalm uit blik

Meld je aan voor onze nieuwsbrief