Zwanger? Let op met zout

Zout eet je ongemerkt vaak, ook wanneer je zwanger bent. Bij zout denk je misschien meteen aan een gebakken ei of patat maar zout zit ook in heel veel producten waar je niet direct aan denkt. Tijdens de zwangerschap is het juist belangrijk om op je zoutinname te letten. Waarom? Zout kan leiden tot dikke enkels maar nog erger ook tot een verhoogde bloeddruk. En dat laatste is iets wat je in de gaten moet houden als je zwanger bent.

Opletten met zout als je zwanger bent

 

Aanbevolen hoeveelheid zout tijdens de zwangerschap

Het is voor veel mensen waarschijnlijk niet bekend maar er is een maximum aanbevolen hoeveelheid zout per dag. En ontzettend veel mensen gaan hier dagelijks overheen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert maximum 6 gram zout per dag. Dat klinkt natuurlijk als best veel maar wist je dat er ook zout zit in pizza, jus, ontbijtspek of soep? Zeker in kant-en-klare producten vind je veel zout terug. Kook dus het liefst vers.

 

Een zwangerschap zonder zout

Houdt je zoutinname dus in de gaten in de zwangerschap. Maar moet je dan zoutloos gaan leven als je zwanger bent? Vroeger dacht men van wel maar tegenwoordig weten we dat zout ook belangrijk is. Alleen dan met mate. Gebruik je keukenzout? Kies dan voor keukenzout met jodium. Jodium is namelijk ook van belang tijdens je zwangerschap.

 

Gevolgen teveel zout tijdens zwangerschap

Zout is dus iets dat je in de gaten moet houden als je zwanger bent maar waarom dan? De gevolgen van teveel zout kunnen bijdragen aan sommige vervelende zwangerschapskwaaltjes. Zo kan het zorgen voor dikke enkels tijdens de zwangerschap. Het kan bijdragen aan een verhoogde bloeddruk, en zwangerschapsvergiftiging, en dat kan nadelig zijn voor de ontwikkeling van je ongeboren baby. De bloedvaten vernauwen namelijk en dat heeft gevolgen voor de doorstroming van je placenta. Daardoor kan je ongeboren baby minder voeding en zelfs zuurstof binnenkrijgen met alle gevolgen van dien. Dit kan zelfs leiden tot groeiachterstanden van de ongeboren baby.

 

Zwangerschaps carving zout

Het is heel normaal dat je smaak tijdens de zwangerschap veranderd. Sommige vrouwen krijgen heel veel trek in zoet, andere hartig en sommige worden gek op zoute hapjes. Lastig natuurlijk wanneer je je zoutinname in de gaten moet houden. Zoute soep, zoute drop, chips, patat en zoute stokjes of stengels zijn regelmatige cravings. Toch goed om je bewust te zijn van de gevaren van te veel zout als je zwanger bent. Hoe moeilijk ook, probeer hier op te letten. Sommige producten kunnen de smaak van zout brengen terwijl je minder zout binnenkrijgt. Gek genoeg is citroensap iets dat je kan toevoegen aan een gerecht om zonder zout toch de smaak van zout te ervaren. Sojabonen zijn ook een mogelijkheid, al bevat een eetlepel sojabonen nog steeds 1,6 gram zout.

 

Conclusie: beperk je zout inname voor een gezonde zwangerschap

Teveel zout is niet gezond en al helemaal niet als je zwanger bent. De gevolgen voor je baby kunnen groot zijn zoals een groeiachterstand. Kies daarom voor minder zout en probeer te kiezen voor zout waaraan jodium is toegevoegd. Wees je bewust van de hoeveelheid zout in kant-en-klare maaltijden, pizza’s en soepen. Kies daarom liever voor vers koken. Door citroensap toe te voegen aan gerechten kan je je zoutinname verminderen en dat helpt mogelijk bij zwangerschapscravings.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief