Zwanger naar de ijssalon

In de zomer kan de temperatuur aardig oplopen in Nederland. Als zwangere vrouw wil je dan natuurlijk verkoeling. Een gezellige wandeling naar de ijssalon in de buurt is natuurlijk heerlijk. Maar zijn er nog dingen waar je op moet letten in de ijssalon wanneer je zwanger bent? Het antwoord is simpel, ja je moet opletten. Hieronder leg ik uit waar de gevaren zitten.

Kan je naar de ijssalon als je zwanger bent?

 

Volgens het RIVM kan je gewoon naar de ijssalon

In 2016 heeft het RIVM, en het voedingscentrum, de richtlijn voor zwangere vrouwen met betrekking tot ijssalons veranderd. Voor die tijd werd het gezien als een risico. Vandaag de dag, niet meer. De vraag is, wat is er veranderd?

Eigenlijk helemaal niks. En dat vind ik juist een probleem. De hygiëne richtlijnen voor het schoonmaken van ijsmachines en het serveren van ijs zijn niet gewijzigd. Er wordt nu simpelweg uitgegaan van het standpunt dat iedereen zich aan deze regel houdt. Helaas heeft het televisieprogramma van Rob Geus wel aangetoond dat dat niet vanzelfsprekend is. Zou je dat risico dan wel nemen met jouw ongeboren baby? En dat allemaal voor een ijsje?

 

Wat zijn de risico’s van een ijssalon voor zwangere vrouwen

Het draait vooral om hygiëne. Vers gemaakt ijs is niet schadelijk voor zwangere vrouwen en hun ongeboren baby. Het risico zit hem bijvoorbeeld in slecht schoongemaakte softijsmachines. Softijs wordt namelijk gemaakt van melk en oude melk kan de listeria bacterie bevatten. Die bacterie is een risico voor het wonder dat groeit in jouw buik.

De koeling van de ijsmachines bij schepijs is ook zo’n risico. Softijs en schepijs kunnen bij te hoge temperaturen de listeria bacterie bevatten. Er zijn dus wel degelijk risico’s waarop jij geen controle hebt. Sterker nog, het controleren is niet te doen. Dus je neemt altijd een risico.

 

Mijn advies: ijssalon alleen voor waterijs

Dat het RIVM stelt dat je het ijs niet moet eten als je de hygiëne niet vertrouwd is eigenlijk hilarisch. Je hebt geen enkele manier om de hygiëne te checken. Een ijssalon waar het wekelijks goed gaat kan een keer een foutje maken. Een schoon uitziende ijssalon kan problemen hebben die zich bevinden in de ijsmachine die je niet kan zien. Het is geen kwade opzet van de ondernemer maar het is gewoon een risico. En degene die zit met de ellende zijn jij en jouw partner wanneer het misgaat.

Daarom is mijn advies anders dan die van het RIVM en tot 2016 was dit overigens ook het advies van het RIVM. Kies voor waterijs. Waterijs kan gewoon geen kwaad als het voorverpakt is. Beide bieden verkoeling, dus waarom zou je het risico nemen?

 

Waarom het RIVM het toch eens is met mijn mening om de ijssalon te mijden

Het is grappig eigenlijk. Het voedingscentrum claimt dat ijssalons compleet veilig zijn voor zwangere vrouwen. Met twee kanttekeningen. Ze moeten hygiënisch zijn, en dat is niet te controleren, en ze vertrouwen ijssalons in het buitenland niet. IJssalons in het buitenland werken grotendeels met dezelfde richtlijnen als in Nederland. Echter de naleving van deze regels gebeurd in Nederland veel beter dan in het buitenland, althans zo komt het over. Waar het RIVM alleen twijfels heeft bij buitenlandse ijssalons heb ik twijfels bij alle ijssalons. Simpelweg omdat we het niet weten en niet kunnen controleren.

Eet ijs, zoveel je wilt. Ik ben helemaal voor. Tijdens je zwangerschap waterijs, voor en na je zwangerschap softijs, schepijs, sorbets en milkshakes. Alleen 9 maanden niet. Dat is alles.

 

Wat eet je niet in de ijssalon als je zwanger bent

Als je dan toch naar de ijssalon gaat tijdens je zwangerschap dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Of beter gezegd, die je niet moet bestellen. De belangrijkste is toch wel softijs met alcohol. Gin-ijs en andere varianten winnen snel aan populariteit. Hier zit echt alcohol in, het is niet alleen de smaak. En hoeveel de alcohol in het ijs zit, dringt het gewoon door tot de placenta en dus tot je ongeboren baby. Alcohol voor je baby is gewoon vergif. Doe het alstjeblieft niet. Ook niet een klein beetje.

Andere zaken die ik niet zou bestellen voor mijn zwangere vrouw zijn milkshakes en softijs. Dit vanwege de kans op listeria bacterie door slecht schoongemaakte ijsmachines. Schepijs en sorbets zijn even goed een risico. Deze zou ik ook laten staan.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief