35 jaar en kinderwens: gezonde moeders, gezonde baby’s

Overweeg je een zwangerschap na 35 jaar? Begrijp de problemen voor oudere moeders – en weet wat er nodig is om een gezonde zwangerschap te hebben.

Kinderwens als je 35 bent
 
Als je ouder bent dan 35 en hoopt zwanger te worden, dan ben je in goed gezelschap. Veel vrouwen stellen hun zwangerschap uit tot ver in de dertig en ouder – en krijgen gezonde baby’s. Door extra voorzichtig te zijn, kan jouw baby de beste start krijgen.

 

Begrijp de risico’s

De biologische klok is een feit, maar er is niets magisch aan de leeftijd van 35 jaar. Het is gewoon een leeftijd waarop verschillende risico’s meer bespreekbaar worden.

Bijvoorbeeld:

 • Het kan langer duren voordat je zwanger wordt. Je wordt geboren met een beperkt aantal eieren. Als je halverwege de dertig bent, nemen je eieren af ​​in kwantiteit en kwaliteit. Ook worden de eieren van oudere vrouwen niet zo gemakkelijk bevrucht als de eieren van jongere vrouwen. Als u ouder bent dan 35 jaar en gedurende zes maanden niet zwanger kunt worden, overweeg dan om jouw zorgverlener om advies te vragen.
 • Je hebt meer kans op een meerlingzwangerschap. De kans op het krijgen van een tweeling neemt toe met de leeftijd als gevolg van hormonale veranderingen die het vrijkomen van meerdere eieren tegelijk kunnen veroorzaken. Ook het gebruik van kunstmatige voortplantingstechnieken – zoals in-vitrofertilisatie – kan een rol spelen.
 • Je hebt meer kans om zwangerschapsdiabetes te ontwikkelen. Dit type diabetes, dat alleen tijdens de zwangerschap optreedt, komt vaker voor naarmate vrouwen ouder worden. Een strikte controle van de bloedsuikerspiegel door middel van een dieet en lichamelijke activiteit is essentieel. Soms is ook medicatie nodig. Onbehandelde zwangerschapsdiabetes kan ervoor zorgen dat een baby aanzienlijk groter wordt dan gemiddeld, wat het risico op verwondingen tijdens de bevalling verhoogt. Zwangerschapsdiabetes kan ook het risico op vroeggeboorte, hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap en complicaties voor jouw baby na de bevalling verhogen.
 • Tijdens de zwangerschap is de kans groter dat je hoge bloeddruk krijgt. Onderzoek suggereert dat hoge bloeddruk die zich tijdens de zwangerschap ontwikkelt, vaker voorkomt bij oudere vrouwen. Jouw zorgverlener zal jouw bloeddruk en de groei en ontwikkeling van jouw baby zorgvuldig controleren. Je zult vaker verloskundige afspraken nodig hebben en mogelijk moet je voor jouw uitgerekende datum afleveren om complicaties te voorkomen.
 • Je hebt meer kans op een baby met een laag geboortegewicht en een vroeggeboorte. Te vroeg geboren baby’s, vooral baby’s die het eerst geboren worden, hebben vaak gecompliceerde medische problemen.
 • Misschien heb je een keizersnede nodig. Oudere moeders hebben een hoger risico op zwangerschapsgerelateerde complicaties die kunnen leiden tot een bevalling in de keizersnede. Een voorbeeld van een complicatie is een aandoening waarbij de placenta de baarmoederhals blokkeert (placenta previa).
 • Het risico op chromosoomafwijkingen is groter. Baby’s van oudere moeders hebben een hoger risico op bepaalde chromosoomproblemen, zoals het syndroom van Down.
 • Het risico op zwangerschapsverlies is groter. Het risico op zwangerschapsverlies – door een miskraam en doodgeboorte – neemt toe naarmate je ouder wordt, misschien als gevolg van reeds bestaande medische aandoeningen of chromosomale afwijkingen van de foetus. Onderzoek suggereert dat de afname van de kwaliteit van jouw eieren, gecombineerd met een verhoogd risico op chronische medische aandoeningen zoals hoge bloeddruk en diabetes, jouw risico op een miskraam zou kunnen vergroten. Vraag jouw zorgverzekeraar naar het controleren van het welzijn van jouw baby tijdens de laatste weken van de zwangerschap.
  Hoewel verder onderzoek nodig is, suggereren studies dat de leeftijd van mannen op het moment van conceptie – de vaderlijke leeftijd – ook gezondheidsrisico’s voor kinderen kan opleveren.

 

Maak gezonde keuzes

Goed voor jezelf zorgen is de beste manier om voor je baby te zorgen. Besteed speciale aandacht aan de basis:

 • Maak een vooropgezette afspraak. Praat met jouw arts over jouw algehele gezondheid en bespreek veranderingen in levensstijl die jouw kansen op een gezonde zwangerschap en baby kunnen vergroten. Pak eventuele zorgen over vruchtbaarheid of zwangerschap aan. Vraag hoe je de kans op bevruchting kunt vergroten – en welke opties je kunt kiezen als je moeite hebt om zwanger te worden.
 • Zoek regelmatige prenatale zorg. Regelmatige prenatale bezoeken helpen jouw zorgverlener om jouw gezondheid en die van jouw baby te volgen. Noem eventuele tekenen of symptomen die je opmerkt. Praten met jouw arts zal je waarschijnlijk geruststellen.
 • Eet gezond. Tijdens de zwangerschap heb je meer foliumzuur, calcium, ijzer, vitamine D en andere essentiële voedingsstoffen nodig. Als je al gezond eet, ga dan zo door. Een dagelijkse foliumzuur supplement – die idealiter een paar maanden voor de conceptie begint – kan eventuele hiaten helpen opvullen.
 • Kom verstandig aan. Het juiste gewicht bereiken kan de gezondheid van jouw baby ondersteunen – en het gemakkelijker maken om de extra kilo’s na de bevalling kwijt te raken. Werk samen met jouw verloskundige om te bepalen wat voor jou geschikt is.
 • Blijf actief. Regelmatige lichaamsbeweging kan ongemak verlichten of zelfs voorkomen, jouw energieniveau verhogen en jouw algehele gezondheid verbeteren. Het kan je ook helpen bij de voorbereiding op weeën en bevalling door jouw uithoudingsvermogen en spierkracht te vergroten. Vraag jouw verloskundige om toestemming voordat je met een trainingsprogramma begint of doorgaat, vooral als je een onderliggende aandoening hebt.
 • Vermijd risicovolle stoffen. Alcohol, tabak en illegale drugs zijn verboden tijdens de zwangerschap. Meld alle medicijnen of supplementen van tevoren bij jouw verloskundige.
 • Meer informatie over prenatale tests op chromosomale afwijkingen. Vraag jouw arts naar screening op prenataal celvrij DNA (cfDNA), een methode om te screenen op bepaalde chromosomale afwijkingen bij een zich ontwikkelende baby. Tijdens prenatale celvrije DNA-screening wordt DNA van de moeder en de foetus geëxtraheerd uit een bloedmonster van de moeder en gescreend op de verhoogde kans op specifieke chromosoomproblemen, zoals het syndroom van Down, trisomie 13 en trisomie 18. Diagnostische tests zoals vlokkentest en vruchtwaterpunctie kan ook informatie geven over de chromosomen van jouw baby of het risico op specifieke chromosomale afwijkingen, maar brengt ook een klein risico op een miskraam met zich mee. Jouw zorgverlener kan je helpen de risico’s en voordelen af ​​te wegen.

 

Kijk naar de toekomst

De keuzes die je nu maakt – zelfs vóór de conceptie – kunnen een blijvend effect hebben op jouw baby. Zie de zwangerschap als een kans om jouw baby te voorzien van de juiste bouwstoffen voor de rest van zijn leven en je voor te bereiden op de opwindende veranderingen die voor je liggen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief